Photo info History on the hill
Village of Labro, Rieti Province, Italy
© Marco Ilari/Shutterstock

Problemi sa kožom u trudnoći

Započeo Oasis, Jul 07, 2010, 00:45:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Problemi sa kožom u trudnoćiHormoni igraju vrlo važnu ulogu u funkciji i izgledu vaše kože. Zato nije ni čudno što je žena u trudnoći specijalno izložena neželjenim promenama na koži, kao što su pojačana pigmentacija, nastanak akni ili pojava strija.

Uzrok tih promena je povećana količina estrogena i progesterona, esencijalnih hormona za trudnoću. Oni izazivaju i promene na koži na koje osoba ne može da utiče. Kožu tada treba stalno održavati vlažnom uz, naravno, odgovarajuću higijenu.

Povećana pigmentacija manifestuje se obično na licu, tj. pojavljuju se tamnija mesta na čelu, nosu i na obrazima. Takva promena se zove kloazma (chloasma) i nastaje zato što su ćelije koje stvaraju pigment, tzv. melanociti, pod kontrolom hormona estrogena. Ipak, ove promene najčešće se povlače u toku nekoliko meseci posle porođaja.

Povećana pigmentacija primećuje se i oko bradavica na dojkama, na srednjoj liniji trbuha, a mladeži postaju tamniji.

Jedino što trudinica može da uradi jeste da se kloni sunca, i to od samog početka trudnoće, i da stalno koristi zaštitna sredstva protiv sunca kojima će mazati izložene delove tela. Ukoliko se ne obrati pažnja na vreme, hiperpigmentaciju je vrlo teško lečiti posle završene trudnoće.

Bubuljice (akne) su uzrokovane povećanim lučenjem lojnih žlezda, koje su direktno stimulisane povećanim nivoom estrogena i progesterona u krvi. Žene koje su sklone formiranju bubuljica tokom menstrualnog ciklusa, biće sklone njihovom formiranju i tokom trudnoće. Jedina preporuka je redovno čišćenje lica, najmanje jednom ujutru i uveče, i to sredstvima koja nemaju u svom sastavu ulja. Ulje u losionima samo će pogoršati situaciju, jer će zatvoriti pore na koži i omogućiti stvaranje novih bubuljica.

U trudnoći veoma često nastaju i strije usled prekomernog rastezanja kože, najčešće na trbuhu i dojkama. Dolazi do pucanja vrlo tankog sloja koji leži odmah ispod kože i nema dovoljnu elastičnost da bi mogao da podnese povećano rastezanje. Strije mogu da budu ljubičaste, crvenkastobraonkaste ili tamnobraon. Ukoliko su umerene u intenzitetu, one se najčešće povlače posle završetka trudnoće.

Postoji nekoliko stvari koje trudnica može da uradi da bi pojavu strija svela na minimum. Kao prvo, mora da pazi da se ne ugoji previše tokom trudnoće, sprovodeći dijetu bogatu voćem i povrćem. Zatim, treba od prvog dana kožu da maže kremama koje će je učiniti vlažnijom i elastičnijom. To treba nastaviti i tokom nekoliko meseci posle završene trudnoće. Ukoliko se primeti nastanak strije, treba odmah početi s nanošenjem kreme bogate vitaminom E, koji vrlo povoljno utiče na brzo zarastanje kože.

jelka3112

ja mogu govoriti o aknama,njih sam imala zbog upotrebe lekova u trudnoci,kada sam prestala da ih pijem povukle sus se i one...ali strije..one ostaju nazalost

DArKO 123

Januar 24, 2011, 10:13:42 #2 Poslednja Izmena: Januar 24, 2011, 10:15:46 od DArKO 123
a

Postovi spojeni: Januar 24, 2011, 10:15:46

a

bobo_12

Strije u toku trudnoce? Da li ste imali problema? Nasao sam da je strije nemoguce ukloniti! Kakva su vasa iskustva?
http://ricinusovoulje.blogspot.com/2014/10/ricinusovo-ulje-za-strije-otklanjanje.html

MarkoKg

Sve promjene kože u trudnoći: od mrlja do strija

Hiperpigmentacije, melasma ili trudnička maska, strije, vidljive krvožilne promjene, promjene vezivnog tkiva, neke su od pojava tijekom trudnoće i razdoblju nakon poroda.

Tijekom trudnoće koža i povezane strukture, uključujući kosu, nokte, i sluznice podliježu brojnim promjenama tijekom trudnoće i u razdoblju nakon poroda. Većina promjena na koži je povezana s promjenama pigmentacije, žlijezda, krvnim žilama i vezivnim tkivom.

Gotovo u svake trudnice vidi se određeni stupanj povećane pigmentacije kože. Obično se javlja kao diskretno, lokalizirano zatamnjeno područje kože. Nastaje kao posljedica razlika u gustoći rasporeda melanocita u epidermisu. Rijetko se vidi kao generalizirani (prošireni) oblik. Razlog nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Vjerojatno se radi o stimulaciji melanocita hormonima (estrogenom i progesteronom). Promjene pigmentacije se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće.

Najčešća promjena pigmentacije je zatamnjenje linee albe (linije koja spaja pupak i Venerin brijeg). Koža oko bradavica poprima tamniji ton. Ostala anatomska područja koja mogu potamniti u trudnoći su bradavice dojki, pazusi, genital, međica, anus, unutarnje strane bedara i vrat. Tamniji ton se može javiti u ožiljcima skorijeg datuma i u pjegama. Postojeći madeži mogu se promijeniti tijekom trudnoće. Moguća je i pojava novih madeža.
Trudnička maska

Melasma ili maska trudnoće je najčešća kozmetska promjena koja se vidi kod više od 75 posto trudnica. Karakteristična hiperpigmentacija na licu se može vidjeti i kod žena koje nisu trudne, a uzimaju oralne kontraceptive. Boja melasme može varirati od svijetlo smeđe preko tamno smeđe do sive ovisno o smještaju povećanog broja melanocita. Epidermalne (svijetlo smeđe) melasme se najuspješnije liječe.

Prisutnost istovjetnih promjena kod članova obitelji, kozmetička sredstva i posebice izlaganje suncu imaju važnu ulogu u nastanku melasme. Zaštita od sunca je jedan od najvažnijih čimbenika u prevenciji nastanka melasme. Liječenje melasme zahtjeva kombiniranu primjenu lokalnih preparata (kreme za izbjeljivanje, hidrokinon, retinoidi, kortikosteroidi) i kemijskih peelinga.
Žlijezde, znojnice, lojnice i krvne žile

Povećana aktivnost znojnica (osim na dlanovima) javlja se pred kraj trudnoće i može uzrokovati milijariju ili hiperhidrozu. Aktivnost lojnica se povećava u zadnjem tromjesečju. Učinak trudnoće na akne je varijabilan.

Estrogen i ostali čimbenici uzrokuju dilataciju i proliferaciju krvnih žila tijekom trudnoće. Od krvožilnih promjena tijekom trudnoće najčešće se vide:

    spider angiomi: crvene promjene sa središnjom točkom iz koje se granaju sitne krvne žile. Javljaju se od drugog do petog mjeseca trudnoće najčešće u predjelu lica (oko očiju), vrata, dekoltea, duž ruku ili na šakama. Većina (90 posto) spontano nestaje nakon poroda.
    teleangiektazije na jednoj strani tijela koje prate inervacijsko područje jednog živca
    crvenilo dlanova
    varikoziteti (proširene vene) mogu zahvatiti noge, stidnicu ili područje završnog crijeva (hemeroidi). Razlog nastanka je povećani volumen krvi i pritisak na vene u zdjelične i natkoljenične regije, a zbog povećane maternice. Naslijeđe igra važnu ulogu. Suportivna terapija varikoziteta na nogama uključuje podizanje nogu, kompresiju pomoću specifičnih čarapa, spavanje na lijevoj strani, vježbe, izbjegavanje dugih perioda sjedenja i stajanja. Mrežolike teleangiektazije koje na nogama zaostanu nakon trudnoće mogu se tretirati skleroterapijom ili laserom.   
    piogeni granulom: crveno-ljubičasti čvorići. Najčešće se vide na sluznici usne šupljine i na vršcima prstiju. Djelomično nestaju nakon poroda.

Ostale vaskularne promjene u trudnoći:

    vazomotorna nestabilnost koja se manifestira epizodnim crvenilom lica
    povećani hidrostatski tlak i osjetljivost kapilara
    povećana propusnost kapilara koja može uzrokovati oticanje ruku, nogu i lica   

Promjene vezivnog tkiva, kao što su strije čest su uzrok kozmetske zabrinutosti trudnica. Strije započinju kao ljubičasti linearni tračci u šestom i sedmom mjesecu trudnoće. Vremenom prelaze u linearne, diskretne udubine boje slonovače. Najizraženije su u predjelu trbuha, na grudima, bedrima, ali se mogu javiti na donjem dijelu leđa, stražnjici i na nadlakticama. U nastanku strija bitno je nasljeđe i dobitak na tjelesnoj težini tijekom trudnoće. U tijeku su studije o utjecaju primjene masnih preparata na rizične dijelove kože u cilju sprječavanja nastanka strija. Meki fibromi se mogu javiti na licu, vratu, u pazusima, na prsima, u preponama, ispod grudi u drugoj polovici trudnoće.

Svrbež se javlja u oko 20 posto trudnica. Obično su zahvaćeni vlasište, anus, stidnica, i u zadnja tri mjeseca trudnoće koža trbuha. Njega kože uljnim kupkama i masnijim preparatima može znatno ublažiti simptome svrbeža.
Nakon poroda kosa ispada

Hormoni trudnoće održavaju folikul u anagenoj fazi, ali nakon trudnoće folikuli ulaze u katagenu i telogenu fazu uzrokujući tako sinkronizirani parcijalni gubitak kose. Pojačani ispad kose vidi se tri do devet mjeseci nakon poroda, ovisno o trajanju dojenja. Ispad kose prestaje petnaest mjeseci nakon poroda.

Nokti rastu brže tijekom trudnoće. Na njima se mogu pojaviti tijekom trudnoće poprečne crte, rubna zadebljanja nokatne ploče i odvajanje nokatne ploče od podloge. Nokatna ploča može postati mekša i lako lomljiva.

Boja rodnice i grlića maternice postaje plava zbog pojačanog protoka krvi. Većina trudnica navodi promjene sluznice usne šupljine poput gingivitisa s krvarenjima. Zbog veće prokrvljenosti može se javiti blagi otok sluznice nosa i sinusa.

MarkoKg

Nega kože tokom trudnoće

Kada se žena nalazi u drugom stanju najčešće je svesna činjenice da sve što unese ili ne unese u organizam može imati uticaj na razvoj njenog ploda. Ista svest bi trebalo da postoji i za sve što se tokom trudnoće stavlja na kožu. Većina ljudi veruje da ako na proizvodu piše da je 100% prirodan to ujedno znači i da je siguran. To nije uvek tačno, pogotovo kada je reč o trudnoći.

Koža je najveći ljudski organ i ima veliku sposobnost resorpcije materija koje se na nju nanesu. Visok nivo hormona progesterona i estrogena u trudnoći kao i postojanje ploda sa svojim antigenima vrlo često mogu biti podsticaj različitih nelagodnih promena na koži buduće majke.

Kako bi se mogući problemi sprečili, u svakodnevnoj nezi kože potrebno je koristiti kreme i losione koji mogu pomoći rešavanju i sprečavanju eventualnog problema a da tom prilikom ne ugroze zdravlje ploda.


Fleke na licu i trudnoća

Fleke na licu su česta komplikacija trudnoće i veliki estetski problem kod žene. Najčešće korišćena supstanca za uklanjanje fleka jeste hidrohinon. Hidrohinon je jedan od najopasnijih sastojaka koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima i u velikoj meri se resorbuje kroz kožu a ima veoma štetno dejstvo na buduće zdravlje ploda. Treba ga izbegavati tokom trudnoće.

Druga često korišćena supstanca u resavanju problematike fleka jeste tretinoin (sintetički vitamin A). Postoji velika polemika oko toga da li se resorpcijom tretinoina kroz kožu njegov molekul menja do te mere da ne može imati uticaj na plod, medjutim obzirom na jasne dokaze da tablete koje sadrže tretinoin imaju teratogeno dejstvo (oštećuju razvoj ploda) i ova supstanca je strogo zabranjena kako u tabletama tako i u kremama.

Derivati tretinoina vrlo su rasprostranjeni u preparatima za lečenje akni. U trudnoći, zbog velikih hormonskih promena pacijenti mogu doživeti potpuno povlačenje akni ili veliko pogoršanje stanja. Tokom tog perioda potrebno je koristiti samo terapiju prepisanu od strane dermatologa jer je većina supstanci koje rešavaju problematiku akni strogo zabranjena u trudnoći. Treba izbegavati klindamicin losion ili gel, miksture koje sadrze antibiotik amracin i kortikosteroide. Benzoil peroxid može da se koristi samo na ograničenim površinama. Takodje, adapalen, tazaroten i izotretinoin strogo su zabranjeni.


Nega kože tela i prevencija nastanka strija tokom trudnoće

Pojava strija tokom trudnoće smatra se hormonski uslovljenom pojavom uglavnom odredjenom genetskom predispozicijom žene. Pucanju kože, pored hormona, doprinosi ubrzano rastezanje kože zbog povećanja veličine stomaka i rasta grudi. Jedina prevencija jeste održavanje adekvatne vlažnosti i masnoće kože kao i blaga masaža kože preparatima protiv strija.

Na tržištu postoji širok spektar preparata protiv strija sa različitim sastavima. Obzirom da ih treba nanositi više puta u toku dana, čime se njihova resorpcija značajno povećava, treba obratiti pažnju na naznaku da je odredjeni preparat predvidjen za upotrebu u trudnoći.

Retinoidi u trudnoći

Retinoidi se nalaze se u većini antiaging proizvoda a preveniraju propadanje kolagena. To je grupa supstanci koju treba izbegavati u kremama za negu lica ili tela ako ste u drugom stanju. Može se naći na etiketi kao: adapalen, retin a, retinoic acid, retinol, retinyl linoleat, retinyl palmitat. Posebno im je visoka koncentracija u losionima za tretmane već nastalih strija.

Salicilna kiselina i trudnoća

Salicilna kiselina je blaga kiselina koja se u malim procentima nalazi u većini proizvoda koji tretiraju problematičnu i masnu kožu. Rastvara se u masnoći što joj omogućava da prodire duboko u kožu i čisti pore. Salicilna kiselina pripada grupi aspirina što joj daje i protivupalno dejstvo.

Bezbednost salicilne kiseline za trudnice je zavisna je od kiselosti proizvoda kao i količine koja se koristi tokom dana. Visoke doze salicilata kada se uzimaju u tabletama dovode do ostećenja ploda. Male količine aplikovane na kožu smatraju se sigurnim, a bezbedno je koristiti proizvode koji nemaju više od 2% salicine kiseline.

Ako je koža oštećena resorpcija je veća i u tim situacijama se ne savetuje korišćenje. Hemijski pilinzi sa salicilnom kiselinom zabranjeni su u trudnoći jer se u ovim procedurama koriste visoke koncentracije salicilne kiseline. Ako je piling neophodan potrebno je da ga sprovodi stručno lice.

Voćne kiseline i trudonoća

Voćne kiseline AHA, glikolna i mlečna kiselina dozvoljene su u trudnoći. Vrlo su čest sastojak krema za negu lica i tela kao i preparata za prevenciju nastanka strija.

Pilinzi sa navedenim kiselinama ne savetuju se tokom trudnoće izuzev ako nisu neophodni, isključivo zbog mogućnosti nastanka reaktivne pigmentacije.

Fitoestrogeni i trudnoća

Fitoestrogeni se smatraju bezbednim za korišćenje u trudnoći i često se nalaze u sastavu preprata za prevenciju strija, medjutim, njihova dugotrajna upotreba još uvek nije u potpunosti ispitana. Ono što je poznato jeste da mogu doprineti stvaranju pigmentacije na licu kao i pojave bubuljica.

Fitoestrogeni se na deklaracijama mogu naći pod pojmovima: lecitin, fosfatidilholin, soy ekstrakt, vegetable protein.

Parabeni tokom perioda trudnoće

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u gotovo svim kozmetskim proizvodima. Vrlo su česti alergeni a njihova resorpcija je izuzetno velika. U organizmu se mogu ponašati kao molekuli estrogena.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što su parabeni otkriveni u tkivu karcinoma dojke a u većoj koncentraciji u semenoj tečnosti čine sprematozoide manje aktivnim. Još uvek se vrše detaljna ispitivanja ovih supstanci, ali se na tržištu već mogu naći dezodoransi i kreme na kojima je naglašeno da ne sadrže parabene.
Hemijski depilatori - kreme za depilaciju

Uklanjanje dlaka hemijskim depilatorima smatra se bezbednim tokom trudnoće. Komplikacija može nastati sa preosetljvošću koja ne mora postojati pre trudnoće. Preporučuje se test koji se obavi na maloj površini kože 24 do 48h pre nego se predje cela površina nogu.

Kreme za zaštitu od Sunca i trudnoća

Zaštita od Sunca je izuzetno važna tokom trudnoće. Supstance kao sto su titanium dioksid i cink oksid su supstance koje čine dobru zaštitu a ne resorbuju se u krvotok. Sadrzaj oxybenzona vezuje se za smanjenje težine ploda pa ga treba izbegavati.
Šminka i trudnoća

Šminka u trudnoći većinom se smatra bezbednom. Treba obratiti pažnju da li na tečnom puderu piše da sadrži nešto od retinoida. Mineralni puderi su poželjniji nego tečni jer ne prolaze kroz pore lica i ne ostavljaju prostor za resorpciju.

Lakiranje noktiju nije zabranjeno u trudnoći. Prema nekim studijama acetoni mogu negativno uticati na trudnoću. Obzirom da nema dovoljno studija za štetnost lakova za nokte savetuje se da se ove supstance upotrebljavaju u dobro provetrenim prostorijama kao i da se nanosi samo jedan sloj laka za nokte.