Photo info The bears of summer
Brown bear mother and cub in Katmai National Park and Preserve, Alaska
© Suzi Eszterhas/Minden Pictures

Magnezijum

Započeo TanjicA, April 10, 2012, 13:49:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Šta je magnezijum?

Magnezijum je mineral koji je uključen u preko 300 reakcija u organizmu. Važan je za sve organe, a naročito za pravilan rad srca, mišića, bubrega, izgradnju zuba i kostiju. Primenjuje se kod: srčanih oboljenja, grčeva i slabosti mišića, zatvora, nedostatka magnezijuma, alkoholizma, dijabetesa, kao antacid, kod astme, hroničnog umora, osteoporoze, migrenskih glavobolja, PMS-a.

U kojim namirnicama se nalazi magnezijum?Namirnice koje sadrže magnezijum su: zeleno povrće, zrna žitarica, orasi, soja, pasulj, kukuruz, meso. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać) sadrži hlorofil koji je naročito dobar izvor magnezijuma. Voda je značajan izvor magnezijuma, naročito u predelima gde je voda "teška", tj. ima povećan sadržaj minerala.


Koje su preporučene dnevne doze?

Smatra se da su dnevne potrebe za magnezijumom:
Deca
do 3 godine: 40-80mg
4-6 godina: 120mg
7-10 godina: 170mg

Odrasli

muškarci: 270-400mg
žene: 280-300mg
trudnice: 320mg
dojilje: 340mg
Individualne potrebe za mineralima se mogu razlikovati i zavise od ishrane, napora kojima je osoba izložena, stresa, bolesti, lekova koje koristi...
Preporučljivo je uz magnezijum uzimati vitamine B kompleksa, jer nivo vitamina B6 u organizmu utiče na to koliko će magnezijuma biti usvojeno iz hrane.

Kome su potrebne povećane količine magnezijuma?

Magnezijum se unosi raznovrsnom ishranom, ali u slučaju povraćanja, proliva, usled gubitka tečnosti i minerala, može doći do trenutnog nedostatka magnezijuma. Kod nekih oboljenja creva, dijabetesa, pankreatitisa, hipertireoidizma, poremećaja bubrega i upotrebe diuretika može doći do njegovog nedostatka. Simptomi nedostatka magnezijuma su: nemir, anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaji sna, iritabilnost, mučnina, povraćanje, nepravilni srčani ritam, konfuzija, mišićni grčevi i slabost.

Da li se može uneti previše magnezijuma?

Kod oštećenja bubrega, usled smanjene sposobnosti izlučivanja može doći do povećanja nivoa magnezijuma u krvi. Znaci predoziranja su: dijareja, žeđ, crvenilo, depresija, CNS, gubitak refleksa, letargija, slabost organizma, mučnina, povraćanje.


Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati magnezijum?

Magnezijum i kalcijum se takmiče za usvajanje u crevima, pa povećan unos magnezijuma, može dovesti do deficita kalcijuma. Magnezijum smanjuje usvajanje: tetraciklina, hinolona, bifosfonata, levotiroksina. Diuretici koji štede kalijum, štede i magnezijum, pa mogu uticati na njegovo povećanje u organizmu, dok diuretici Henlejeve petlje i tiazidni diuretici dovode do gubitka magnezijuma.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Svaki dan magnezijumLjudski organizam nije u stanju da taloži magnezijum u vidu depoa, a čak oko 350 enzimskih reakcija nemoguće je bez ovog elementa

Ljudski organizam nije u stanju da taloži magnezijum u vidu depoa, a čak oko 350 enzimskih reakcija nemoguće je bez ovog elementa! Zato je od presudne važnosti da ovaj mineral unosimo svakodnevno i u dovoljnim količinama, upozorava profesor dr Tomislav Jovanović.

- Magnezijum moramo svakodnevno da unosimo - kaže naš sagovornik. - Njime se snabdevamo uglavnom kroz hranu. Budući, međutim, da ga je u zemljištu sve manje, naročito trpe nervne ćelije i mišići. Tako, usled nedostatka ovog elementa, osim spazma krvnih sudova i hipertenzije, nastaju poremećaji funkcije digestivnog trakta, endokrinih žlezda, reproduktivne funkcije, potencije.

Profesor Jovanović kaže da je na nama da izaberemo tablete, ili vodu, bogatu magnezijumom. Ali, on preporučuje mineralne vode s magnezijumom, jer posle uzimanja tablete, nivo magnezijuma u krvi naglo skače, iz čega mogu da nastanu komplikacije. Jer, organizam ovaj nagli skok prepoznaje kao problem i izlučuje magnezijum preko mokraće.

- Šumeće tablete se, osim toga, rastvaraju u vodi, a magnezijum u tableti i rastvoren, nije isti kao ,,original". Kad se meša sa nekim drugim materijama, postoji mogućnost da napravi neko drugo jedinjenje, koje će dati slabiji efekat.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Magnezijum

Izuzetno važan za nervnu i mišićnu ravnotežu, ovaj oligoelement pomaže u borbi protiv umora, stresa i uznemirenostiČemu služi?


Magnezijum ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročitu u slučaju opstipacije. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.
Ko treba da ga uzima?
Potrebe za magnezijumom se povećavaju u toku rasta, trudnoće ili dojenja. Kod mladih, nedostatak magnezijuma može izazvati nestabilnost karaktera i preteranu uznemirenost. Za sportiste, on je stimulativno sredstvo koje se izlučuje znojem. Organizam starijih osoba ga teže apsorbuje.

U slučaju povećanog unosa alkohola, dijabetesa, dijareje, ali i uzimanja diuretika i nekih kontraceptivnih pilula (bogatih estrogenom), olakšava se njegovo izlučivanje putem urina. Nedostatak magnezijuma povećava osetljivost na stres. Konačno, loša i neuravnotežena ishrana dovodi do nedostatka ovog oligoelementa.

Znaci upozorenja?
To su obično generalna usporenost, grčevi i bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavice, velika emotivnost, nervoza, uznemirenost... Nedostatak magnezijuma je otežavajući faktor u slučaju degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti, kao što je ateroskleroza.

Dnevna doza

Preporučena dnevna doza je 6 mg po kilogramu telesne težine, ali nju treba povećati u periodu rasta, trudnoće i dojenja ili ako se intenzivno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Tako bi žena od 50 kilograma morala dnevno da unosi 300 mg magnezijuma.

Kako izbeći nedostatak?
Uvrstite u svoju ishranu integralni hleb, kao i integralni pirinač koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog. Koristite morsku so umesto rafinisane. Jedite suvo povrće: sočivo, leblebije... kao i zeleno povrće, boraniju, brokoli i spanać. Ne zaboravite bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Sto grama crne čokolade sa 70 odsto kakaoa obezbeđuje 11 mg magnezijuma. Mleko u prahu je takođe dobar izvor. Konačno, pijte mineralnu vodu koja sadrži više od 70 mg magnezijuma po litru.


Gde se nalazi?


- Dva parčeta integralnog hleba (40 g) = 30 mg magnezijuma

- 125 g integralnog pirinča = 55 mg

- 200 g spanaća = 92 mg

- Jedna banana = 45 mg

- Šaka badema (30-40 g) = 90 mg

- 2-3 kockice crne čokolade = 35 mg

Zapamtite - nedostatak magnezijuma može izazvati bolove i grčeve u mišićima. Pijte vodu koja ga sadrži, jedite integralne žitarice, povrće, suvo voće i crnu čokoladu.Maja Gročić
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Imate grčeve u mišićima? Proverite da li vam nedostaje magnezijum


Bolni grčevi mišića u nogama često nas iznenade noću. Dešava se da jak grč ljude probudi iz najdubljeg sna. Kod većine se ovaj problem javlja od 45. do 50. godine i to duplo češće kod žena. Dokazano je da je deficit magnezijuma čest uzrok grčeva.


Veliki deo magnezijuma, važnog za sprečavanje grčeva u mišićima, unosi se putem namirnica biljnog porekla, kao što su povrće i žitarice

Magnezijum reguliše proizvodnju energije u ćelijama, razmenu materija i rad više od 300 enzima, štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava slepljivanje crvenih krvnih pločica. Nervima i mišićima je takođe neophodan jer reguliše prenos nadražaja do mišića i sprečava trzaje i drhtanje.
− Najmanje deset odsto odraslih pati od nedostatka ovog minerala. Povećanu potrebu za magnezijumom imaju i mladi, odrasle osobe pod stresom ili one izložene velikim fizičkim naporima, trudnice, dojilje i stariji. Jednolična ishrana, stres, sportske aktivnosti i mišići izloženi pojačanom naporu, upotreba alkohola i hronična oboljenja često otežavaju postizanje potrebne dnevne količine magnezijuma − kaže dr Nebojša Stojanović.

ISHRANA JE VEOMA VAŽNA
Obratite pažnju na ishranu. Magnezijum je potrebno svakodnevno unositi putem hrane. Namirnice sa puno šećera, masti i belog brašna i gotova jela sadrže veoma malo magnezijuma, a kafa, ,,koka-kola" i alkohol sprečavaju njegovu apsorpciju. Veliki deo magnezijuma se unosi putem namirnica biljnog porekla, kao što su povrće i žitarice. Orašasti plodovi (bademi, kikiriki i orasi) takođe sadrže velike količine magnezijuma. I prilikom kuvanja povrća u vodi gube se velike količine magnezijuma, a smrzavanjem namirnica gubi se gotovo 40 posto.
− Rafinirana hrana, alkohol, kafa, fosfati iz gaziranih pića i rafinirani šećer loše utiču na iskorišćavanje magnezijuma u organizmu. Prekomerna konzumacija alkohola utiče na nivo magnezijuma u organizmu jer alkohol podstiče njegovo izlučivanje preko bubrega − kaže dr Nebojša Stojanović, navodeći da se za vreme fizičke aktivnosti i u sauni znojenjem izbacuje velika količinu magnezijuma.

KO JE UGROŽEN
Aktivni sportisti naročito imaju potrebu za većom količinom magnezijuma. Takođe i oko 30 odsto trudnica pati od grčeva u mišićima, pa se preporučuje redovno uzimanje magnezijuma od početka trudnoće.
Pošto nismo uvek u mogućnosti da ishranom unesemo dovoljne količine, poželjno je i korišćenje preparata magnezijuma koji brzo pomažu. U dogovoru sa lekarom možete da uzimate i preparate magnezijuma u obliku tableta, dražeja, šumećih tableta ili u prahu. Stručnjaci preporučuju korišćenje šumećih tableta Biolektra Magnezijum 240 forte jer rastvaraju bez ostatka i veoma su podnošljive za upotrebu. Ove tablete sa svežim ukusom limuna se rastvaraju u vodi, omogućavaju trenutnu resorpciju i dodatni unos tečnosti.Koliko je dovoljno?
Proverite da li se nalazite u stadijumu kada vam je potreban veći unos magnezijuma. Odrasloj osobi je dnevno potrebno najmanje 300 miligrama ovog dragocenog minerala, ali potreba se povećava u trudnoći, kada treba unositi najmanje 400 miligrama magnezijuma.
Za vreme dojenja, dnevne potrebe iznose 450 miligrama, a tokom perioda u kojem se redovno bavimo sportom ili napornim radom najmanje 400 miligrama.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

MAGNEZIJUM PROTIV MIGRENE
Kad ste pod stresom, organizam luči adrenalin, hormon koji spada u grupu hemijskih supstanci koje se zovu amini. Osobe koje pate od migrena posebno su osetljive na te supstance.
SAVET: Izbegavajte namirnice koje sadrže amine, a to su kafa, čokolada, kačkavalj i crno vino. Njihovo konzumiranje u stresnim situacijama samo povećava verovatnoću da ćete dobiti napad migrene.
Pojačajte unos magnezijuma. Brojne studije su pokazale da se uzimanjem ovog minerala migrene proređuju. Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, orah, banana, smeđi pirinač...
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta