Photo info We've made it to Halfway Day!
Aerial view of a road separating two lakes in the Scottish Highlands
© Abstract Aerial Art/Getty Images

Prepricane Lektire

Započeo NiKooLaa, Januar 23, 2009, 18:11:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

alleksssss


zivkebeska

pa super im adosta prepricanih lektira

StanciAco

Da li imate prepricanu lektiru Dnevnik Ane Frank  cheesy

TamaraTasha

______________________________________________________________________________________
Književni rod: epika

Književna vrsta: roman

Autor: Dragoslav Markovic

Mesto i vreme radnje: Dušanovac za vreme II svetskog rata i prve decenije posle toga

Glavni lik: Ljuba Šampion

Tema: Sudbina Ljube Šampiona

Ideja (poruka): Osnovna ideja dela mogla bi se ilustrovati Šanticevom porukom: "Bolji su svoji i krševi goli, no cvjetna polja kud se tudin krece". Uz to namece se zakljucak kako su uslovi života i društvene okolnosti presudni za pojedinca, tj. njegov karakter, s cim se ja ne bih složio, jer uvek imamo izbor. U suprotnom svi bismo, u socijalistickom režimu, prošli kao Ljuba ili cak gore od njega. Dakle, ovde je pre rec o neskladu izmedu želja i mogucnosti. "Nije siromah ko malo ima, vec ko mnogo želi"; "Junakova majka najpre zaplace."

Umesto predgovora

Kad su cvetale tikve je naziv romana Dragoslava Mihailovica, objavljenog 1968. godine. Ovaj prvi Mihailovicev roman, od tada objavljen u više od dvadeset izdanja, zauzima znacajno mesto u srpskoj književnosti i kulturi poslednjih decenija XX veka. Roman je u vreme izdavanja izazvao znacajnu reakciju socijalistickog režima. Danas se roman ,,Kada su cvetale tikve" preporucuje u srednjoškolskom obrazovanju Republike Srbije i preveden je na trinaest jezika.


Kriticar Marko Nedic, karakteriše roman Kad su cvetale tikve ,,kao vrlo složen i u osnovnom sadržinskom sloju romaneskne price i njenog znacenja, i u tretiranju glavnog junaka i njegovog karaktera, kao i u kljucnim tackama u motivaciji teksta". U romanu je uocljivo nekoliko važnih elemenata njegove strukture i primenjenog narativnog postupka koji su medusobno povezani. Jedan od njih odnosi se na pricu romana  u prvom licu i na posebnu ulogu koju u pricanju ima jezik književnog junaka, ujedno i naratora dela, drugi na nacin na koji on doživljava odlazak iz Beograda i nacin na koji prikriva želju da se u njega nekad ipak vrati, sledeci na korišcenje narativnih sredstava da bi se prica romana razvijala po zakonitostima dobro komponovane prozne celine. Medu najvažnijim momentima svakako je narativna perspektiva iz koje se saopštava sudbina Ljube Šampiona. U tom kontekstu je veoma važno što se glavni lik i fiktivni narator tokom cele price obraca nekom svom nevidljivom slušaocu i pasivnom sagovorniku, koji se, nijednom ne oglašava vlastitim iskazima.

Fabula

"Kad su cvetale tikve" kratki je roman sa prilicno jednostavnom fabulom. Narator je Ljuba Sretenovic Šampion, nekadašnji prvak u boksu, a sadašnji jugoslavenski emigrant u Švedskoj. Ljuba pricu pocinje predstavljanjem i opisom trenutnog stanja, a onda pricu vraca u prošlost i prica je bez prekida i vecih digresija do kraja. Iz perspektive sadašnjosti, života u senci ili privida života, Ljuba se retrospektivno okrece prošlosti, Dušanovcu 50ih godina. Njegova ispovest je  narocitog tipa.
Prva recenica price je "Ne, necu se vratiti". Po njoj možemo zakljuciti da je lik u dilemi da li da dode ili ne dode u domovinu. U njemu se bore dve sile – nostalgija, koja ga vuce nazad, i strah od kazne zbog ubistva, koja ga sprecava da se vrati. Po prvoj recenici može se zakljuciti da je njegova konacna odluka da se ne vrati i da ta sila pobeduje. Ali po zadnjem pasusu, u kome se obraca naratoru, vidi se da mu ta odluka i nije tako jednostavna: "A vi, ako nekad odete na Dušanovac, pogledajte ga dobro. Cujem da se dosta promenio; ako. Tada cete se možda setiti da ovde živi jedan covek koji i kad stoji i kad hoda, i kad se smeje i kad spava – place za njim; jedan covek koji još može da se uzda – jedino u rat." Ovde on misli na jedan "mali pametan rat" kad bi domovina pozvala dijasporu i ponudila mu amnestiju, a on se "cist" borio za nju.

On prica svoju pricu  o svom ratnom detinjstvu, letu 1944. kada zbog bombardovanja nisu išli u školu što je bio pravi raj za njega. Prica o svom prvom seksualnom iskustvu kada mu je ***** - kelnerica "skinula junfer" a u pitanju je bilo grupno silovanje. Prica o tome kako je sa društvom jurio "ribe"po Dušanovcu, o posledicama sukoba Staljin – Tito po njegovu porodicu, o tome kako su 1948. u politickim previranjima stradali "cale" i "burazer",o boksu i napredovanju u karijeri, kako se zamerio mangupskom kralju Stoletu Apašu na jednoj igranci zbog dugonoge brucoškinje iz Kragujevca zbog cega ce kasnije glavom platiti Ljubina sestra Dušica, o majci koja je doživela nervni slom i umrla jer se jedan ludak uhvatio devojaka i boksa, a druga dva ludaka politike (a jedino dobro dete joj stradalo). Ljuba ce se osvetiti Stoletu, tada bolesniku od tuberkuloze, a potom ce prekinuti sve veze sa sredinom u kojoj je odrastao i emigrirace najpre u Austriju, a potom u Švedsku. Iz završne recenice romana shvatamo da Ljuba Šampion svoj život u Švedskoj doživljava kao konacno izgnanstvo iz zemlje za kojom ce zauvek ceznuti. Njegov život je život u senci, turobna zamena za prošli život na Dušanovcu. Odnos prošlost-sadašnjost, Jugoslavija - Švedska jasno je predocen i u uvodnom delu romana. Ljuba voli svoju ženu Inge i usvojenog sina Arnea, ali kad ga uhvati nostalgija u stanju je da vozi tri dana i tri noci do granice sa Slovenijom, otvori prozor, udiše naš vazduh i sluša naš jezik i potom se vrati "kuci".

To je prica coveka koji svodi racune i pita se šta je u njegovoj prošlosti bilo presudno za njegovu cemernu sadašnjost, šta je bio razlog njegovog izgnanstva iz pravog života u svet senki? Citat koji je Mihailovic stavio na pocetak svog dela, a koji svojom arhaicnošcu i visokim stilom odskace od modernog romana, pruža odgovor na ovo pitanje. Rec je o citatu Danilovog ucenika (XII-XIV vek) koji govori o onima koji "lišeni slave svoje" i vodeni"silama kuda nece" stigoše na konacno odredište života. Ovaj epigraf je zapravo  ugao iz kog pisac želi da posmatramo junakovu sudbinu. Kad se Ljuba pita: "Jesam li ja ovo?" i šta je to što ga je u životu dovelo do švedske camotinje, to je upravo pitanje o silama koje nas protiv naše volje vode kuda necemo do konacnog poraza i poniženja.
Pripovedac cesto koristi zamenice ovako i ovoliko da objasni izgled ili velicinu necega. Kao da se sa citaocem nalazi u istoj sobi. Mnogo koristi žargon.
Na dva mesta u tekstu spominju se tikve i to pre i posle tuce Ljube i Stoleta. Navodno, "tuberani" umiru kad cvetaju tikve, a to nije bilo u vreme tuce. Spominjanje tikava bilo je deo njihovog verbalnog izazivanja pre tuce. Posle tuce tikvine cvetove spominje Stole. Pita Ljubu da li ih je kad video, a kad ovaj odgovori da se ne seca, Stole kaže da on jeste "onda, iza šumice. Bilo ih je u onim kukuruzima." Rec "onda" upucuje nas da se to odnosi na neki slucaj koji je poznat njima obojici, a to bi moglo biti u leto 1944. kad je Ljuba "izgubio" nevinost ili kada je Stole silovao njegovu sestru. Tako se naslov "Kad su cvetale tikve" može povezati i sa mogucim "naslovom" "Kad smo gubili nevinost".
Evo ukratko o romanu ''Kad su cvetale tikve''  :rolle

MAHMUD

trebe mi PREPRICANA lektira LETECI  RAZRED

Djikisha


arigosaki

jel ima neko robinson kruso

Marchelo DeFacto

Citat: arigosaki poslato Decembar 14, 2011, 11:19:56
jel ima neko robinson kruso

Imam ti ja tu lektiru, ali veoma je zanimljiva pa je procitaj svidece ti se ;)

sooyoung


Senka Fazlinovic

Hitno mi treba analiza pjesme..Aga od ribnika i Mali Radojica
Hvala :)

Freez

izvini te sto spamijem ali mi treba 5 komentara da bi mogao da vidim linkove a jako mi treba ana karenjina :)

marija vitic


moki72


Miki73

Jel Ana Karenjina odgovor za sve spamere ? :)))

picajzla