Photo info Starry, starry night
Milky Way over Acadia National Park, Maine
© Harry Collins/Getty Images

Pako de Lusija dolazi u Beograd

Započeo TanjicA, Novembar 16, 2009, 12:25:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

BLIC SAZNAJE Flamenko gitarista u ,,Sava centru"
Pako de Lusija dolazi u Beograd
Autor: A. Novaković | 16.11.2009. - 05:00Čuveni španski gitarista Pako de Lusija nastupiće 12. februara u ,,Sava centru" u okviru 11. ,,Gitar art festivala", a verovatno najveći flamenko umetnik svih vremena u Beogradu počeće svetsku turneju na kojoj će promovisati novi album koji će uskoro biti objavljen.

Pako de Lusija je nekoliko puta gostovao u Beogradu, poslednji put pre dve godine, i svi njegovi koncerti su bili spektakularni, a takav će sigurno biti i predstojeći nastup u ,,Sava centru", budući da će legendarni gitarista nastupiti s velikim pratećim bendom i pevačima.
Fransisko Sančez Gomez, kako glasi puno ime španskog gitariste i kompozitora, rođen je 1947. godine u Alhesirasu, primorskom gradu u Andaluziji. Umetničko ime, u skladu sa tradicijom andaluzijskih gitarista, uzeo je po imenu svoje majke Lusije. Pakov otac, takođe flamenko gitarista, razvio je Pakovu ljubav prema gitari još od njegove šeste godine da bi već u 12. godini osvojio svoju prvu veliku nagradu na flamenko takmičenju. U jednom od intervjua De Lusija je ovako opisao svoje detinjstvo: ,,Otac bi me pitao koliko sam vežbao i kada bih odgovorio deset ili dvanaest sati, samo da bih video sreću na njegovom licu, to je bilo sve što mi treba da nastavim. A onda već sa dvanaest godina sam počeo i da zarađujem."
Sa nepunih 18 godina objavljuje svoj prvi album ,,Dos Guitarras Flamencas", a ubrzo i još dve ploče do 1968, kada počinje antologijska saradnja sa, po mnogima, najvećim flamenko pevačem Kamaronom. Devet zajedničkih albuma i osavremenjavanje flamenko izraza s korišćenjem električnog basa i perkusija, uz hrabre izlete u džez partiture, učinili su da se taj tandem smatra osnivačima pokreta ,,Nuevo Flamenco", koji je ubrzo napustio granice Frankove Španije.
Nakon čuvenog albuma ,,Entre dos Aguas", iz 1975, Pako de Lusija je napokon postao poznat i u ostatku Evrope, a 1981. je osvojio i Ameriku nakon ogromnog uspeha albuma ,,Friday Night In San Francisco", na kojem svira sa Džonom Meklaflinom i Alom di Meolom. Ova ploča je prodata u više od šest miliona primeraka!
Cene ulaznica i druge informacije o 11. ,,Gitar art festivalu" biće objavljene do kraja novembra.
Sa Brajanom Adamsom je 1995. godine snimio neprikosnovenu hit pesmu "Have You ever really loved a woman". Ta numera našla se u kultnom filmu "Don Žuan DeMarko". Pre tri godine, Pako De Lusija, dobio je titulu doktora za flamenko muziku.
Njegova bogata karijera traje već četrdeset i pet godina, a od samog početka, pa do sada Pako je izdao više od dvadeset albuma, a poslednji ,,Cositas buenas", izdao je pre pet godina.

Jedan od najboljih gitarista svih vremena
Po mišljenju mnogih, Pako de Lusija se smatra za možda najuniverzalnijeg flamenko muzičara i jednog od najboljih gitarista svih vremena. Svoje tradicionalno umeće sviranja izvorne andaluzijske muzike De Lusija je decenijama širio na fuzije sa džezom i širom svetskom tradicijom, učinivši da flamenko danas bude veoma popularan širom sveta.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta