Photo info Golden cliffs of deep space
Cosmic Cliffs in the Carina Nebula
© NASA, ESA, CSA, and STScI

Windows XP otišao u zasluženu penziju

Započeo [Glasnik], April 08, 2014, 22:46:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

[Glasnik]

Windows XP otišao u zasluženu penziju     Jedan od napopularnijih operativnih sistema za personalne računare u svetu, Majkrosoftov Vindouz XP (Windows XP), posle više od 12 godina korišćenja ispraćen je danas u penziju, jer od Majkrosofta više neće dobijati neophodne bezbednosne nadgradnje, ispravke, podršku ili onlajn nadgradnje tehničkog sadržaja. Mnoge nove aplikacije neće moći da se pokrenu na Vindouzu XP, novi hardver možda neće funkcionisati, a podrške za drajvere prestaju. Lansiran oktobra 2001. godine, XP je brzo postao najpopularniji Majkrosoftov operativni sistem tog doba, pomažući korisnicima da budu produktivni i bezbedni u vreme kad je internet polako, ali sigurno postajao sveprisutni, sastavni deo naših života. “Ne dovodi se u pitanje da je početkom 21. veka XP bio sjajan operativni sistem. Međutim, penzionisanje je jednostavno normalna stvar kako u našem, tako i u životu jednog softverskog paketa”, navedeno je u saopštenju kompanije Majkrosoft. Kompjuteri sa Vindouz XP-om neće prestati da rade 9. aprila, ali će vremenom bezbednost i performanse rada biti izmenjene. Bez krucijalnih bezbednosnih nadgradnji, računari će postati otvoreni za štetne viruse, spajvere i drugi zloćudni softver koji može da ukrade, ili ošteti lične i poslovne podatke. Prestanak podrške za drajvere znači da novi štampači, skeneri i drugi uređaji možda neće biti kompatibilni sa kompjuterima koji imaju Vindouz XP. Od vremena kad je Vindouz XP bio na vrhuncu karijere, sajber kriminalci i tehnologija koju koriste su takođe uznapredovali. Zbog svega toga, Majkrosoft preporučuje nadogradnju na moderni operativni sistem, kao što je Vindouz 8.1. “Nakon 8. aprila, kompjuteri sa Vindouz XP-om ne treba da se smatraju zaštićenim, i važno je da korisnici pređu na podržani operativni sistem i softverski paket, kao što su Vindouz 8.1 i Ofis 365, kako bi mogli da dobiju regularne bezbednosne nadgradnje i zaštite se od napada”, naglasio je Borko Kovačević, marketing direktor kompanije Majkrosofta za Balkan.MarkoPetrovic


mrmotlsd

Jos postoje stari kompjuteri u svetu koje koriste XP (ja sam jedan od njih) i koji nemaju dovoljno snazne procesore za novije OP, tako da nece da je skroz otisao u penziju, bice josh kopljutera sa ovim OP josh neko vreme

Michael23

Potpuno se slažem, održavam računare u nekim firmama, i dosta njih ima XP. Koriste word, drugo im ništa ne treba.
Tako da će XP živeti još dugo ....

spslavko


mrmotlsd

ne znam sta se to desava, ali umesto da XP popusta postaje sve bolji, da li je to samo moj utisak, da li neko radi dobre "zakrpe" ili samo se tripujem?

Mikica123456

Nije jos, jos je to OS koji ce dugo da se drzi :)

strelazoxxx

Malo mi je zao, tek se naviknuh na njega, ali idemo sad na 7-cu.

pucko

Po meni XP jeste bio legendaran os, ali takodje veoma ranjiv, vreme ga je pregazilo, windows 7, pa zatim 8.1 su daleko brzi i stabilniji. Ja sam poceo od windows-a 95, i xp je bio revolucija, kako se hardware menja, ne mozemo ostati u nostalgiji , vreme je za dalje.

mrmotlsd

ja josh uvek drzim cas :).
Dosta je usporio ali borimo se

epicurus

Jul 26, 2016, 16:54:34 #10 Poslednja Izmena: Jul 26, 2016, 16:57:21 od epicurus
...

roda3321

xp je odsluzio svoje, sad je tu win7.

Petrija

Avgust 01, 2016, 02:59:04 #12 Poslednja Izmena: Avgust 01, 2016, 02:59:42 od Petrija
XP je sa stilom odsluzio svoje!👏👏👏

mrmotlsd

josh uvek ga koriste. Mozda MS treba da razmisli da ga reaktivira u nekom novom formatu, novoj sminki. XP je imao i josh ima dosta uspeha, ovi savremeni OS nisu nesto puno bolji.

IvanS

Još bi XP bio dobar da ga M$ nije dotukao. Evo gledam i Win7 ima sve učestalije probleme, koji se lako mogu povezati sa politikom M$ kompanije da ga uništi u što većoj mjeri, i progura Win10.

Da se razumijemo, stvar novca i prihoda za dioničare mi je sasvim jasna, ali ne možeš na silu gurati nešto još uvijek nedovoljno dobro. Ja recimo imam problema da pokrenem određene aplikacije na poslu (ako koristim win10) i zato ga moram izbjegavati. Ipak, sve je teže pronaći validne Win7 pa se nadam da će sve to na 10-ki čim prije proraditi.