Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

Vesti iz IT sveta

Započeo NiKooLaa, Jun 10, 2008, 18:18:30

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Od danas registracija ćiriličkog domena .србRegistracija ćiriličkog .срб internet domena, počeće danas, na dan Svetog Save, najavio je na svojoj internet stranici Registar nacionalnog internet domena Srbije (Rnids). Odluku o početku registracije doneo je Upravni odbor Rnids na sednici od 13. decembra.

Prvih šest meseci pravo preče registracije .srb domena imaće samo vlasnici postojećih .rs domena, i to po ceni od jednog dinara.


Posle tog perioda, ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira da li poseduje određeni .rs domen ili ne.


Ćirilički internet domen .срб je novi, drugi nacionalni domen Srbije, a posle ruskog .рф i drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.


Domen .срб je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najprostranija i najmnogoljudija zemlja i narod u svetu - Rusija i Narodna Republika Kina, kao i mnoge arapske i dalekoistočne zemlje.


Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji.


Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .srb domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.


Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .srb domena "Linkuj kao što govoriš!".
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

Đagi

Ove nedelje u IT svetu


Možda prošle nedelje nije usvojena SOPA, ali su predstavnici evropskih zemalja ove nedelje potpisali ACTA-u.

Dvadeset i dve zemlje Evropske unije, sve osim Nemačke, Kipra, Estonije, Slovačke i Holandije, potpisale su u Tokiju Anti-Counterfeiting Trade Agreement, sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u muzičkoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija.

Sa druge strane, Evropska komisija najpre je najavila, a zatim i predstavila novi pravilnik o zaštiti privatnosti podataka internet korisnika, a između ostalog, korisnicima se daje pravo da budu zaboravljeni, odnosno da mogu zatražiti da kompanije izbrišu podatke o njima.

Ove nedelje saznali smo da je Facebook u 2011. godini po prvi put potrošio preko milion dolara za lobiranje, a onda smo u petak uveče po prvi put čuli precizniju informaciju u Facebookovom izlasku na berzu. To bi se, prema informacijama do kojih je došao WSJ, moglo desiti u sredu.

Što se Facebook korisnika tiče, na njih se odnosi vest da će od ove nedelje Facebook početi svima da uvodi Timeline. Pa ukoliko ga sami niste aktivirali ili dobili, to će se sigurno desiti u narednih par nedelja.

Google je ove nedelje objavio da menja politiku privatnosti koja se odnosi na sve njegove servise, a što je jednog od njih, Google Plusa, tiče, Google je rešio da sada zvanično dozvoli korišćenje nadimaka i pseudonima.

I Twitter je ove nedelje najavio promenu, ali koju većina korisnika nije pozitivno dočekala, a odnosi se na mogućnost cenzurisanja sadržaja u određenim zemljama.

Na vrhu kanadskog proizvođača BlackBerry uređaja došlo je do, neki bi rekli dugoočekivane, promene. RIM je dobio novog izvršnog direktora, a da li time i novu poslovnu politiku, ostaje da vidimo u nedeljama pred nama.

U nedelji za nama mogli smo čuti i glasine o novom iPhoneu i novom Galaxy S-u, a Apple je, prema podacimaanalitičke kompanije Strategy Analytics, u četvrtom kvartalu 2011., postao najveći svetski proizvođač smartfona.

Kompanija iz Kupertina još uvek vodi i na tablet tržištu, ali Android konkurencija ubrzano raste.

Što se lokalnih vesti tiče, u petak je počeo da funkcioniše novi nacionalni domen na ćirilici, a u toku prvih šest meseci pravo na registraciju imaće vlasnici .rs domena koji po promotivnoj ceni mogu dobiti i njegov ćirilički pandan.

Đagi

Anonimusi: Srušićemo sve sajtove u Srbiji

Hakerska grupa Anonimusi najavljuje ozbiljno obaranje sajtova u Srbiji. Poručuju predstavnicima vlasti da imaju samo jedan izbor - "da se poprave ili da nestanu".


Sa protesta Anonimusa u Beogradu (FoNet/arhiva)

Oni su legija! Oni ne opraštaju! Oni ne zaboravljaju! Oni su Anonimusi.

Za najpoznatiju i najopasniju grupu hakera pod nazivom Anonimusi do skoro niko nije znao, a oni koji su za nju čuli, nisu je shvatali ozbiljno.

A oni su od početka godine, rušeći sajtove, uspeli da osramote Ministarstvo pravde SAD, FBI, Interpol i CIA.

Domaći Anonimusi takođe su veoma aktivni, pa su za kratko vreme oborili internet stranice političkih stranaka DS, SNS, i LSV i sajtove muzičkih izdavačkih kuća ,,Grand" i ,,Siti rekords", na kojima se mogla videti samo bela stranica i natpis ,,Počelo je".

U izjavi za Kurir ovi hakeri pozvali su građane da se aktivno uključe u borbu protiv političara, tajkuna, bankara i njima sličnih.

"Dosta nam je vaše bahatosti, nesposobnosti i samoljublja. Evolucija Srbije je počela. Mi štitimo građane od države, radnike od poslodavaca, poslodavce od banaka, 99 odsto građana od onog jednog procenta", kažu Anonimusi i dodaju da će tek početi sa ozbiljnim obaranjem sajtova.

Prema njihovim rečima, najveći problem u Srbiji je nedostatak volje da se stvari pomere s mrtve tačke:

"Kod nas vlada strah da ne pobede naprednjaci, da ne pobede 'žuti', plašimo se ratova, huligana, života, gazde, policije, sudova, kontrolora u autobusu, ma čega hoćeš. Taj strah se namerno ubacuje, ljudi imaju osećaj da su nemoćni i zato ništa ne preduzimaju. Pojedinci uspešno koriste takvo stanje svesti, hraneći ga nacionalizmom i sličnim otpacima društvenog razvoja".

"Pred nama je opasna pretnja. Živimo u zabludi da su devedesete za nama, a one nikad nisu ni odlazile. Pritajili su se malo nakon petog oktobra, zatim su 'sklonili' premijera, a sad se na mala vrata vraćaju na scenu. Samo su promenili frizure. Isti likovi imenom i prezimenom", tvrdi hakerska grupa.
Oni su poručili predstavnicima vlasti da imaju samo jedan izbor - ,,da se poprave ili da nestanu".

Inače, maska kreirana za film ,,V kao Vendeta" postala je amblem protesta širom sveta i zaštitni znak Anonimusa još 2008. godine, tokom protesta protiv sajentologije.

Masku u filmu nosi usamljeni anarhista koji se potpisuje jednostavnim ,,V", a bori se protiv fiktivne fašističke partije u Britaniji - po uzoru na Gaja Foksa, poznatog i kao Gvido Foks, koji je bio čuveni zaverenik protiv engleskog kralja Džejmsa 1605.

MarkoKg

Kakva ortodoksna glupost.
Šta znači "sajtovi u srbiji"? Sajtovi koji se fizički nalaze u Srbiji (serveri su tu?), sajtovi koji su na srpskom jeziku?
Čemu to? Gomila sajtova podržava borbu protiv ACTA, PIPA, SOPA i ostalih sporazuma, te podržava same anonimuse, kao i ovaj forum/sajt. ŠTa dobijaju rušenjem takvih sajtova, ili bilo kakvih random sajtova?

DaRkOoO

Good luck.
To je kao sto su rusili fb i..ceo internet.
...so close, no matter how far..

svimbi84

Dva studenta sa Univerziteta Stenford su na današnji dan još daleke 1998. godine osnovali kompaniju Google!?

p.s. Ovo je za kategoriju "Na danasnji dan"! ;-)