Photo info The rivers run through us
Aerial view of the Amazon River in Brazil
© Curioso.Photography/Shutterstock

Руси у Приштини спасили су Србе од геноцида

Započeo Modrag, Septembar 26, 2017, 16:44:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

Резолуција 1244 је ставила до краја рат НАТО-а против Југославије. Бомбардовање је заустављена, а умјесто тога снаге КФОР-а биле су распоређене на територију аутономне покрајине Косово и Метохија. 12. јуна 1999. године морали су да уђу са територије Македоније и да заузимају све стратешки важне објекте. До тада је Војска Југославије морала да напусти територију покрајине. Нико није сумњао да ће одмах после повлачења војске са Косова почети етничко чишћење Албанаца.
Међутим, када је ујутру 12. јуна колона британских тенкова стигла на контролни пункт на аеродрому, видели су руског падобранца који стоји на путу колоне и одбије да дозволи никоме да прође. Били су војници из мировног батаљона који стоји у Углевићу (Република Српска). 206 војника и официра ушли на територију Косово и Метохија би спасили локалне Србе из албанског геноцида који се припрема. Они су у потпуности завршили свој задатак. Припадници КФОР-а нису могли да преузместратешки важан аеродром, а локално становништво може ослонити на заштиту Руса.
Руски контингент био је повучен са Косова 2003. године под притиском међународне заједнице. Тек тада су албански терористи могли отворити терор против Срба. Према Министарству унутрашњих послова Србије, врхунац избеглица из аутономне покрајине Косово и Метохија десио се у периоду 2004-2005, након чега је број српског становништва покрајине почео да броји само 70 хиљада људи.