Photo info Go hug a mountain, if you can
Mount Tsubakuro near Azumino, Nagano, Japan
© Joshua Hawley/Getty Images

Fotografi i njihova dela

Započeo Shesau, Avgust 18, 2009, 23:36:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Shesau

Koliko znamo o ljudima koji stoje iza neke fotografije kojoj se divimo? Koliko nam je bitna tehnika, sigurna ruka i oko osobe iza kamere ili se nasa paznja zadrzava samo na slikanom objektu i zgodnim modelima. Da li u fotografiji vidite samo dobar poster, umetnost u delicu sekunde kada se zacuje klik, ili shvatate talenat, senzibilitet i mucni rad osobe iza objektiva.
Mislim da te osobe cije fotografije privlace nasu paznju zasluzuju da se kaze koja rec o njima.

Shesau


Annie Leibovitz (1949 - )

Americki fotograf jevrejskog porekla, pocela je da se bavi fotografijom u srednjoj skoli sasvim slucajno kada je napravila odlicnu seriju sa jednog putovanja. Shvatila je da ima 'oko'. Svoje umetnicke sposobnosti razvija na putovanjima, pa cak i na radu u izraelskom kibutzu.
Sedamdesetih se vraca u Ameriku i pocinje da radi za novi casopis  Rolling Stone do sredine osamdesetih kada prelazi u Vanity Fair magazín.

Annie Leibovitz


Seriju odlicnih portreta radila je u saradnji sa svojom bliskom prijateljicom Susanom Sontag,  iz te serije je i portret cuvene americke vajarke Luise Bourgeous.
Leibovitz je portretista koja je radila i portret kraljice Elizabete pa sve do cuvenog, i za to vreme kontroverznog akta Johna Lenona sa Joko Ono.
Manekenka Jerry Holl je jednom prilikom izjavila da se plasi da pozira Leibovitz, s pravom jer je Annie znala da bude surovo iskrena na fotografijama.
Iako njene fotografije posvecene zeni imaju poseban senzibilitet,  Annie ume da pronadje i naglasi muzevnost i sexepil u svakom muskarcu.

Prosle godine objavljuje svoj projekt modne fotografije Killers Kill, Dead Men Die, gde su modeli osobe iz sveta filma. Svaka ta fotografija je aluzija na svet filma i Holivuda.

NiKooLaa

Predrag Vučković, čuveni fotograf ekstremnih sportova
Fotografije od kojih dah zastaje
Autor: Manuela Graf | Foto:Predrag Vučković | 25.09.2009. - 05:00


Predrag Vučković

Predrag Vučković (35) je jedini profesionalni fotograf ekstremnih sportova u Srbiji i jedan od 20 fotografa ,,Red Bula" koji širom planete pr­­ate spektakularne i otkačene sportske događaje.

Njegove fotografije (snimljene u čak 70 zemalja) od kojih zastaje dah, objavljene su u preko 50 svetskih časopisa.
- Polovinom avgusta sam fotografisao jednu od najtežih moto-kros trka po rumunskim Karpatima. Pet dana na motoru jurio sam sa njima ne bih li im presekao put. A u martu je, prvi put u istoriji sporta, jedan Rus odlučio da skoči u aktivan vulkan Kamčatka. Sve svetske agencije odmah su otkupile fotografije - kaže Peđa Vučković, koji je i vlasnik ugledne beogradske teretane i već osam godina izdaje magazin ,,X-fitness".- Nikada nisam vreme provodio u kući i pored TV-a, uvek sam bio u potrazi za avanturama - kaže Peđa.
Iskustvo u ekstremnim sportovima,od kojih je mnoge na mala vrata doveo u našu zemlju, umnogome su mu pomogla da izgradi nesvakidašnju karijeru i veliki ugled u inostranstvu. Nije retka situacija ni da sami sportisti, najveća svetska imena ekstremnog sporta, insistiraju da baš Peđa zabeleži ono što su uvežbavali mesecima, a stane u jedan sekund.- Veštini pravljenja fotografija niko vas ne može naučiti. Morate imati oko za to, usavršavanja su samo usmeravanje talenta. Radim sa više aparata i ne žalim ni da ih žrtvujem zarad pravog ugla jer većina ekstremnih akcija traje koliko i jadan treptaj oka. Dešavalo mi se mnogo puta da izgubim aparat, a jedan je pao sa 142 metra visine, ali mi se nikada nije desilo da sa snimanja ne donesem ono što sam naumio - objašnjava Peđa.
Za svako snimanje prolazi posebne kondicione pripreme. Za pehove nema mesta.- Nije lako poznavati granice ni u običnom životu, njih jednostavno osećate ili ne. A one su najvažnije u ekstremnim sportovima. Je­d­nostavno osećate dokle možete da idete - otkriva naš sagovornik.
Svaki snimak ovog neobičnog umetnika nosi dah dalekih predela i slatkih muka, opasnih i nepredvidivih situacija, koje donosi veranje po liticama ili skokovi sa oblakodera i TV tornjeva...
- Mesta za dobre i jedinstvene fotografije obično su nepristupačna i na njih se stiže pomoću konopaca, pod punom opremom na leđima - kaže Peđa.
Krajem godine ga čeka snimanje na ostrvu Palmelo u Kolumbiji, do sada strogo zabranjenoj zoni.
- Svaki novi doživljaj ima svoju čar i ja želim da ponesem sa sobom ono što drugi ljudi nisu i možda nikada i neće videti.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

djolestaklo

Novembar 16, 2009, 21:42:52 #3 Poslednja Izmena: Novembar 19, 2009, 06:40:43 od djolestaklo
Vejd je komercijalni fotograf ko radi za najpoznatije svetske reklamne agencije. Njegova dela su veoma šarena i zanimljiva. Definitivno treba pogledati
         
             
                       
         
             
                                          http://www.manemoj.com/link_enc.php?id=19688
Imamo vreme celog ovog Sveta i dalje !                               
                                                
                                                                                         
    

djolestaklo

Zemlje trećeg sveta su oduvek bile zanimljive za sve umetnike, zbog svog veselog duha i neposrednih ljudi. To su mesta gde novac nije toliko bitan i gde su pesma i provod mnogo važnij - bar tako pokušavaju da nas ubede različiti kreativci koji su baš na takvim mestima otkrili smisao života i univerzuma.

Lisa Candela je fotograf, živela je u Meksiku nekoliko godina i slikala kulturu i ljude. Ovu seriju je nazvala - Boje Meksika.
       
         
       
                              
       
             
                                      http://www.manemoj.com/link_enc.php?id=20126
Imamo vreme celog ovog Sveta i dalje !                               
                                                
                                                                                         
    

djolestaklo

Novembar 17, 2009, 20:45:15 #5 Poslednja Izmena: Novembar 17, 2009, 21:21:44 od djolestaklo
Yann LePape se pokazao u najboljem svetlu izbacivši neverovatnu galeriju kreativnih fotografija. Uživajte!          
Yan La Pape was born and raised in Paris. Yann's first foray into the artistic was as a musician. During his late teens and early twenties, he spent 10 years in the south west of France playing trumpet and flute in various funk and latin jazz bands. During this time of musical exploration, YLP discovered photography and it quickly became his new passion. Aside his commercial work, YLP is curently working on a personal project of portraits and land-scapes.      
       
               
                 
     
       
                           http://do-while.com/creative-photos-by-yann-lepape/
Imamo vreme celog ovog Sveta i dalje !                               
                                                
                                                                                         
    

MarkoKgIma stvarno super fotografija. Svejedno ovo su sve fotomontaže.
Vredi pogledati svakako.  :ok

sjebacina


Berivoj1111


iizuzetan