Predrag Vučković, čuveni fotograf ekstremnih sportova
Fotografije od kojih dah zastajeAutor: Manuela Graf | Foto:Predrag Vučković | 25.09.2009. - 05:00
Predrag VučkovićPredrag Vučković (35) je jedini profesionalni fotograf ekstremnih sportova u Srbiji i jedan od 20 fotografa ,,Red Bula" koji širom planete prate spektakularne i otkačene sportske događaje.
Njegove fotografije (snimljene u čak 70 zemalja) od kojih zastaje dah, objavljene su u preko 50 svetskih časopisa.
- Polovinom avgusta sam fotografisao jednu od najtežih moto-kros trka po rumunskim Karpatima. Pet dana na motoru jurio sam sa njima ne bih li im presekao put. A u martu je, prvi put u istoriji sporta, jedan Rus odlučio da skoči u aktivan vulkan Kamčatka. Sve svetske agencije odmah su otkupile fotografije - kaže Peđa Vučković, koji je i vlasnik ugledne beogradske teretane i već osam godina izdaje magazin ,,X-fitness".

- Nikada nisam vreme provodio u kući i pored TV-a, uvek sam bio u potrazi za avanturama - kaže Peđa.
Iskustvo u ekstremnim sportovima,od kojih je mnoge na mala vrata doveo u našu zemlju, umnogome su mu pomogla da izgradi nesvakidašnju karijeru i veliki ugled u inostranstvu. Nije retka situacija ni da sami sportisti, najveća svetska imena ekstremnog sporta, insistiraju da baš Peđa zabeleži ono što su uvežbavali mesecima, a stane u jedan sekund.

- Veštini pravljenja fotografija niko vas ne može naučiti. Morate imati oko za to, usavršavanja su samo usmeravanje talenta. Radim sa više aparata i ne žalim ni da ih žrtvujem zarad pravog ugla jer većina ekstremnih akcija traje koliko i jadan treptaj oka. Dešavalo mi se mnogo puta da izgubim aparat, a jedan je pao sa 142 metra visine, ali mi se nikada nije desilo da sa snimanja ne donesem ono što sam naumio - objašnjava Peđa.
Za svako snimanje prolazi posebne kondicione pripreme. Za pehove nema mesta.

- Nije lako poznavati granice ni u običnom životu, njih jednostavno osećate ili ne. A one su najvažnije u ekstremnim sportovima. Jednostavno osećate dokle možete da idete - otkriva naš sagovornik.
Svaki snimak ovog neobičnog umetnika nosi dah dalekih predela i slatkih muka, opasnih i nepredvidivih situacija, koje donosi veranje po liticama ili skokovi sa oblakodera i TV tornjeva...
- Mesta za dobre i jedinstvene fotografije obično su nepristupačna i na njih se stiže pomoću konopaca, pod punom opremom na leđima - kaže Peđa.
Krajem godine ga čeka snimanje na ostrvu Palmelo u Kolumbiji, do sada strogo zabranjenoj zoni.
- Svaki novi doživljaj ima svoju čar i ja želim da ponesem sa sobom ono što drugi ljudi nisu i možda nikada i neće videti.