Photo info Time to make an impression
Caribou crossing the Susitna River during autumn, Alaska
© Tim Plowden/Alamy

Protesti studenata

Započeo MarkoKg, Novembar 03, 2011, 01:48:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Novembar 03, 2011, 01:48:34 Poslednja Izmena: Novembar 03, 2011, 01:49:34 od MarkoKg
Mislite li da su protesti studenata opravdani, podržavate li iste, imate li neki komentar na njih? Da li će uroditi plodom?

Kratak insert iz vesti:Filozofski: Protest sa prosvetarima u subotu na platou 
M. L./Tanjug| 02. 11. 2011. - 14:30h
  Članovi Plenuma Filozofskog fakulteta protestovaće na platou ispred zgrade fakulteta i očekuju da će im se u protestu pridružiti i članovi Plenuma Filološkog fakulteta, kao i članovi sindikata "Sloga" i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Studenti će se okupiti ispred fakulteta u podne, a večeras će biti odlučeno da li će biti organizovana i protestna šetnja. Oni kažu da će blokadu fakulteta nastaviti do ispunjenja zahteva: smanjenje školarina na tri minimalne državne plate, budžetski status za sve sa 48 bodova i vraćanje apsolventskih rokova i stažova.

Studenti ovog Plenuma istakli su da država godinama ne izdvaja za visoko obrazovanje dovoljno novca, pa nužni izvor prihoda za fakultete postaju neprimereno visoke školarine.   

"One se određuju paušalno i stihijski, nisu transparentne i predstavljaju nam se kao gotovo prirodna činjenica. Ne želimo to da prihvatimo kao činjenicu koja zavisi od odluka koje donose ljudi na odgovornim položajima", izjavila je članica ovog Plenuma, koja nije želela da se predstavi.

Na sednici Dekanskog kolegijuma Filozofskog fakulteta odlučeno je da se od petka, 4. novembra, nastava odvija u punom obimu. Učionice i biblioteke na drugom, trećem, četvrtom i petom spratu nove zgrade neće raditi, a pristup ovom delu fakulteta imaće samo radnici obezbeđenja i zaposleni koji će u ovom delu zgrade u četvrtak raditi na održavanju čistoće i obezbeđivanju uslova za početak nastave u petak.

U saopštenju se mole studenti koji blokiraju nastavu da prostorije fakulteta napuste.

Studenti Filološkog prekinuli su blokadu nakon što su, kako navode, na njih vršeni pritisci da to učine i nakon što je opšta bezbednost na fakultetu dovedena u pitanje.

TanjicA

Misliš samo na protest na filozofskom?
Opravdani da, zbog toga što država svake godine samo pogoršava stanje po studente, ukidaju se apsolventski rokovi, povećava se broj bodova/prosek za budžet, fakulteti propisuju nerealno velike cene školarina, takse i poreze. Nije ni čudo što posle studenti beže iz drage-nam Srbije glavom bez obzira. Ako država ne može mali procenat studenata da finansira ili bar da im olakša, jer valjda je logično da je to budućnost države - ona radi suprotno i svojim postupcima i politikom samo uzrokuje odliv mozgova.

Nije opravdano zbog toga što mnogi studenti koriste priliku da se izbesne i iskoriste priliku da se finansiraju iz budžeta i ako to možda ne zaslužuju. Zanimljivo je da protestuju uglavnom na fakultetima na kojima je prosek studiranja kraći, a prosek ocena veći, iako na drugim fakultetima na kojima nije takvo stanje studenti koji su u istim pozicijama kao i oni neće biti na budžetu, a na ovim na kojima se protestuje biće (kad tad, realno mislim da će ovo uroditi plodom, ili će doći do neke alternative).
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Sh[o]ne

Nego šta, protesti jedino i mogu da urode plodom kad država ne podržava mlade nade, kad fakulteti samo gledaju kako da uzmu pare. Jedina zamerka je ta što se nastava ne održava - treba ipak dopustiti ljudima koji ne štrajkuju da prisustvuju nastavi.

NiKooLaa

Podržavam, 60 bodova za budžet je ludost, na nekim fakultetima gde je prolaznost mala biće minimalno ljudi, državi će biti lepo jer će veliki deo sredstava ostati u kasi, a studenti će da beže dok mogu. Da ne pričam o profesorima koji će se osiliti kad svate da mogu još jače da se bave mitom kad znaju da će studenti koji planiraju budžet morati da očiste celu godinu u roku.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Đagi

Novembar 05, 2011, 14:14:08 #4 Poslednja Izmena: Novembar 05, 2011, 14:14:40 od Djagi
Samo ću reći da je u državi Srbiji jako teško danas biti student.Prava,slobode,korupcija(objasnio Nikola u prethodnom postu).Takođe je biti teško roditeljima koji školuju studenta.Smeštaj,hrana,odvojeni život...Jako teško u današnje vreme u ovoj državi.
Najžalosnije je kad studenti diplomiraju i završe studije.Posla nigde...nepotizma svuda.Ne čudi me zato i kad mladi svet odlazi u druge države da se doškoluju ili da u novom svetu potraže posao vezan za ono za šta su se školovali.

^Tina^

U pravu si najgore je što nema posle kad se toliko izmuče i roditelji i studenti. To je najtužnije.
Vidim danas dekanica filozofskog je najavila da će se nastava održavati u muzeju i nekim galerijama dok se protest ne prekine. Tužno je što je stanje takvo da studenti moraju da prolaze kroz sve to (milim na one koji ne štrajkuju), ali sa druge strane razumem savršeno one koji štrajkuju.
Zanimljiva mi je situacija i pratim blog plenuma FF-a, i nadam se da će protesti uroditi plodom.