Photo info The rivers run through us
Aerial view of the Amazon River in Brazil
© Curioso.Photography/Shutterstock

Osnivanje firme - sto dinara

Započeo NiKooLaa, Januar 27, 2012, 13:58:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Osnivanje firme - sto dinara

Zakonske novine koje očekuju sva preduzeća i preduzetnike u Srbiji od 1. februara. Prema novom zakonu, osnivački kapital za sva preduzeća mora biti iskazan u dinarima.OD 1. februara u Srbiji će moći da se osnuje preduzeće za svega sto dinara. Toliko, za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću, propisuje novi Zakon o privrednim društvima, čija primena počinje idućeg meseca. Još jedna od zakonskih novina je i mogućnost da direktor preduzeća bude neko drugo preduzeće. Iz ugla pravnika, ova mogućnost je idealna za državna preduzeća, koja bi ubuduće trebalo da biraju rukovodeći kadar putem javnog konkursa.

- Zakon propisuje da samo domaća preduzeća mogu da rukovode drugim preduzećem - objašnjava za ,,Novosti" Miladin Maglov, registrator u Agenciji za privredne registre. - Korist za kompaniju koja za menadžment angažuje preduzeće je višestruka: dobija se veći stepen odgovornosti i više stručnih osoba za određeni posao, odluke se kvalitetnije donose, a bolji su i sistemi zaštite od poslovnog rizika. Jedan čovek uvek je ograničen izbor na određenu funkciju kod složenih sistema i velikih kompanija.


Inače, društva sa ograničenom odgovornošću svoja akta sa novim zakonom treba da usaglase do 1. februara i tako usaglašena akta prijave registru najkasnije do 1. maja, a akcionarska društva do 15. jula. Toliki rok je ostavljen firmama za usklađivanje u Agenciji za privredne registre.
Citat
TRI MILIONA
MINIMALNI osnivački kapital za akcionarsko društvo sada je tri miliona dinara. Novim zakonom briše se podela na zatvorena i otvorena akcionarska društva.


Prema novom zakonu, osnivački kapital za sva preduzeća mora biti iskazan u dinarima. Ovaj posao će za već registrovana preduzeća APR uraditi automatski, bez naknade, kao i usklađivanje poslovnih naziva prema odredbama novog zakona.

Naknade za registraciju koju će APR od 1. februara naplaćivati za dokumentaciju podnetu u papirima ostaće iste, ali se uvode nove naknade za usluge koje proističu iz novog zakona, kao što je objavljivanje registrovanih osnivačkih akata i statuta, kao i naknade za nove, elektronske usluge. Tako, na primer, ,,papirni" izvod iz registra trenutno košta 1.700 dinara, ali će elektronski izvod preduzeća dobijati za naknadu od 800 dinara.


BROJKE
95.130 OSNOVANIH D.O.O.
704 JAVNA PREDUZEĆA
1.325 PREDSTAVNIŠTAVA STRANIH FIRMI
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Oasis

Osnivanje firme je zapravo ostalo isto, smanjili su obavezni deo osnivačkog kapitala , a porezi, takse, doprinosi and stuff su i dalje isti :)

Tekila Gerila

Citat: Oasis poslato Januar 28, 2012, 19:12:47
Osnivanje firme je zapravo ostalo isto, smanjili su obavezni deo osnivačkog kapitala , a porezi, takse, doprinosi and stuff su i dalje isti :)
Да то је само навлакуша да би се касније робовало држави...

igorr firma

hahahha kakva fora i olaksanje za nase mlade preduzetnike...sada ce im promocija biti za 1 dinar..:)