Photo info Where the battle began
Mokoli'I Island in Kaneohe Bay, seen from Kualoa Regional Park, Oahu, Hawaii
© Riddhish Chakraborty/Getty Images

Dinkić: Od jeseni nema penzija!

Započeo Tekila Gerila, Jun 23, 2012, 09:51:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Tekila Gerila

Država bi do kraja godine za isplatu najstarijim sugrađanima trebalo da obezbedi 278 milijardi dinara, a minus u budžetu sve je veći. Nema vlade, a ekonomska situacija se pogoršava iz dana u dan, kaže Grgurević

BEOGRAD - Još malo pa nestalo.
Na jesen neće biti para za penzije, poručio je Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, a to smatraju i mnogi stručnjaci. Država bi do kraja godine za isplatu najstarijim sugrađanima trebalo da obezbedi 278 milijardi dinara, a minus u budžetu je sve veći i do kraja godine bi mogao da dostigne 200 milijardi.

Dinkić smatra da je politika javnih finansija koju je poslednji šest godina vodilo Ministarstvo finansija loša.

- Došli smo u situaciju da je veliko pitanje da li u budžetu ima dovoljno novca za isplatu penzija na jesen. Dakle, sigurno da tu nešto mora da se menja - naveo je on.

Stevan Vrebalov iz Unije poslodavaca Vojvodine kaže da je Fond nekad imao za šest-sedam penzija, a sada ima samo za pola, a ostalo se dotira iz državne kase.

- Može se desiti da nema para, moguće je jer su slabi budžetski prihodi. Vidite da privreda slabo radi, a leti opada naplata, i onda će novac morati da se negde traži - kaže Vrebalov.

On ističe da će, ako se nešto dugoročno ne uradi, posledice biti katastrofalne, Fond bi mogao da se dopuni samo štampanjem para, a to pravi inflaciju i vodi u kolaps.

Slavenko Grgurević, zamenik predsednika UO Fonda PIO, objašnjava za Kurir da u sadašnjim nemogućim okolnostima Fond ispunjava svoju ulogu.

- Polovinu novca daje budžet, nema vlade, ekonomska situacija se pogoršava iz dana u dan. Neće biti kolapsa do kraja godine, ali će biti teško održati postojeći nivo penzija - navodi on.

Grgurević podseća da je radna grupa napravila plan reforme i da se sad čeka vlada.

- Nije pitanje da li će vlada to prihvatiti, nemamo izbora. Fond mora da bude investicioni i garancijski, mora da ima kontrolu nad prihodima i rashodima, da ulaže višak kapitala - ističe on.
Dinkić: Veliko je pitanje da li u budžetu ima dovoljno novca za isplatu

Kako se puni Fond PIO

godina država doprinosi
2010. 220 261
2011. 236 267
2012. 278 275 (plan)

(u milijardama dinara)
Zdravković: Mogu se ponoviti devedesete

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da jemanjak u budžetu u proseku iznosi desetak milijardi.

- Kada banke odluče da to više ne finansiraju, ministar finansija mora da odluči šta će smanjiti, a plate i penzije su najveći trošak. Mogu da se ponove devedesete, kada je bilo 10-11 penzija za godinu dana - upozorava on.

Kurir