Televizija "privlači" nezdravu hranu

Započeo Đagi, Maj 11, 2012, 20:03:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Televizija "privlači" nezdravu hranu


Klinci koji mnogo gledaju televiziju slabije jedu povrće i voće, a rado grickaju slatkiše i i piju gazirane sokove, tvrde stručnjaci.

Na osnovu studije obavljene na trinaest hiljada američkih đana, potvrđeno je da televizija negativno utiče na izbor hrane.

Jedno ranije istraživanje je pokazalo da kada se smanji vreme koje deca provode pred televizorom, ona počinju manje da jedu, a neka i oslabe.

Drugo istraživanje je ukazalo na vezu između dugotrajnog gledanja televizije i viška kilograma i gojaznosti.

Jedno od objašnjenja za tu međuzavisnost je da televizijske reklame brze hrane i slatkiša motivišu decu da se nezdravo hrane.

Studija Nacionalnog instituta Junis Kenedi Šrajver za zdravlje dece i ljudski razvoj ukazuje da je sa svakim dodatnim satom gledanja televizije, u odnosu na prosek od dva i po sata dnevno, pet odsto manja verovatnoća da će dete starosti od deset do šesnaest godina jesti povrće svaki dan, a osam odsto manja verovatnoća da će svakodnevno jesti voće.

S druge strane, svaki sat gledanja televizijskog programa preko proseka povećava verovatnoću da će dete svakodnevno jesti slatkiše za osamnaest odsto, da će najmanje jednom dnevno popiti neki gazirani napitak za 24 odsto, a da će bar jednom nedeljno jesti u restoranu brze hrane za 14 odsto.

Ova međuzavisnost opstaje i kada se uzmu u obzir godine deteta, pol, rasa i ekonomska situacija roditelja.

Američki stručnjaci preporučuju roditeljima dve stvari - da ograniče deci boravak pred malim ekranom i tako ih zaštite od reklama nezdrave hrane, kao i da za trenutke gledanja televizije, ili bavljenja kompjuterom, obezbede deci zdrave grickalice.