Photo info Where the battle began
Mokoli'I Island in Kaneohe Bay, seen from Kualoa Regional Park, Oahu, Hawaii
© Riddhish Chakraborty/Getty Images

Dojenje štiti decu od gojaznosti

Započeo Đagi, Maj 21, 2012, 11:36:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Dojenje štiti decu od gojaznosti


Kod dojenja beba igra aktivnu ulogu, prestajući da sisa kad je sita, dok kod hranjenja bočicom roditelji najčešće insistiraju da ona bude ispražnjena.

Bebe koje se doje tokom prve godine života dobijaju manje na težini od onih koje se hrane iz bočice (bez obzira da li majčinim mlekom ili formulom), pokazuje istraživanje koje su obavili stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To ukazuje da je dojenje najbolji izbor za hranjenje novorođenčeta, kojim se ono štiti od gojaznosti u kasnijem životu, prenela je novinska agencija Rojters.

Jedno od mogućih objašnjenja je da kod dojenja beba igra aktivnu ulogu, prestajući da sisa kad je sita, dok kod hranjenja bočicom roditelji najčešće insistiraju da ona bude ispražnjena.

Utvrđeno je da dojene bebe mesečno dobiju 85 grama manje nego one hranjene iz bočice bilo majčinim mlekom, bilo formulom.

Američka akademija pedijatara preporučuje majkama da novorođenčad isključivo doje u prvih šest meseci života, a da i kasnije nastave s dojenjem, sve do navršene prve godine deteta, unoseći postepeno ostalu hranu u njegov jelovnik.