Photo info Canoeing in solitude
Boundary Waters Canoe Area Wilderness, Superior National Forest, Minnesota
© Dukas/Universal Images Group via Getty Images

Šta treba znati pre odlaska kod pedijatra

Započeo Đagi, Maj 04, 2012, 11:55:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Šta treba znati pre odlaska kod pedijatra


Dečiji lekar je važan partner u najvažnijem "poslu" na svetu - odgajanju dece. Zbog toga je neophodno da sa pedijatrom što pre pronađete zajednički jezik kada je u pitanju briga o dečijem zdravlju i razvoju.

Evo šta bi trebalo da znate pre nego što zakoračite u ordinaciju odabranog pedijatra.

Pripremite se za posetu
Kod pedijatra ćete imati ograničeno vreme tokom kog možete da objasnite situaciju zbog koje dolazite i da zatražite savete.

Prema nekim istraživanjima, većina roditelja provede deset do petnaest minuta u ordinaciji dečijeg lekara, dok manji broj roditelja dobije priliku da razgovara sa ovim lekarom i do pola sata, piše "Foks njuz".

Dobra priprema će vam omogućiti da vreme ne "iscuri" prebrzo i da dobijete sve potrebne informacije.
Napravite listu pitanja koja želite da postavite lekaru i recite šta vas najviše brine već na početku posete.

Ako postoji nešto što vas brine u toku razvoja deteta, pitajte. Pedijatar će vam dati odgovarajuće savete i moguća rešenja, što će vam pomoći da se opustite i usresredite na druge oblasti odrastanja.

Zdrava ishrana i rekreacija su obavezne
Kod velikog broja dece širom sveta uočava se gojaznost na koju bi pedijatar trebalo da vam obrati pažnju u što ranijem dobu deteta.

Ako je vaše dete debeljuckasto i izbegava uobičajene fizičke aktivnosti za decu, važno je da porazgovarate sa pedijatrom o strategiji koja će vam pomoći da poboljšate ishranu deteta i pomognete mu da zavoli rekreaciju.

Kada sumnjate da je dete bolesno, prvo pozovite pedijatra

Ne "guglajte" simptome koje ste uočili, ili na koje se dete žali, već odmah pozovite lekara, jer možete dobiti potpuno drugačije objašnjenje od onog na koje biste naišli na Internetu.

Ako se lekar ne slaže sa vašim pretpostavkama i niste sigurni da vas u potpunosti razume čak i kada ste više puta pokušali da objasnite šta vas brine, potražite drugog pedijatra. Dužnost lekara je da omogući otvoren razgovor i da vam pomogne kada god imate neku nedoumicu.

Granice su neophodne
Mnogi problemi koje primećujete u dečijem ponašanju i na koja skrećete pažnju pedijatru mogu se preduhitriti postavljanjem granica i pravila ponašanja u najranijem detinjstvu.

Detetu bi uvek trebalo dati više izbora, ali određene granice se ne smeju prelaziti. Kada ih jednom odredite, važno je da ih se uvek pridržavate.

Na ovaj način vaše dete će naučiti da ne može da ima sve što poželi i tu lekciju će sa sobom nositi tokom školovanja, izgradnje odnosa sa drugim ljudima i kasnije, u odraslom dobu.