Photo info Canoeing in solitude
Boundary Waters Canoe Area Wilderness, Superior National Forest, Minnesota
© Dukas/Universal Images Group via Getty Images

Svaka deseta beba u svetu rodi se pre vremena

Započeo Đagi, Maj 04, 2012, 11:53:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Svaka deseta beba u svetu rodi se pre vremena


Petnaest miliona novorođenčadi godišnje, ili svako deseto, na svet dolazi pre vremena, a 1,1 milion njih umire, zaključak je izveštaja urađenog pod sponzorstvom UN.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i sve je učestalije, prenosi AFP. Pod ovim terminom se podrazumeva rođenje pre isteka 37. nedelje trudnoće, koja uobičajeno traje između 38 i 40 nedelja.

Najviše nedonoščadi se rađa na jugu Azije - 13, 3 odsto. Sledi Podsaharska Afrika sa 12,3 odsto. Afrika i Južna Azija u ukupnom broju nedonoščadi u svetu imaju zajedno udeo od čak 60 odsto.

S druge strane, u razvijenim zemljama udeo prevremenih u ukupnom broju porođaja iznosi samo 8,6 odsto.

Među 184. zemlje obuhvaćene izveštajem, najviše prevremenih porođaja ima Malavi - 18 odsto. Slede Kongo, Komorska ostrva pa Zimbabve.

Od azijskih zemalja na osmom mestu po učestalosti prevremenih porođaja je Pakistan, a na devetom Indonezija.

Najmanji udeo prevremenih porođaja se registruje u Belorusiji - ispod pet odsto.

Postoji velika razlika u preživljavanju prevremeno rođene dece u zavisnosti od razvijenosti zemlje. U nerazvijenim zemljama više od 90 odsto dece, rođene pre navršenih 28 nedelja trudnoće, umire u prvih nekoliko dana života, dok se to u razvijenim zemljama dešava u manje od 10 odsto slučajeva.

Često se ne zna uzrok prevremenog rođenja deteta, a faktori rizika su genetski, visok krvni pritisak, dijabetes, infekcije i hronična oboljenja.

Među rizične faktore spadaju i tinejdžerski uzrast majke, mali razmak između dve trudnoće, nedovoljna ili prevelika telesna težina pre začeća, kao i zloupotreba narkotika i alkohola.