Photo info Golden cliffs of deep space
Cosmic Cliffs in the Carina Nebula
© NASA, ESA, CSA, and STScI

Šta bebe sanjaju

Započeo Đagi, Maj 29, 2012, 10:21:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Šta bebe sanjaju


Verovatno ste se pitali da li bebe sanjaju i šta im se mota po slatkim glavicama dok su u bezbrižnom snu. Snovi beba ne istražuju se mnogo. Bebe nisu baš "zahvalne" za saradnju, jer ne govore, pa je teško "izvući" korisne informacije od tih malih bića.

Međutim, stručnjaci koji se bave pitanjem dečijeg sna i snova ne odustaju od pokušaja da pretpostave u čemu je "kvaka".

U knjizi "Najbolja knjiga o bebinom spavanju" (The Best Baby Sleep Book), pedijatar Edvard Kulič, objasnio je šta sve može da utiče na snove beba.

"Utvrđeno je da i bebe prolaze kroz REM fazu, vreme u kome se sanja, pa možemo pretpostaviti da i male bebe sabiraju svoja dnevna iskustva i proživljavaju ih iznova u snovima", kazao je Kulič.

S obzirom na to da novorođenčad tokom dana uglavnom jedu, osećaju grad, toplinu roditelja i upoznaju okolinu uz pomoć mirisa, moguće je da takva iskustva "sele" i u svoje snove.

Pedijatri veruju i da su snovi beba ispunjeni slikama njihovih roditelja. Ponekad su ti snovi prijatni, ali možda ponekad liče na noćne more.

Bebe mogu da budu nervozne zbog bola, gladi ili osećaja samoće, ali mogu biti i veoma srećne zbog pažnje koja im je pružena i svakodnevnih događaja u porodici, zbog toga pedijatri zaključuju da je sigurno sve što izaziva smeh, ili suze, vredno da bude u snovima.

Bez obzira na brojne pretpostavke, većina pedijatara i dečijih terapeuta, smatra da nije moguće u potpunosti utvrditi o čemu bebe sanjaju, jer ne mogu da prepričaju tok sna.

Anita_mozak

Potpuno se slažem da bebe sanjaju. Moj mali svako veče kad spava se kikoće i nešto guče. Tačno no što je u toku dana doživeo,prebacuje u snove.

otkupmilos

Nisam znao ni da je ovo dilema. Pa vidi se i kada mali pas ili macka sanjaju, za ovo mi je smesno i da komentarisem. :D
"Kad muškarci prerastu sve igračke auto ih menja"