Photo info Canoeing in solitude
Boundary Waters Canoe Area Wilderness, Superior National Forest, Minnesota
© Dukas/Universal Images Group via Getty Images

Recepti za vaspitanje dece

Započeo Đagi, April 29, 2012, 09:27:25

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Recepti za vaspitanje dece


Ukoliko roditelj želi da kazni svoje dete i tako ga nauči šta nije dozvoljeno, on mora da povede računa da ta kazna ne bude prestroga i da ne traje predugo.

Jedan od najvažnijih zadataka svakog roditelja jeste da detetu nametne ograničenja i da ga nauči da pravi razliku između dozvoljenog ponašanja i onoga koje je neprihvatljivo, pišu "Novosti".

To, međutim, nije nimalo lako jer svaki uzrast je priča za sebe. Često se roditelji žale da ne znaju kako da reše neki problem sa svojim detetom, bez obzira na njegov uzrast. Da li da samo koriste pohvale, ili i grdnje, pretnje, kazne?

Alem Kazdin, profesor psihologije na Univerzitetu Jejl i stručnjak za poremećaje dečjeg ponašanja, smatra da se kažnjavanjem ne može mnogo toga postići.

"Ukoliko roditelj želi da kazni svoje dete i tako ga nauči šta nije dozvoljeno, on mora da povede računa da ta kazna ne bude prestroga i da ne traje suviše dugo. Mnogo je bolje dete pohvaliti i nagraditi kada se lepo ponaša nego ga kazniti kada pogreši, jer kazna gotovo uvek vodi ka eskalaciji provokacija i pooštravanju sankcija", ističe profesor Kazdin.

Sasvim je pogrešno kada roditelj kažnjava dete tako što mu nameće određenu aktivnost ili mu zabranjuje izlaske i druženje sa vršnjacima.

Deca, naročito ona mlađeg uzrasta, od tri do pet godina, daleko bolje prihvataju sistem dobijanja pozitivnih, ali i negativnih poena, za vrednovanje njihovog ponašanja, naročito ako to podrazumeva simbolično nagrađivanje u vidu omiljenih slatkiša kada postignu zadati cilj.

Sem toga, naučno je dokazano da čestim grdnjama, uvredama i pretnjama roditelji negativno utiču na normalan razvoj detetovog centralnog nervnog sistema.

Naučnici sa Kraljevog koledža iz Londona ustanovili su da je detetov um veoma osetljiv na verbalne napade, naročito u periodu ranog puberteta.

Do tog zaključka su došli na osnovu snimaka mozga magnetnom rezonancom dece uzrasta od 11 do 14 godina koja su bila izložena verbalnom zlostavljanju.

Ti snimci otkrili su promene u strukturi veza između dve moždane hemisfere koje nagoveštavaju da se kod takve dece češće javljaju brojni psihički problemi.

Zato Džon Kabat-Cin, direktor Klinike za smanjenje nivoa stresa iz Masačusetsa, naglašava da su uzajamno poštovanje i saosećajnost temelji dobrog vaspitanja i svim roditeljima poručuje da ne prisiljavaju decu da ispune sva njihova očekivanja.

"Prihvatite dete onakvim kakvo jeste. Uvek ćete mnogo više postići ako mu date lični primer i nagradite ga za dobro ponašanje. Što manje ga kritikujte, nikada ga ne vređajte i ne ismevajte", kaže Džon.

LopticaIvana

mislim da je sve mnogo lakse teorijski i lakse je reci nego sprovesti u delo i na realnim primerima
roditelj mora dobro da poznaje svoje dete