Photo info Trunks packed for the road
Elephants near Mount Kilimanjaro, Amboseli National Park, Kenya
© Diana Robinson Photography/Getty Images

Ne puštajte je da plače - Pažljivo sa bebama

Započeo TanjicA, Mart 12, 2012, 09:31:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Ne puštajte je da plače - Pažljivo sa bebama

Britanski naučnici s londonskog instituta za obrazovanje koji deluje pri Londonskom univerzitetu ustanovili su da je bolje nakratko utešiti novorođenče koje počne da plače uzimajući ga u naručje, nego ga pustiti da plače satima, posebno tokom prvih nekoliko nedelja njegovog života. To preporučuju zato što na kraju, nakon dugog vremenskog razdoblja, dete ipak nauči da se smiri i prestane da plače.

Britanski pedijatri su poredili rezultate dve grupe uznemirene novorođenčadi koji su plakali posle uzimanja u roditeljsko naručje i druge grupe koja je bila ostavljena u krevecu. Ustanovili su da je prvi potez bio delotvorniji jer su deca posle izvesnog vremena stekla naviku da pre prestanu da plaču od one lišene roditeljskog zagrljaja. Preciznije, deca koju su roditelji uzimali u naručje kako bi ih utešili plakala su još neko vreme tokom predstojeće dve do pet nedelja, a bebe u grupi koje su roditelji puštali da se same smire, plakale su tokom sledećih dvanaest nedelja.

Ovakvo ponašanje, naravno, nema efekta kod roditelja koji su svoje dete navikli na držanje u naručju i do 16 sati dnevno, pa odmah reaguju na prvi bebin plač. Takođe, bebu nije moguće umiriti na ovaj način ukoliko su suze uzrokovane grčevima u stomaku.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta