samo-opusteno

Međuljudski odnosi i Život => Roditeljski kutak => Deca => Temu započeo: Đagi poslato April 05, 2012, 10:27:30

Naslov: Klinci izbegavaju fizičko
Poruka od: Đagi poslato April 05, 2012, 10:27:30
Klinci izbegavaju fizičko


Trećina škola nema salu za fizičko, a i tamo gde postoje đaci u njih nerado zalaze. Fizička sposobnost dečaka je manja za šest, a devojčica za 12 odsto.

Osnovci su deblji i imaju lošije fizičke sposobnosti u odnosu na svoje vršnjake pre 16 godina, kada je rađeno poslednje istraživanje Republičkog zavoda za sport. Dečaci su teži za 14, a devojčice za 11 odsto, dok je fizička sposobnost dečaka manja za šest, a devojčica za 12 odsto. Glavni razlog ovako lošim pokazateljima leži u činjenici da učenici nerado i neredovno idu na časove fizičkog.

Krivica nije samo njihova, jer svaka treća škola u Srbiji nema salu za fizičko. Prema istraživanju Ministarstva za omladinu i sport, od 1.533 anketirane škole, čak njih 559 uopšte nema veliku fiskulturnu salu. Tek četvrtina škola ima malu salu. Samo 12 ih ima bazen, od kojih je pet u Beogradu. A teretana je na raspolaganju đacima u 42 škole u Srbiji, pišu "Novosti".

"Problem sa fiskulturnim salama je veliki i trudimo se da ga rešavamo onoliko koliko imamo mogućnosti", kaže, za "Novosti", Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. "Za poslednje tri godine tridesetak škola je dobilo fiskulturne sale. Završavamo sale u Negotinu, Zlotu, Kumodražu, Lapovu, Nišu... Spremamo se da objekte gradimo i u Novom Sadu i Novom Pazaru. Svakodnevno od škola dobijamo zahteve za popravke ili izgradnju sala za fizičko."

A i kada imaju dobro opremljene sale, đaci nerado u njih zalaze. "Pošteda" zbog toga što ih boli stomak, grlo, noga ili nešto četvrto - izgovori su kojima devojčice više nego dečaci opravdavaju izostanak sa fiskulture.

"Za izbegavanje časova fizičkog najviše su krivi sami nastavnici", smatra Verica Đukić, predsednik Društva pedagoga fizičke kulture. "Kada dobro osmislite čas i naterate i one koji ne rade da u njemu učestvuju, tako što će da pomažu, donose lopte ili strunjače, polako i oni shvate da im je bolje da aktivno učestvuju. Mnogim kolegama je lakše da rade sa petoro-šestoro zainteresovanih, a da ostale puste sa časa. Kada bi se nastavnici više trudili, i deca bi bila zdravija, imala bi bolje fizičke sposobnosti i bila zainteresovanija za sport."

Delom su, dodaje ona, krivi i roditelji, jer pišu opravdanja i mole da se dete i za najmanju sitnicu oslobodi od fizičkog.

Tako deca, kaže sagovornica "Novosti", već od petog razreda traže izgovore da ne dolaze na fizičko, ili jednostavno beže ako je u pitanju prvi ili poslednji čas.

Svako peto dete u Srbiji ima problem sa kilogramima, a gojazno je čak i 15 odsto predškolaca. Najveći krivac je loša ishrana, ali tome doprinosi i manjak fizičke aktivnosti. Petina đaka ima loše telesno držanje ili nepravilan hod, od čega im strada kičma, a čak 25 odsto učenika ima ravne tabane ili neki drugi deformitet stopala.
Naslov: Odg: Klinci izbegavaju fizičko
Poruka od: gonss poslato April 05, 2012, 10:30:24
I ja sam u osnovnoj, mučili su nas :D
Naslov: Odg: Klinci izbegavaju fizičko
Poruka od: VenerinSan poslato Decembar 03, 2012, 16:17:19
Da je nastavni plan malo interesantniji, verujem da bi deci bilo zanimljivo da rade fizičko. Ja sam svojevremno uživala u tim časovima. Mada mislim da je skroz glupo da časove fizičkog deca imaju između ostalih časova. Zamislite ponedeljak prvi čas fizičko, a napolju zima, mrak ili šesti čas fizičko, kad se skroz smore od ostalih predmeta. Po meni bi trebalo da bude organizovano kao vanškolska aktivnost, a da se časovi svedu na što manji broj i da se generalno smanji doživljaj iscrpljivanja dece celodnevnim boravkom u školi.