samo-opusteno

Međuljudski odnosi i Život => Roditeljski kutak => Deca => Temu započeo: Đagi poslato Maj 13, 2012, 14:10:45

Naslov: Dečja auto-sedišta moraju imati atest
Poruka od: Đagi poslato Maj 13, 2012, 14:10:45
Dečja auto-sedišta moraju imati atest


U prodaji mogu da se nađu samo sedišta koja imaju oznaku ECER 44/ 04 (ili 44/03). Izgled nalepnice: Uokvireno slovo E sa brojem označava državu porekla: E1 Nemačka, E2 Francuska...Najvažnije da sedište ima oznaku ECER 44/ 04 (ili 44/03) u levom gornjem uglu.


(http://www.dodaj.rs/f/12/Qd/38xoLjby/1.jpg)


Dečja auto-sedišta koja se prodaju u radnjama u Srbiji moraju da budu atestirana i označena standardom ECER 44/ 04 (ili 44/03). Ukoliko ga trgovci prodaju bez ovakve prepoznatljive etikete to ukazuje da sedište nije atestirano na bezbednost i da je na tržište Srbije stiglo ilegalnim kanalima.

Za uvoznike ovaj standard važio još od septembra 2010. godine, pa je pretpostavka i da sva roba koja se od tada nalazi na tržištu zadovoljava normative. Šta ako to nije slučaj? Kako objašnjava Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, većina sedišta na našem tržištu je homologovana, što znači da su atestirana na bezbednost, ali i dalje ima slučajeva da trgovci nude sve i svašta i da ubeđuju kupce da oznake o bezbednosti nisu važne.

Oznaka ECER 44/04 (ili 44/03) inače označava da auto-sedište ispunjava minimum tehničkih uslova. Sa druge strane, sedišta koja nisu atestirana nemaju nikakva bezbednosna svojstva, a u današnjim prilikama samo neozbiljni proizvođači mogu sebi da dozvole da takvu robu ponude na tržištu.Prema pravilniku koji je stupio na snagu 4. maja, dečja sedišta moraju da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena, u suprotnom vozilo se smatra tehnički neispravnim.

Okanović ističe da roditelji ne treba da razmišljaju o tome da li će im policija praviti probleme ili kolike su kazne, već isključivo o bezbednosti svoje dece.

"Prema podacima Komiteta za bezbednost saobraćaja, u poslednjih pet godina u Srbiji su poginula 132 deteta, a većina njih bila su putnici u vozilu. Moram da kažem da nažalost većina ne bi poginula da su bili adekvatno vezani u sedištu", kaže sagovornik "Potrošača".

"Neki roditelji su pogrešno shvatili da sami treba da testiraju sedišta koja su već kupili. Sedište nabavljeno u radnjama posle septembra 2010. moralo je da ima etiketu sa propisanom oznakom. Ukoliko nema, ne može se naknadno dobiti. U tom slučaju i uz pretpostavku da imaju sačuvan fiskalni račun, imaju puno pravo da se obrate tržišnoj inspekciji i zatraže nadoknadu", ističe Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.