Photo info Trunks packed for the road
Elephants near Mount Kilimanjaro, Amboseli National Park, Kenya
© Diana Robinson Photography/Getty Images

Deca su često pasivni pušači

Započeo Đagi, Maj 14, 2012, 19:03:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Deca su često pasivni pušači


Kod više od polovine dece u jednom istraživanju, testiranjem krvi je utvrđeno da su bila izložena duvanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju, upozorili su stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije.

Analizirana je krv 496 dece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivalo je jedinjenje kotinin, koje se stvara u organizmu izloženom nikotinu.

Kotinin je utvrđen u krvi čak 55 odsto analizirane dece, što znači da su bila izložena nikotinu tokom prethodna tri do četiri dana.

Samo trinaest odsto roditelja dece koja su učestvovala u istraživanju priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svesno da im je dete bilo izloženo duvanskom dimu.

Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dete provede izvesno vreme u prostoriji u kojoj je neko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dozvoljeno, napomenuli su stručnjaci.

Izlaganje deteta duvanskom dimu se, inače, dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti dece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.

Kalifornijski istraživački tim je predložio da se u Sjedinjenim Američkim Državama uvede rutinsko testiranje devojčica i dečaka na kotinin, kao što je to sada slučaj sa testiranjem na olovo.