Photo info Where fire and water meet
Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park, Wyoming
© Ray Urner/Tandem Stills + Motion

Deca ne smeju da dobiju sve što požele

Započeo Đagi, Maj 13, 2012, 14:11:41

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Deca ne smeju da dobiju sve što požele


Ako želite da naučite dete da ceni ono što ima i da bude svesno koliko je teško priuštiti materijalna zadovoljstva, nemojte da udovoljavate svakom njegovom zahtevu, jer će odrastati u uverenju da uvek može da dobije sve što poželi.

"Deca u ranijem uzrastu suštinski ne shvataju značaj novca. Detetu treba postepeno da stavljate novac na raspolaganje, kroz mesečni džeparac kojim će samostalno raspolagati, da biste imali kontrolu nad njegovim troškovima i da bi naučio da pravi prioritete, odričući se nepotrebnih stvari", kaže za "Blic" Gordana Asentić, školski psiholog i predlaže nekoliko koraka kojima kod dece izgrađujemo svest o novcu.

Važno je da decu naučite strpljenju. Ako dete burno reaguje na vaše odbijanje da mu kupite nešto, ne popuštajte. Objasnite mu da mora da se strip I da će to što želi dobiti tek kada vi procenite da vaš kućni budžet može da izdrži novi izdatak.

Ne ucenjujte decu po modelu usluga za novac. Ako naviknete dete na ideju da će džeparac dobiti samo ako obavlja kućne poslove, ili ako ima dobre ocene, navikavate ga i na ideju da će raditi samo onda kada mu se plati. Ucena ničemu ne uči, niti ćete time navesti dete da svoje obaveze shvati ozbiljnije.

Ponekad se kupovinom nadoknađuje ljubav. Nemojte zaboraviti da kupovina nije jedini način da pokažete detetu koliko ga volite. Provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom, recite mu koliko ga volite, koliko se ponosite njime. To je važnije od svega što može da se kupi.

Iako je poželjno je da kontrolišete troškove svoje dece, nemojte da prelazite granice. Vaše mešanje mora da ima meru, ako želite da vam dete postane samostalno i odgovorno. Ako ste stalno tu, dete će znati da u momentu krize uvek može da se osloni na vas, pa se neće ni truditi da samo rešava probleme koji se pojave.

Prema rečima psihologa, iako volimo svoju decu, ponekad moramo da dopustimo da im bude neprijatno. Ako dete zna gde su mu granice, lakše će se snalaziti u životu, jer cilj roditelja ne bi trebalo da bude da dete bude srećno samo trenutno, već i da nauči kako da bude samostalno i srećno uvek.

Jamp

To je sve lako kada se čita, a šta je u današnje vreme prosečan džeparac, ako je sina pošaljem u školu sa 100 din, a svi oko njega dodju sa 500din?

VenerinSan

Citat: Jamp poslato April 14, 2013, 14:32:18
To je sve lako kada se čita, a šta je u današnje vreme prosečan džeparac, ako je sina pošaljem u školu sa 100 din, a svi oko njega dodju sa 500din?

Slažem se sa tobom. Što je još gore, mnogi roditelji se takmiče ko će da da više, ko će da kupi noviji tip mobilnog, skuplje patike i sl.  ::flowers::

devla


Flora

Slazem se sa tekstom. To sto se neki roditelji takmice mene ne zanima. I sreca pa kod moje cerke u razredu nema takvih.


frenetic


tempi

slazem se
nekad im treba uskratiti i on osto realno mogu da dobiju, da nauce da nije uvek sve lako dostupno

u okruzenju ce uvek biti onih koji mogu vise ili manje, koji imaju vise ili manje, ali na to mi kao roditelji ne mozemo da uticemo, mozemo samo na svoju decu