Photo info A day for giving
Great blue herons building a nest in Wakodahatchee Wetlands, Delray Beach, Florida
© Imagebroker/Alamy

Đaci uče engleski, žele i francuski u školama

Započeo Đagi, Maj 03, 2012, 09:22:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Đaci uče engleski, žele i francuski u školama


U školama u Srbiji dominantan je engleski jezik, izučava se u oko 90 odsto ustanova, ali školarci su zainteresovani i za druge jezike - poput francuskog.

Francuski jezik trenutno uči 70.000 do 80.000 đaka, a od 1. septembra i gimnazijlaci u Pirotu i Sremskim Karlovcima pohađaće dvojezična odeljenja na francuskom i srpskom jeziku, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

U Pirot je inače došla francuska kompanija "Mišlen" pa u ovom delu Srbije vlada sve veće interesovanje za francuski, zbog mogućenosti zapošljavanja.

U ovom trenutku, bilingvalna francusko-srpska nastava realizuje se u pet škola, u tri u Beogradu i po jednoj u Nišu i Novom Sadu, sa oko 300 učenika, a od školske 2013/14. plan je da bude uvedena i u Gimnaziji u Valjevu.

Naredne školske godine belgijska Ambasada pružiće podršku toj školi u obučavanju nastavnika i pripremanju za dvojezičnu nastavu, rekla je Fila.

Učenici u dvojezičnim odeljenjima uče po planu i programu koji važi za sve učenike u Srbij, a njihova prednost u nastavku školovanja u Francuskoj je visok nivo znanja francuskog jezika i kulture i znanje stručne terminologije iz predmeta koje su pratili na tom jeziku.

"Na taj način omogućeno im je da budu oslobođeni polaganja ispita iz francuskog jezika prilikom konkurisanja za nastavak školovanja u Francuskoj", rekla je Fila.

Inače, realizacija dvojezične nastave u Srbiji započela je školske 2004/05. godine i sada se odvija u 13 škola, osam osnovnih i pet gimnazija.

Osim na srpskom i francuskom, bilingvalna nastava odvija se još i na engleskom, nemačkom, italijanskom u kombinaciji sa srpskim, a postoji i nastava na mađarskom i nemačkom jeziku.

Bilingvalna ili dvojezična nastava podrazumeva nastavu iz pojedinih predmeta na francuskom (engleskom, nemačkom i italijanskom) u skladu sa nastavnim planom i programom koji uređuje resorno ministarstvo.

U dvojezičnim odeljenjima najmanje 30 odsto nastave realizuje se na francuskom ili drugom jeziku i to su najčešće časovi matematike, hemije, biologije ili geografije.

Postoje zahtevi i interesovanja za uvođenje bilingvalne nastave u još nekoliko osnovnih škola i gimnazija u Srbiji, rekla je Fila.

Dvojezična nastava u svetu uvedena je '80. godina prošlog veka, a u Srbiji 2004. godine i to najpre u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar", a potom i u Trećoj i Desetoj beogradskoj gimnaziji.

Francuski je zvanični jezik u pedesetak država i jedan od zvaničnih jezika Evropske unije.

Bojana78

Mojoj cerki nikako ne ide engleski jezik, a kamo li da uci neki drugi. Jednostavno joj ne ide, dane kad ima engleski ne ide joj se prosto u skolu.

BrankoDejan


toby45


- zadivljen sam kada u životu...na TV ili u virtualnom svijetu vidim da mladi ljudi perfektno znaju strane jezike ... to je naša budućnost.