Photo info A day for giving
Great blue herons building a nest in Wakodahatchee Wetlands, Delray Beach, Florida
© Imagebroker/Alamy

Deca i pranje ruku

Započeo Pero, Septembar 22, 2012, 23:38:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pero

Deca i pranje rukuPrema novom istraživanju Instituta za čistoću u Americi, deca bi trebalo češće da peru ruke u školi, a njihovi roditelji trebalo bi da im budu bolji primer u pogledu higijene ruku.

U istraživanju obavljenom popunjavanjem upitnika preko interneta, 512 dece (uzrasta od 8 do 17 godina) i 521 roditelj odgovorili su na pitanja o navikama pranja ruku. Iako je većina deca izjavila da pere ruke nakon korišćenja toaleta (89%), daleko manji broj rekao je da je prao ruke i u drugim prilikama tokom školskih dana. Skoro polovina dece izjasnila se da je to tako zbog školskog rasporeda.

Za mnoge učenike problem predstavlja i stanje toaleta u školama; 21% učenika izjavilo je da ne voli da koristi toalet škole (15% njih smatra da su toaleti u školama odvratni), dok je 19% reklo da toaleti u njihovim školama nisu dovoljno opremljeni; 47% učenika povremeno izbegne korišćenje toaleta jer je prljav.

Uticaj vršnjaka takođe ima važnu ulogu. Iako je 14% ispitane dece reklo da ne pere ruke zato što ni ostali to ne rade, 77% njih izjavilo je da kada vide da njihovi vršnjaci peru ruke, to ih podseti da bi i oni trebalo da operu svoje.

I najzad, nekoj deci je jednostavno potrebno da se kaže da peru ruke, ali im to niko ne govori. To je izjavilo 16% njih. Oko 60% dece je izjavilo da pere ruke pre obroka, a 26% ne pere ruke nakon kontakta sa smećem. Samo polovina dece pere ruke nakon kašljanja, kijanja ili duvanja nosa.

Higijenske navike

Deca najpre stiču naviku pranja ruku kod kuće. Međutim, trećina ispitanih roditelja ne ponaša se kao uzor, jer je izjavilo da ne peru ruke nakon korišćenja toaleta. Trećina je takođe izjavila da ne uči svoju decu koliko im je vremena potrebno da potroše na pranje ruku. Pored toga, većina roditelja (79%) izjavila je da insistira na pranju ruku pre jela kod kuće.

Zašto je pranje ruku toliko važno?

Pranje ruku je jedan od najefikasnijih načina za zaustavljanje širenja bolesti i infekcija. Većina dece (97%) to već zna, ipak istraživanje pokazuje da im je potrebno više vremena i opominjanja.

Dobra higijena je jedna od mnogih životnih navika koje škola može da podstakne kod dece i ona pomaže u očuvanju zdravlja dece u školi. Roditelji i prosvetni radnici trebalo bi svakodnevno da podstiču decu na pravilnu higijenu, jer je čistoća važna za naše zdravlje.

Slična je situacija i u našim krajevima pa bi roditelji trebalo da ličnim primerom (ali i podsećanjem) pokažu deci koliko je pranje ruku važno. Podsećamo da je svinjski grip u našim krajevima prošao sa relativno malo žrtava najviše zahvaljujući velikoj kampanji da se vodi računa o ličnoj higijeni i da se redovno peru ruke.

Veoma je važno da nam toaleti i slavine za pranje ruku budu ispravni i uredni u kući, a naročito u školama i dečjim vrtićima.

toby45


  -  da..da... roditelji,nastavnici ... svi odrasli da budu primjer djeci kako treba ruke prati ...jer ima i među nama odraslima koji to ne radimo kako treba...najčešće ne operemo ruke između prsti i radimo to na brzinu.