Photo info A day for giving
Great blue herons building a nest in Wakodahatchee Wetlands, Delray Beach, Florida
© Imagebroker/Alamy

Bucmasto dete je zdravo dete?

Započeo Đagi, Maj 12, 2012, 12:22:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Bucmasto dete je zdravo dete?


Majke bucmaste dece često pogrešno misle da njihova deca imaju zdravu i normalnu telesnu težinu, dok majke dece normalne težine smatraju da bi ona trebalo da se udebljaju, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

"Nekad davno bilo je razumljivo ceniti bucmasto dete, jer je to tada bio znak da vam dobro ide., deca su bila gotovo neuhranjena i vladala je glad ", kazala je Erin Hager sa Univerziteta Merilend čije istraživanje pokazuje da je poimanje bucmastog deteta kao zdravog još veoma prisutno.

U okviru istraživanja 280 majki je posmatralo fotografije male dece u pelenama različite telesne mase, od pothranjenih do ugojenih i trebalo je da izaberu sliku deteta čija je telesna masa najbliža telesnoj masi njihovog deteta.

Oko sedamdeset odsto žena pogrešno je procenilo telesnu težinu svoje dece, a najveće greške u proceni telesne mase vlastite dece donosile su gojazne majke.

Majke gojazne dece pažljivo su birale fotografije dece koja su bila mršavija od njihove vlastite, a istraživanje je pokazalo da su majke najdeblje dece bile najzadovoljnije njihovim izgledom.

Istraživanje je pokazalo da je većina ispitanica želela da ima bucmasto dete.

"To sugeriše da imamo puno roditelja koji pokušavaju da udebljaju svoju decu", kazala je Eliana Perin sa univerziteta u Severnoj Karolini.

"Deca koja dobiju na težini kao mala zadržavaju tu prekomernu težinu duže i imaju veće šanse da budu gojazna u adolescenciji i odrasloj dobi", upozorio je pedijatar Stiven Kuk sa Univerziteta u Ročesteru.