Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

EFEDRIN – ECA

Započeo Sh[o]ne, Novembar 15, 2016, 19:25:26

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sh[o]ne

EFEDRIN – ECA

Ephedrine tj. ephedrine hydrocloride je već vekovima poznata supstanca u svetu. Jos pre 2000 g. u drevnoj Kini se koristio caj biljke Ma huang iz koje se prirodnim putem dobijao Ephedrin da bi se postigla velika izdrzljivost i snaga potrebna u čestim bitkama. 300mg ephedre iz Ma Huang-a daje, zavisno o kvalitetu proizvoda oko 25mg efedrina.

Ephedrine ima nekoliko vrlo korisnih efekata; njegovo delovanje na centralni nervni sistem,on je beta agonist i bronhodilator, tako da stimulise odredjene receptore u telu koji su odgovorni za vise efekata, npr. unapredjuje misicnu koncentraciju i koordinacijiu, vise kiseonika u krvi, sto rezultuje mogucnoscu duzeg i intenzivneg treninga uz manje umora. Isto tako u dozama od 25-50 mg oko pola sata pre treninga oslobadja misicnu energiju cime se ukupna snaga jako puno povecava u sledeca dva sata. Oko 15 minuta nakon uzimanja, pocinje lucenje Epineferina ili kako ga mi zovemo adrenalin i to izaziva tzv."KICK", psihicko-fizicki uticaj, dodatne eksplozivne snage i energije.

ECA stack je jedan od najpoznatijih u svetu preparata koji se koriste u fazi definicije ili mršavljenja.  Ovde efedrin zajedno sa kofeinom i aspirinom dolazi u igru i zajedno čine sinergiju koja jako simulira razgradjivanje masnih naslaga.

Isto tako efedrin sam se koristi za takozvani kick prije treninga,  uzimanje efedrina neposredno prije treninga moze kod korisnika prouzrociti porast snage u treningu od 5-10%.

Efektivna doza za ,,kick" pre treninga je 25-50mg


E / C / A  (efedrin zajedno sa kofeinom i aspirinom)

Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A. Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega.Sam naziv je kraćenica,a znaći; Efedrin-coffein-aspirin.Te tri stvari zajedno stvaraju sinergički efekat koji je najbolja kombinacija za skidanje masti danas poznata. Uzimaju je i profesionalci,čak i oni koji uzimaju steroide,jer je izuzetno jaka sa vrlo malim negativnim efektima (o negativnim efektima pričaćemo nešto kasnije).

Sinegički efekat se sastoji u tome da iako svaki od ovih proizvoda ima određene kvalitete i snagu,kada se kombiniraju zajedno u određenim količinama,njihova snaga i delotvornost se višestruko povećava.Inače to se u bodybuilding krugovima naziva "Stack",a stakiranje tj.kombiniranje dva ili više proizvoda uobičajeno i u upotrebi proteina,vitamina,kreatina i ostalih bodybuilding i fitnes artikala.

Razmotrimo sada detaljnije delove E/C/A-stacka.Prvi od njih i najvažniji je efedrin:

Ephedrine tj. ephedrine hydrocloride je vec vekovima poznata supstanca u svetu. Jos pre 2000 g. u drevnoj se Kini koristio caj biljke Ma huang iz koje se prirodnim putem dobijao Ephedrin da bi se postigla velika izdrzljivost i snaga potrebna u cestim bitkama. 300mg ephedre iz Ma Huang-a daje, zavisno o kvalitetu proizvoda oko 25mg efedrina.

Ephedrine ima nekoliko vrlo korisnih efekata; njegovo delovanje na centralni nervni sistem,on je beta agonist i bronhodilator, tako da stimulise odredjene receptore u telu koji su odgovorni za vise efekata, npr. unapredjuje misicnu koncentraciju i koordinacijiu, vise kiseonika u krvi, sto rezultuje mogucnoscu duzeg i intenzivneg treninga uz manje umora. Isto tako u dozama od 25-50 mg oko pola sata pre treninga oslobadja misicnu energiju cime se ukupna snaga jako puno povecava u sledeca dva sata. Oko 15 minuta nakon uzimanja, pocinje lucenje Epineferina ili kako ga mi zovemo adrenalin i to izaziva tzv."KICK", psihicko-fizicki uticaj, dodatne eksplozivne snage i energije.

Ephedrine je stoga idealan za skoro sve sportove, snage,brzine i izdržljivosti što ga čini vrlo popularnim među širokim krugom profesionalaca i amatera,kako muškaraca tako i žena.Efedrin tako možemo uzimati i posebno, samo za povečanje snage,energije i izdržljivosti,ali i u E/C/A kombinaciji za skidanje masnog tkiva.

Sledeći efekat ephedrina je fat burning efekt, tj vrlo efikasno otapa masne naslage i spriječava pojavu novih. Ephedrin stimulira Thyroidnu žlezdu čime ubrzava metabolizam masti trošeći ih za energiju. Telo inače troši prvo rezerve ugljenhidrata za energiju pa zatim masne naslage,ephedrin radi suprotno i time brže troši nagomilane masti.Efedrin "štedi" glukozu , dakle pri uzimanju ,telo više orijentira na korištenje masti, a ne glukoze kao energetskog izvora, dok je za vreme normalne dijete situacija obrnuta, tj. prvo se troši glukoza, a onda masno tkivo.

Sledeći sastavni dio je Kofein.Oni koji se ujutro ne mogu razbuditi bez kafe,jako cene njegov uticaj na centralni nervni sistem. Dakle,kofein je sastavni dio kafe, Coca cole, Red Bulla i još niza popularnih napitaka. Kofein stimulira razgradnje masti putem procesa zvanog "lipoliza"i uz pomoća adrenalina jer povečava termogenički efekat. Ponekad ga se može (iako vrlo teško) pronači i u koncentriranom obliku kao tablete. (danas već ne)

Poslednji sastojak je Aspirin.Onaj obični aspirin koji uzimamo kad nas nešto boli ili imamo gripu. Aspirin širi krvne sudove, čisti ih od holesterola i pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Glavobolje obično i nastaju kada nema dovoljno krvi,a time i manje kiseonika i hrane dolazi do mozga.Svojim djelovanjem,aspirin otklanja teškoće.Upravo zato se aspirin i nalazi u ovoj kombinaciji, on je svojevrsni ubrzavač lipolize masnih stanica i raznosač materijala, stoga je važan dio E/C/A stacka.

I to je to; njihova zajednička kombinacije je pravo rešenje za sve koji se žele rešiti suvišnih masnih naslaga, efekat je jednak i za muškarce i za žene i svi ga mogu uspešno uzimati (vidi "Negativni efekti),a rezultati su skoro 100%-tni.

Zanimljivo je da su neka ispitivanja pokazala da se uzimanjem E/C/A i bez treninga postižu određeni rezultati,samo uz određenu dietu,koliko je efekat bolji ako kombiniramo pravilnu ishranu sa programom treninga za skidanje mastnog tkiva.

Sada vas sigurno zanima kako stvar deluje,koji su efekti,koje su najbolje doze,kada i kako ga uzimati i koji su negativni efekti!!?Krenimo redom i pažljivo čitajte.

Već smo nešto rekli o "Kicku",stimulativnom efektu,e pa efedrin u kombinaciji sa kofeinom ima vrlo jak stimulativni efekat,povečanjem adrenalina postajete agresivni ( ne tako da nekoga istučete,kako alkohol može delovati),nego ste užasno motivisani za trening.

Telesna temperatura raste i time počinje drugi a to je termogeni učinak, jer se ubrzava metabolizam izmene materija a time i trošenje masti kao energije.(setite se,već smo rekli da efedrin prvo koristi mast za energiju)Dakle;više napora je veća potrošnja energije, a rezultat je veće razgradnje masnih naslaga.

Time se poništava situacija da ako nemamo dovoljno ugljenhidrata u telu pre treninga,telo koristi i mišićne proteine za energiju.Zalihe glikogena u krvi ostaju na normali a topi se mast.

E/C/A ujedno ima jedan jako korisni efekat smanjenja apetita što jednostavno znaći da se ne osećate stalno gladni,što pomaže reguliranju količine hrane u obrocima. Naravno NIKADA nemojte uzimati zato samo 2-3 obroka dnevno. Uzimajte uvijek 5-6 obroka,ali smanjite količine unesenih kalorija u svakom obroku i pazite na odnos proteina-ugljenhidrfata-masti.(neki autori preporučuju omjer 50-35-15).

Recimo sada nešto o doziranju.I ovde se neki autori razilaze u mišljenjma,naročito profesionalni bodybuilderi koji žele brži napredak u kraćem vremenu u odnosu na one koji tek esperimentiraju sa E/C/A. Nekako najoptimalnija dnevna doza je 20-25mg efedrina-250mg kofeina i 300-325mg aspirina (npr.jedna Bayerova tableta).Sada,normalno ako vas često boli glava pa pijete aspirine ili volite piti puno kave ili kole,naravno da će ove količine trebati prilagoditi.

Zato moramo pri doziranju paziti da ne uzimamo ničega previše nego da ukupna količina nije veća od dopuštene.To znači;uzimamo tri doze dnevno s minimalnim rasponom od 4 sata između svake doze. Izbegavajmo uzimanje na prazan želudac, naročito ako već odpre imamo problema sa probavom (jednu od doza uzimamo 15-25 min.pre treninga i onda je normalno da ne možemo uzeti posle jela,jer posljednji obrok pre treninga ne bi smeo biti na manje od 1.5-2sata) – JOŠ NESTO VAŽNO – Zadnja doza Efedina ne bi smelo da bude kasnije od 7-8 sati pre spavanja jer tako dolazi do problema sa nesanicom.

Maksimalna količina efedrina ne bi trebala prelaziti 80 mg dnevno. E/C/A uzimajte 6 dana nedeljno,a jedan dan ostavite slobodan da se telo malo odmori .Nakon 4 –5 nedelja ,prekinite na 7 dana i zatim nastavite još jedan ciklus,nakon kojeg bi trebali prekinuti uzimanje na otprilike 20 dana.Sve to pomaže obnovi receptora koji bi se mogli naviknuti na količine i onda bi ih morali povečavati da bi postigli isti efekat,čime bi samo ugrozili zdravlje.

Negativni efekti E/C/A; Osobe koje pate od visokog pritiska i bolesti srca, dijabetesa, štitnjaće, trebali bi se držati dalje od ovog proizvoda. Poznato je da adrenalin stimurira srce i povečava protosak (koristi se i u medicini za osobe u arestu prilikom reanimacije, kada se ubrizgava direktno u srce kako bi nastavilo svoju funkciju). Osobe koje uzimaju lekove za smanjenje pritiska, mogle bi imati problema, jer na jednoj strani ga smanjuju,a sa E/C/A povečava,što je vrlo opasno.

U početku uzimanja većina korisnika oseća laganu drhtavicu ruku i pomalo uzbuđeni osečaj. Taj negativni efekat se može sprečiti uzimanjem manjih količina u početku i postepeno piramidalno povećavanje u toku prvog nedelja. Treba pazit i na to da poslednja doza ne bude manje od 5 -6 sata pre spavanja,jer inače nema mirnog spavanja,a sumnjam da ćete uopšte i moći zaspati.

Kada prestajemo sa uzimanjem E/C/A, to opet treba učiniti piramidalno,jer su moguće glavobolje , slaba motivacija, kao kada se ujutro probudimo i idemo raditi bez uobičajene doze kafe, sve je to u stvari jedna vrst navike ili ovisnosti. Već nakon nekoliko dana negativni efekti prestaju i telo se vraća u normalu. Svakako preporučujem pre bilo koje supstance, pa čak i pre nego uopšte počnemo trenirati, dobro je otići kod lekara ili ličnog trenera (JA) i prov0eriti zdravlje, možda ni neznamo koji nas problemi muče ili koje bolesti se"kriju" u nama i čekaju povoljan trenutak ili stimulaciju da se pojave.

Zdrave osobe koje koriste E/C/A,sigurno će biti zadovoljne rezultatima ako se budu pridržavali prethodnih preporuka iz ovog članka.