Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

Fitnes i bodibilding

Započeo NiKooLaa, Oktobar 31, 2009, 23:08:58

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mddimi

Narocito mi se dopada ovo o psihologiji i teretani. Pun pogodak!

djordje5

Znači, dovoljno je 15-ak minuta dnevno vežbanja,naravno treba pokrenuti što je moguće više mišica, od čučnjeva pa do sklekova. Ja licno radim svakodnevno vežbe oko pola sata, moram, jer veci deo dana radim, a uvece sam na netu. U početku jeste bilo teško, javljale su se tu i neke upale, i zatezanje mišića, ali posle mesec dana svakodnevnog vežbanja ja sam dobio, ja to zovem "energetske napade". Nešto kasnije sam kupio i tegove pa se pri nekim vežbaama i opteretim. Jednostavno danas se krećem sa takvom lakoćom, kao imam motore u sebi. I stvarno, kad vidim nekoga da se vuče kao prebijena mačka, prezirem ga, jer toliko malo vremena na dnevnom nivou treba uložiti u sebe da bi promenio to stanje, ali.. Za teretanu ili bazen nemam vremena, ali sam iščeprkao nešto sto se zove sobni bicikl i sad sam ja na vagi. Jeftin nije, ali se dobija puno sa samo opet 15-ak minuta okretanja pedala dnevno.  :oui

mrmotlsd

iako sam vise ya prirodu cenim i fitnes i teretane. Mada mislim da je 20 minuta dnevno premalo, možda za početnike, ali za nešto ozbiljno treba malo više vremena. Trening za sobni bicikl:

Trenig možemo svrstati u dve vrste:

Aerobni
Intervalni
Pre nego što krenemo sa treningom bitno je dobro se zagrejati kako bi izbegli neželjene povrede koje će nas samo usporiti sa napretkom. Na kraju treninga je veoma poželjno da se polako "odgrejemo" tj. da nastavimo okretanje pedala sa minimalnim intezitetom.

Aerobni trening na sobnom biciklu
Nakon zagrevanja najbolji način da napredujemo i da istopimo masne naslage, posebno za početnike, je da vežbamo 20 - 30 minuta sa 65% od maksimalnog srčanog ritma. Ovo je veoma dobro zato što 30 minuta vežbe sa 65% srčanog ritma topi oko 300 kalorija. 300 kalorija je dovoljna potrošnja da se ne bi više gojili.

Imajte na umu da ako niste postigli nivo da trenirate sa 65% srčanog ritma, trenirajte sa manjim ritmom ali vremenski duže. Npr. ako trenirate sa 50% srčanog ritma znači da bi trening trajao 45 minuta.

Trening na sobnom biciklu u vremenskim intervalima
Dobar način za skidanje masti je trening u vremenskim intervalima. Ovo podrazumeva serije intezivnih napora sa intervalima sa slabijim naporom. Postoje istraživanja koja kažu da ovaj vid treninga može da sagori tri puta više masti za duplo manje vremena nego aerobni trening.

Primer treninga u intervalima
Nakon zagrevanja i razgibavanja uradite sledeću trening rutinu od 20 minuta:

8 minuta jak intezitet okretanja pedala,
20 minuta minimalni intezitet okretanja pedala.
Kad ovo ponovite 6 puta odradili ste 2 od ukupno 20 minuta. Neki od vas, koji su u slabijoj kondiciji, će imati veće intervale sa manjim intezitetom treninga. Nema ni smisla da se isrpljujete od samog starta. Ovu rutinu bi mogli da ponavljate svaki drugi dan u kombinaciji sa aerobnim treningom. Što više napredujete tako ćete i povećavati intezitet treninga. Još jednom da vas posetimo da pre treinga radite zagrevanje a nakon "odgrevanje".

Napredniji intervalni trening na sobnom biciklu
Ova trening se obavlja u intervalima od 8 do 20 sekundi sa intervalima slabijeg inteziteta od 45 sekundi:

Jak intezitet 8 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 10 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 15 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 20 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 15 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 10 sekundi
Slab 45 sekundi
Jak intezitet 8 sekundi
Slab 45 sekundi
Odmorite se 2 minuta i ponovite sve ovo 3 puta. Nakon toga "odgrevanje".

4-minutni trening na sobnom biciklu za topljenje masti
Ovaj 4-minutni trening bi trebalo da ubrza vaš metabolizam u narednih 31 sat nakon treninga.

Ovaj trening je inače predviđen za poseban tip bicila koji se zove Schwinn Airdyne sobni bicikli. Ovaj bicikli je karakterističan po tome što se volan pokreće napred nazad sa rukama. Ali čak i ako imate klasičan bicikli definitivno ćete osetiti efekat!

Krećemo... zagrejte se 5 ili više minuta. Zatim ide 20 sekundi sprinta, 10 sekundi slabijeg inteziteta pa opet 20 sekundi sprinta.

Dakle 20 sekundi sprinta pa 10 sekundi slabijeg inteziteta u 8 serija što mu dođe 4 minuta treninga.

I na kraju, već smo pomenuli da vodite računa o vačim mogućnostima, nemojte da trenirate izvan svojih mogućnosti. Pre i posle treninga obavezno radite zagrevanje.

Tekst je sa bloga Ring Sport

bokica1

ja bih dodao kao savet i medicinsku gljivu kordiceps super za trening koriste je izgleda i kineski sportisti

TanjicA

Mene samo manjak volje sprečava da budem top riba  :coffe
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

desnaminđuša

Ćao, šta biste preporučili kao dobar dodatak ishrani uz vežbanje u teretani? Svi mi savetuju da ću tako postići bolje rezultate. Ishranu sam korigovala, pa kao aj da probam i te suplemente. Našla sam nešto na ovoj stranici: https://www.eponuda.com/suplementi-i-dodaci-ishrani-cene pa ako ste nešto koristili od ovoga, slobodno mi pišite. Svi saveti su dobrodošli  :ok