Photo info History on the hill
Village of Labro, Rieti Province, Italy
© Marco Ilari/Shutterstock

Moj prvi polumaraton - Novosadski polumaraton

Započeo NiKooLaa, Avgust 12, 2017, 00:29:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Trčanjem se bavim već dugo godina, rekreativno, uglavnom tokom proleća i leta trčim u večernjim časovima, što bi rekli "za svoju dušu". Nisam čak ni pratio koliko istrčim do poslednjih godinu dana, i sve je to bilo nešto oko 5, 6, 7km, do deset u cugu.

Ideja za zvanično trčanje neke trke javila je se pre nekog vremena, ali zbog obaveza se pomerala sve do aprila ove godine, za kada je zakazan Novosadski polumaraton, za koji sam se prijavio i zacrtao da će biti prvi polumaraton koji sam istrčao.

Prijava i pripreme
Za polumaraton (21,1km) prijavio sam se negde u Januaru, pa sam imao neka 3 meseca da se spremim, doduše vreme mi nije baš bilo potpuno naklonjeno pa sam realno imao neka 2 meseca efektivno. I to je bilo sasvim dovoljno, uz spremnost koju sam negde imao zbog ranijeg trčanja i fizičkih aktivnosti.

Da napomenem da sam za polumaraton imao sjajnu ekipu Valjevaca, sa kojima je sama trka bila dosta lakša, i svima preporučujem da se pripremaju i trče trku u društvu, ukoliko je to moguće.

Prijavu smo izvršili preko sajta, uplatu izvršili odmah, i to takođe preporučujem kako biste izbegli povećavanje cene startnine koje se dešava iz meseca u mesec, pred samu trku.

Za pripremanje sam od iskusnijih trkača čuo kako bi najpametnije bilo na internetu naći i koristiti neki od programa za pripremu, konkretno ovaj:
https://www.trcanje.rs/trening/trening-za-polumaraton-laki-plan/
Odmah sam shvatio da praćenje plana iz tabele kod mene neće funkcionisati i odlučio da se držim nekog svog tempa, i prateći svoje telo trčao sam onoliko koliko sam osetio da mogu, trudeći se da bar svaki drugi trening povećam kilometražu koju prelazim.

Neki je opšteprihvaćen stav da je potrebno istrčati bar 13-15km na treningu kako biste bili spremni za polumaraton. Moram se složiti sa tim stavom, i to je bio moj cilj, na sreću sam nekih desetak dana pred trku osetio da mogu istrčati i preko toga, i istrčao sam celih 21km na treningu, bez pauze, što ne bih preporučio, jer je potpuno nepotrebno.  :banghead

Preporuka je takodje, da se ne trči svaki dan, već tri ili četiri puta nedeljno, sa razmacima od po dan izmedju dva treninga, kako bi se telo oporavilo. Pijte dosta tečnosti, i kao što sam rekao - pratite svoje telo, nemojte po svaku cenu gurati ako osetite da nešto ne može, bolje odmoriti pa nastaviti.
Ja sam probao i korišćenje energetskih gelova, ali mi se nisu svideli, niti su mi bili potrebni, ali ih možete koristiti ukoliko vama odgovaraju, i na treninzima kao i na samoj trci.

Zašto Novosadski polumaraton?
Zato što je Novi Sad prelep grad. I zato što je teren savršen za prvi polumaraton koji ću istrčati. Cela trasa je ravna, nema uspona, a period - 1 April je savršen jer u teoriji nije previše toplo.

Saveti pred polumaraton
Od silnih saveta koje sam čitao po internetu pogubio sam se, pa ću izneti svoje iskustvo. Čitao sam na milion mesta kako je potrebno promeniti ishranu, unositi samo ugljenehidrate i šta sve ne - ništa od toga nije neophodno, čak bih rekao da nije ni preporučljivo pred trku. Ako Vam je telo naviknuto na jedan način ishrane - nemojte ništa menjati dan pred trku. Podrazumeva se da je generalno, preporučljivo da se zdravije hranite, nevezano za trku ;)

- Prvo, par dana pred trku ne treba vežbati i trčati, eventualno neki lagani trening tri, četiri dana ranije i to je sve. Dopustite telu da se odmori pred napor.
- Preporučujem da se noć pred trku dobro naspavate. Mi smo konkretno došli u Novi Sad iz Valjeva dan ranije, unapred smo imali rezervisan hostel u samom centru grada, nedaleko od startne linije trke (ovo je takodje i moja preporuka, sjajno mesto za zaista mali novac: Guest Accommodation TAL centar), i dan kada smo došli smo iskoristili za podizanje startnog paketa, odmaranje, i laganu šetnju gradom. Iako smo prvi put (većina nas) u Novom Sadu, taj dan nismo obilazili grad kako ne bismo trošili energiju pred trku.
- Na dan trke ustanite ranije, i bar dva sata ranije doručkujte, nešto lagano što inače imate običaj da doručkujete. Nemojte eksperimentisati da ne bi biste imali stomačne probleme u toku trke, to siguran sam ne želite ;)
- Procenite vreme i vodite računa o opremi za trčanje. Nama se desilo da je prvi April bio izuzetno i neočekivano vreo i sunčan dan. U Novi Sad sam poneo sa sobom i dugačke i kraće majice, kao i helanke za trčanje za slučaj da bude svežije. Preporučujem takodje da imate više opcija, jer ako preterate ili se obučete prelagano imaćete problem celu trku.
- Ranije dođite na startnu liniju, naravno sa brojevima koje ste dobili.
- Nekome prija i muzika, ja sam takodje nosio plejer koji sam negde na pola trke uključio na neko vreme, zaista može da pomogne.

Utisci sa trke
Prvo da napomenem da je organizacija bila jako dobra, sve pohvale za organizatore, ljubaznost, energiju, i sve ono što su nam pružili.
Trkačima su na raspolaganju bili punktovi sa voćem, vodom, kao i sundjeri sa vodom za rashladjivanje. Sundjeri su sjajna stvar i meni su mnogo značili, vodu sam uzeo dva ili tri puta po malo, a voće nisam uzimao. Pauze u toku trke nisam pravio osim usporavanja na punktovima sa vodom. Naravno, ako osetite da vam je potrebno - napravite pauzu.

Energija u toku trke je bila sjajna, ljudi u okolnim kafićima i ulicama su navijali i aplaudirali, trkači su bili raspoloženi i jako druželjubivi (trkači su takvi inače!) i generalno je bila sjajna atmosfera. Sve to je doprinelo želji da se trči što bolje i da nema odustajanja.

Manju krizu sam imao posle nekih 8,9 km, ali sam tada pustio muziku i uskladio disanje, te nije bilo problema.

Mislim da pola trke nisam ni bio svestan na kom smo kilometru, jer prvih desetak, možda čak i 15 km nije bilo obeležja, dok je nakon toga na svakom kilometru stajala tabla sa kilometražom.

Na kraju trke usledio je neopisiv osećaj i energija koja se ne može opisati. Činjenica da sam prošao kroz start, pritom sa vremenom 1:59 je za mene bila sjajna, i prosto sam znao da je ovo samo prvi u nizu polumaratona koji ću istrćati. Osećaj koji se ne može meriti ni sa jednim drugim, zadovoljstvo i ponos dok se medalja kači oko vrata.

Još jedan savet: prođite cilj sa stilom, jer će vas najverovatnije snimati i uslikati, a siguran sam da želite dobru uspomenu i sliku za instagram :D

Ukoliko imate pitanje ili želite dodati bilo šta, slobodno možete prokomentarisati ili mi pisati privatnu poruku, kao i na fejsu ;)

Sledi par sličica u prilogu (mogu ih videti ulogovani korisnici).

::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

TanjicA

Sjajno Nikola, nisam znala da si planirao da istrčiš polumaraton, svaka čast zaista, baš sam oduševljena!
wub :pijani
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Petrijaa

Svaka čast stvarno, uvek sam se divila tako izdržljivim i upornim ljudima!

Oasis

Zadjoh u ovaj forum, koliko, pet godina kasnije i više, pa samo da te pohvalim i pitam da li si trčao još neku trku?
Bravo, bravo, ja sam samo posmatrač i uvek sam se divio atletičarima na tolikoj volji i snazi!  :rock on

MarkoKg


NiKooLaa

hahah, hvala!

Paa u međuvremenu sam istrčao još 40ak trka, što polumaratona što trail trka, trka sa preprekama... Navučen sam  wub
Wanna join?  :khm
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

chichabudhha

Zanimljiva mi je zajednica maratonaca. Tu je retkost da je neko zavidan na tuđem uspehu i uglavnom su podrška jedni drugima, retko kad sapliću konkurenta  a najčešće ga podržavaju.
Tako je govorio chichabudhha.
Industrijski podovi | sendvič paneli | Kamere za kuću