Photo info Where fire and water meet
Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park, Wyoming
© Ray Urner/Tandem Stills + Motion

Meril Strip

Započeo TanjicA, Januar 18, 2021, 21:28:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Meril Strip

Meri Luiz "Meril" Strip (engl. Mary Louise "Meryl" Streep; Samit, 22. juna 1949) američka je pozorišna, filmska,televizijska glumica i pevačica. Često opisana kao najbolja glumica generacije. Glumačku karijeru započela je 1971. godine, u pozorišnoj predstavi Seviljski plejboj, a prvu filmsku ulogu dobila je 1977. godine u drami Džulija Freda Zinemana. Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila su: Lovac na jelene, Žena francuskog poručnika, Moja Afrika, Mostovi okruga Medison, Đavo nosi Pradu i Sumnja. Za ulogu u drami Kramer protiv Kramera dobila je Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima Sofijin izbor i Čelična dama nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.


Detinjstvo

Rođena je kao Meri Luiz Strip (engl. Mary Louise Streep) u Samitu, Nju Džerzi (SAD) u porodici Harija Vilijama Stripa Mlađeg, apotekara, i Meri, likovnog urednika. Pradeda njenog oca doselio se u Sjedinjene Države iz grada Lofenaua u Nemačkoj. Po dolasku u SAD, dotadašnje prezime Štreb (nem. Streeb) je promenio u Strip (engl. Streep). Njen pradeda živeo je u Švajcarskoj. Majčini potomci poreklom su iz Pensilvanije i sa Roud Ajlanda. Vilijam Pen, osnivač Pensilvanije, dalji joj je rođak.

Pohađala je versku školu ,,Bernards" (Bernards), a diplomirala je glumu 1971. godine na koledžu ,,Vasar" (Vassar). Tu je privukla pažnju glumice Džin Artur, koja joj je povremeno davala savete i instrukcije. Nekoliko godina kasnije magistrirala je umetnost na Univerzitetu ,,Jejl". Za vreme školovanja na Jejlu dobila je i prve uloge: glumila je Helenu u predstavi San letnje noći, a potom osamdesetogodišnju nepokretnu ženu u kolicima.

Nagrade i priznanja

Meril Strip je rekorder kada su u pitanju nominacije za Oskara - bila je nominovana šesnaest puta, od toga 13 puta za najbolju glavnu glumicu. Drži rekord i kada su u pitanju Zlatni globusi. Za ovu nagradu je bila nominovana dvadeset pet puta. Dobitnik je dva Emija za najbolju glumicu u seriji. Godine 1998, dobila je svoju zvezdu na Bulevaru slavnih, a 2004. - Nagradu za životno delo od Američkog filmskog instituta. Dobitnik je počasne filmske nagrade ,,Cezar", koju dodeljuje francuska Akademija filmske umetnosti. Dobila je počasni doktorat Univerziteta Prinston 2009. godine, a već 2010-e za doktora umetnosti proglasio je i Harvard.

Najveća glumica 20. veka, Ketrin Hepbern, nije cenila Meril. Na pitanje šta misli o njoj, rekla je samo: ,,Klik, klik, klik!", i objasnila da su to točkovi u njenoj glavi (dok glumi). Druga holivudska diva, Beti Dejvis, obožavala je Stripovu i još početkom osamdesetih poslala joj pismo u kome joj je rekla da ceni njen rad i da joj predviđa blistavu karijeru.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

Legenda.
Teško je odlučiti se na omiljenu njenu ulogu. Ali brilijantna u Sophie's Choice za koji je i dobila oskara.