Photo info 9,000-year-old handprints
Cueva de las Manos
Cave of the Hands) in Santa Cruz, Argentina

Marina Abramović

Započeo Sh[o]ne, Oktobar 02, 2019, 15:25:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sh[o]ne

Marina Abramović (Beograd, 30. novembar 1946) srpska je umetnica performansa sa međunarodnim ugledom. Slikarstvo je u samim počecima zamenila za bodi art, odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana. Iscrpljivanje tela postala je osnovna karakteristika njenog performansa. Od 2002. živi i radi u Njujorku (SAD).

Biografija

Marina Abramović je rođena neposredno posle rata 30. novembra 1946. godine u partizanskoj porodici. Roditelji Voja i Danica Abramović bili su aktivni učesnici NOB, verovali su u revoluciju i komunističku budućnost SFRJ. Oboje su imali uspešnu vojničku karijeru. Danica Abramović je sredinom šezdesetih godina bila i direktor Muzeja revolucije u Beogradu.

Marina Abramović od 1965. godine studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kompletirala je svoje postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a zatim je predavala na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Od 1968. godine objavljivala je tekstove i crteže a od 1973. godine organizovala je svoje akcije performansa.

Od 1997. do 2004. godine bila je predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Braunšvajgu za umetnost performansa. U Njujorku osnovala je Nezavisnu performans grupu, jedan forum za aktuelnu performans umetnost gde želi da radi sa izabranim mladim umetnicima i umetnicama.

Marina živi od 1975. godine u Amsterdamu, gde je 1987. godine kupila kuću, ali je više vremena provela putujući po svetu i na izložbama. U jesen 2005. godine preselila se iz Amsterdama u Njujork. Godine 2005. udala se za italijanskog skulptora Paola Kanevarija.


Delo

Bodi-art u kojem je Marina počela da ispituje granice psiho-fizičke izdržljivosti, vezuju se za festival u Edinburgu 1973. godine. Performans sa dvadeset noževa bio je prvi u nizu deset akcija nazvanih ,,Ritmovi" i Marina je tada sebi prvi put nanela lakše telesne povrede. Noževe je koristila tako što ih je brzo zabadala između prstiju, a kad god bi pri brzini zasekla prst uzimala bi drugi nož. Njena ideja bila je da ritam udarača tako uskladi da uvek unapred zna kada će nož dodirnuti njenu kožu.

U akciji ,,ritam 5", izvedenoj na Aprilskim susretima 1973. godine, izložila se novim opasnostima. Zapalila je vatru oko zvezde petokrake i, nakon spaljivanja pramenova kose i noktiju, legla u njen centar. Umalo se nije ugušila, publici trebalo dosta vremena da shvati kako Marina ne glumi trans, već je zaista ostala bez svesti.

U Galeriji savremene umetnosti u Zagrebu 1974. godine ona je pred publikom uzimala tablete za lečenje akutne šizofrenije, želeći da dovede svoje telo u nepredvidljiva psiho-fizička stanja (grčenje mišića, gubljenje orijentacije). Nakon toga, slično dejstvo je želela da oseti pod dejstvom fizičkih sila.

U performansu ,,Ritam 4", održanom u galeriji Dijagram u Milanu iste godine, Marina je svoju akciju ovako opisala:

    ,,U praznom osvetljenom prostoru postavljen je snažan ventilator koji kroz široki otvor izduvava veliku količinu vazduha. Postepeno se približavajući pokušavam da udahnem sav vazduh... Video kamera prati čitav proces i preko dva ekrana u galeriji publika može da vidi samo krupni plan moga lica i promene na njemu pod uticajem snažnih naleta vazduha. Ventilator je van kadra, te posmatrači ne znaju šta izaziva te deformacije i grimase."

U poslednjoj akciji iz ove serije, Marina Abramović je odlučila da se suoči sa smrću. Na poziv Studija Mora u Napulju, ona izvodi ,,Ritam o" 1975. godine koji je mogao da se ostvari samo uz saradnju sa publikom. Pre početka performansa, Marina je ostavila uputstvo posetiocima: ,,Na stolu se nalaze predmeti (žileti, noževi, pištolj) koje možete upotrebiti na meni, ja sam objekt. Akcija će trajati 6 časova. Svu odgovornost za vaše ponašanje preuzimam na sebe." Sve je te večeri počelo pitomo. Neko ju je okrenuo u krug. Neko ju je dodirnuo na dosta prisan način. Ali trećeg sata stvari su počele da se menjaju. Publika je počela da se transformiše i na kraju je izbila tuča između onih koji su je štitili i onih koji su je povređivali.

U periodu između 1976. i 1988. godine ona će sa nemačkim performans umetnikom Ulajom (Uve Lajsiepen), kojeg je upoznala i koji je bio rođen istog datuma kao i ona, putovati po svetu. Prvih pet godina stanovali su u automobilu a performanse, koji su im bili jedini izvor prihoda, radili su spontano. Od 1980. godine pa sve do 1983. boravili su u pustinjama Australije, u Sahari i pustinji Gobi. Kraj putovanja, ali i njihove ljubavi bio je Kineski zid. Za oboje bilo je to mesto apsolutne esencije, novi spiritualni svet. U performansu ,,Hod po velikom zidu" 1988. oni su pešice krenuli sa različitih krajeva te građevine i za tri meseca prešli 2000 km, kako bi se tačno određenog datuma, prema dogovoru, sastali u jednoj tački zida. Taj susret je bio rastanak ovog umetničkog dueta. Marina Abramović je ponovo radila sama.
Performans The Artist is Present Marine Abramović u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku 2010.

Od 14. marta do 30. maja 2010. godine, Marina Abramović je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku imala retrospektivnu izložbu svog rada, koja je obuhvatala i performans The Artist is Present, na kojem je 763 časa i 30 minuta sedela u tišini, nepomično, dok su posetioci jedan po jedan sedeli nasuprot nje bez da je dodiruju ili razgovaraju sa njom. Za vreme trajanja performansa na stolici naspram Marine Abramović je sedelo 1.545 posetilaca, među kojima su bili Lu Rid, Džejms Franko, Bjork, Lejdi Gaga, Šeron Stoun i dr. 750.000 posetilaca je prošlo kroz atrijum muzeja za vreme trajanja izložbe. Bila je to najveća izložba performans umetnosti u istoriji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

Ona je glavni protagonista u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa Marina Abramović: The Artist is Present, koji je baziran na njenom životu i istoimenoj izložbi i performansu iz 2010. godine. Film je prikazan u SAD na televizijskom kanalu HBO, a 2012. osvojio je nagradu Pibodi (engl. Peabody Award), kao najbolje televizijsko ostvarenje u kategoriji dokumentarnog programa. 2010. godine, pojavljuje se u nemačkom dokumentarnom filmu - The Future of Art, u kome je takođe predstavljen njen performans The Art is Present. U januaru 2011. godine Marina Abramović je bila na naslovnoj strani srpskog izdanja časopisa ELLE. Saradnja sa pevačicom Lejdi Gagom i njen treći album ARTPOP iz 2013. godine, doprineli su promovisanju rada Marine Abramović i performansa uopšte.
Marina Abramović, 512 Hours, Serpentine Gallery, London 2014.

Osnivač je Marina Abramović Institute (MAI), non-profit fondacije za performans umetnost u Hadsonu, Njujork.


Najvažnije nagrade i priznanja

    ,,Zlatni lav" na Bijenalu u Veneciji 1997. godine gde je učestvovala čak pet puta
    ,,Besi" za rad ,,Kuća s pogledom na Okean" 2003. godine
    Nagrada Udruženja američkih kritičara 2004. godine
    Nagrade grada Njujorka za igru i performans 2003.
    njena dela su uključena u mnoge svetske javne kolekcije.
    Bila je profesor na visokim školama u Berlinu, Hamburgu, Braunšvajgu, gostujući profesor na Akademiji u Parizu.
    Trinaestojuslka nagrada Crne Gore 2012. godine
    Austrijski orden za nauku i umetnost 2012.
    Izabrana je 2013. godine za člana Američke nacionalne akademije umetnosti.
    Najuticajnija ličnost iz sveta umetnosti 2016. godine, dodelio portal Artnet


______________________________________


Šta mislite? Da li ste bili na nekom performansu, ili možda planirate da vidite ovaj trenutno aktuelan u Beogradu?

MarkoKg

Mislim da je isfrustrirana baba i da je to što radi potpuno besmisleno.
Call me  names, ali ne mogu da svarim taj performans.

TanjicA

Ja ne napisah ništa :D
Paaa, bila sam na njenoj "izložbi" u Beogradu i i dalje ne znam šta bih rekla iskreno.
Nije moj "cup of tea", mada moram priznati da mi se par nekih stvari svidelo. Dosta ekstremno i morbidno, ne nužno i loše, ali pretpostavljam da čim izazove neku emociju onda se i može svrstati u umetnost.
Svejedno, i dalje nije nešto čemu bih pridala mnogo pažnje i što me oduševilo, to svakako ne, ali eto posetila sam čisto kako bih imala bilo kakvo mišljenje.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta