Photo info How's the air up there?
Hanging bridge in the Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica
© Dmitriy Burlakov/Getty Images

Jorgovanka Tabaković

Započeo Pero, Maj 10, 2012, 17:12:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Pero

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković (Vučitrn, 20. mart 1960) je srpska političarka i članica Srpske napredne stranke.Biografija

Po zanimanju je doktor ekonomskih nauka. 1992. godine, postala je član Srpske radikalne stranke, gde je bila član Predsedničkog kolegijuma, kao i poslanik u saveznom parlamentu. Nakon što su radikali ušli u novu Vladu Srbije sa SPS-om i JUL-om, 1998. godine, Tabakovićeva je postala ministar za privatizaciju. Januara 2007. godine, na vanrednim parlamentarnim izborima, kao i u maju 2008. godine na narednim vanrednim parlamentarnim izborima, izabrana je za poslanika Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije.

Septembra 2008. godine, nakon raskola u SRS-u, Tabakovićeva je podržala Tomislava Nikolića i postala član poslaničke grupe "Napred Srbijo".

Do 1999. godine živela je u Prištini, a posle toga pa sve do danas živi u Novom Sadu. Majka je troje dece. Ona važi za ekonomskog eksperta u domenu finanasija što joj je uža specijalnost. Zaposlena je u preduzeću "Telekom Srbija" a. d. kao jedan od direktora za regiju Vojvodine.

MarkoKg

Pročitao sam negde njen hvalospev o Draži, što mi se uopšte ne svidja iako je u naprednoj stranci. Inače deluje vrlo odmereno, inteligentno i promišljeno...

MarkoKg

Portret: Jorgovanka Tabaković, guvernerka

,,Bez budalah tupoga pogleda, bil umovi mogli blistat svjetli", omiljena je rečenica Jorgovanke Tabaković iz Njegoševog dela ,,Luča Mikrokozma" koje, tako kaže, baš uvek ima uz sebe u torbi. Sklona je i voli da od realnosti pobegne u književne citate čiji je smisao i cilj da se sakriju pravi stav i namera.Uvek je bila, to često ponavlja, bezrezervni sledbenik aktuelnog predsednika države za koga je jednom prilikom kazala da je njen ,,pouzdan prijatelj i moja prava i iskrena drugarica". Ne tako davno moglo se čuti govorkanje da je upravo taj ,,pouzdani prijatelj" mirio dve nepomirljive i sukobljene stranačke perjanice Aleksandra Vučića i Jorgovanku Tabaković, ali se osim tog romora čaršije, ništa više nije moglo pouzdano saznati.

Po sopstvenom priznanju voli književnost i posebno Umberta Eka, pa je tako na konkretno pitanje da li će ona biti guverner jer se tako hoće i može vladajućoj većini, odgovorila nejasno kao profesorka književnosti, a ne političarka i doktor ekonomskih nauka: ,,Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli". Ipak, jasno je da nema mesta za ,,kad bi" i ,,da li", jer niko više nema dilemu da će baš ona, a ne neko drugi, biti guvernerka.


Rođena je u Vučitrnu, Kosovo i Metohija, bila je najbolji đak u osnovnoj i srednjoj školi, sa sedamnaest godina je upisala Ekonomski fakultet i završila ga za tri godine. Počela je radnu karijeru kao profesor, godinama radi u ,,Telekomu", od 1999. živi u Novom Sadu, suprug joj je umro i iz tog jedinog braka ima dve ćerke i sina. Politički, iza sebe ima 16 godina staža u Srpskoj radikalnoj stranci, višegodišnji je poslanik, a bila je i ministarka u vladi Mirka Marjanovića.
Bez dvoumljenja se kada su se radikali cepali, priključila Srpskoj naprednoj stranci. Poslednjih godinu dana ima status važne stranačke ličnosti i važi za glavnog ekonomskog stručnjaka svoje partije.


Čuva se jakih reči, izbegava manire ostrašćenosti i tek ponekada, retko, iz nje progovori oštrina koja ne ostavlja prostor kompromisu. Ocenjujući rad prošle vlade, govorila je da "jak dinar šteti srpskoj privredi".Njen je javno izneti stav, da "uz odgovornu monetarnu politiku, Srbiji ne bi bio potreban MMF", da je "liberalizacija trgovine bila velika greška" i da njena stranka želi da uspostavi domaću razvojnu banku, što će se sigurno i dogoditi.Jedan od ranijih ambasadora SAD, a ona i njene stranačke kolege su razumeli da su im dobri odnosi sa diplomatama te velike svetske sile potrebni ma koliko se na unutrašnjem planu trudili da pokažu jak nacionalni identitet, ocenio je da ,,Tabakovićeva iznosi stavove koji odslikavaju njene socijalističke korene", a da program SNS sadrži ,,protekcionističke mere".


U predizborno vreme je pokazala je da ume da polemiše, da se piprema i da može da vlada materijom. U tv duelima je neke političke protivnike koji su je potcenili nadgovorila, ostavljajući ih u ukupnom utisku koji je gledalište imalo, iza sebe. Nije bez integriteta, ali je izvesno da će guvernerka Jorgovanka Tabaković, teško da može biti drukčije, biti dosledan izvršilac zahteva koji budu stizali iz Nemanjine ili sa Andrićevog venca.

NiKooLaa

Jedan veliki naklon, obećava, jako mi je drago da će biti guvernerka. :)
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

TanjicA

Nekako mi se čini da ništa posebno neće uraditi, ali dobro, pratićemo :)
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Pero

So far so good, ja bih bar tako rekao :)

MarkoKg

Ova žena je sama sebe demantovala :D
Ništa uradila nije za sve ovo vreme.