Photo info The rivers run through us
Aerial view of the Amazon River in Brazil
© Curioso.Photography/Shutterstock

Dragan Đilas

Započeo MarkoKg, Januar 13, 2011, 14:31:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Dragan ĐilasDragan Đilas (Beograd, 22. februar 1967.) je gradonačelnik Beograda, srpski političar i poslovni čovek, potpredsednik Demokratske stranke.

Biografija

Dragan Đilas je završio osnovnu školu i gimnaziju u Beogradu, a zatim i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer vazduhoplovstvo.

Jedan je od osnivača ,,Radija B92" 1989. godine, gde je jedno vreme radio kao urednik informativnog programa.

Govori engleski jezik i otac je dveju kćerki, Sofije i Jovane. Nije u srodstvu sa nekadašnjim jugoslovenskim političarem i disidentom Milovanom Đilasom.

Izabran je za ličnost godine 2010. u izboru nedeljnika ,,Vreme".

Politika

Đilas se još u mladosti bavio politikom kao deo opozicije Slobodana Miloševića i bio jedan od predvodnika studentskih protesta 1991-1992. godine, kao student-prorektor. U protestima je učestvovao i 1996. i 2000. godine.

Od 2004. godine Đilas je član Demokratske stranke, a kasnije i član Izvršnog i Glavnog odbora te stranke. U tom periodu, sve do 2007. godine, obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika republike.

U Drugoj vladi Vojislava Koštunice je, od maja 2007. do jula 2008, bio ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana[1].

Na skupštini Demokratske stranke 18. februara 2006. godine je izabran za člana Predsedništva DS za beogradski region, a u junu 2006. za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke na teritoriji Beograda.

Dana 19. avgusta 2008. godine izabran je za gradonačelnika Beograda.

Vanpolitičko delovanje

Dragan Đilas je osnivač i predsednik nevladine humanitarne organizacije ,,Naša Srbija" koja se bavi brigom o deci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja u ratovima 1990ih na prostoru bivše Jugoslavije.

U poslovnim krugovima Đilas je poznat kao suvlasnik kompanije ,,Multikom", jedne od vodećih na polju medijskog poslovanja na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kontroverze

Za vreme predizborne kampanje uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji u maju 2008. godine, česti su bili navodi stranaka suparničkih Demokratskoj stranci i pojedinih dnevnih listova da Dragan Đilas poseduje veliko lično bogatstvo i da postoji sumnja da se u ličnom bogaćenju koristio svojim političkim položajem. Tako, zvaničnici SRS i DSS-NS su često postavljali pitanje porekla njegove imovine a zvaničnici LDP su uz njegovo ime dodavali nadimak ,,Tajkun"[4] tvrdeći istovremeno da je Đilas suvlasnik dnevnog lista ,,Pres" u kojim objavljuje neistinite podatke na štetu LDP. Međutim, kada su se u aprilu širom Beograda pojavili grafiti ,,ĐILAS TAJKUN", zvaničnici LDP su demantovali bilo kakvu umešanost i ukazali da neko pokušava da im to ,,podmetne". Do danas (avgust 2008) nije otkriven identitet autora grafita iako su iz policije dolazile izjave da se radi na pronalaženju krivaca.

U dnevnom listu ,,Kurir" su u istom periodu, u više navrata, navođene višemilionske brojke Đilasovih prihoda. Navođeno je, takođe, u istom listu, da je njegovo bogatstvo počelo naglo da raste od trenutka kad je stupio na funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika republike i da je uz pomoć kompanije ,,Multikom", čiji je suvlasnik od 50%, 2007. godine stekao monopol nad medijskim tržištem te da kontroliše zakup vremena na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i zakup prostora na regionalnim televizijama i u štampanim medijima.

Sam Đilas je tvrdio da su za ispisivanje grafita odgovorni ,,pravi tajkuni" koji su tesno sarađivali sa prethodnim vlastima, ,,iznosili pare na Kipar" i učestvovali u brojnim privatizacijama a on ,,nije radio ništa od toga i zato nije tajkun".

Oasis

Pokupio parice, pa se sad povlači sa mesta gradonačelnika.
Mada sa druge strane, dosta je učinio za bolji Beograd, sa te strane skidam kapu.

aLexA*


NiKooLaa

Nošenje gajbica Dragana Djilasa


Čovek koji je izjavio, da je prvi ozbiljan novac zaradio pranjem prozora u Londonu, čija kompanija za pravljenje bižuterije MD International iz Praga, je u 2004. godini imala prihod od svega 21.000 evra, a navodno je izvor njegovog bogatstva koje je uneo u Srbiju iz pečalbe, je danas glavni kreator srpskog medijskog mraka.

Od pranja prozora i pravljenja bižuterije do uništavanja srpskih medija

Postoje razne spekulacije kako je Djilas došao do svog prvog miliona, ono što se zna jeste to da je trenutni gradonačelnik Beograda "devedesetih", za vreme Slobodana Miloševića, imao ekskluzivno pravo na prodaju reklamnog prostora na ozloglašenom RTS-u


Da se vratimo njegovom spoju politike i biznisa. Te, 2004. godine kada je ušao u politiku, kao veliki "biznismen" okosnica njegovog bogatstva, firma MD International prijavila je prihod od 21.000 evra u Pragu, dok je njegova, srpska agencija za pružanje usluga Ovejšn imala promet od milion evra, od čega je polovina bila prihod. To je bilo nešto više nego duplo, od prihoda prethodne godine. Već sledeće 2005., firma Ovejšn upetostručuje promet i prijavljuje od 5,5 miliona evra.


Druga firma Dragana Djilasa "Dajrekt medija" je takodje imala vrtoglav finasijski rast od trenutka kada je Dragan Djilas, kao intimus Borisa Tadića, postao direktor Narodne kancelarije Predsednika Srbije.
U 2003. je preturila preko računa milion evra, već sledeće promet je bio sedam puta veći, 2005. godine kompanija Dajrekt medija je imala promet od čitavih 30 miliona evra, a 2006. godine, čak 55 miliona evra. Za tri godine bavljenja politikom njenog vlasnika, promet ove kompanije se povećao ravno 55 puta.


U to vreme, 2003. u vreme medijske hajke i ubistva Premijera Srbije i predsednika DS Zorana Djindjića, Djilas zajedno sa Koštuničinim savetnikom za medije Srdjanom Djurićem, osnovao je agenciju Olaf i Mekatir, koja doduše mnogo skrominije posluje pa je od 2003. i prihoda od 150.000 evra, do 2006. dostigla godišnji prihod od 600.000 evra.


Nakon učvršćivanja pozicije u svojoj političkoj karijeri Dragan Djilas osniva kompaniju Multikom grup u kojoj je vlasnik 50% kapitala sa uloženih milion i po evra. Multikom grup ulaže skoro milion evra u Dajrekt mediju te iste godine, ali i u novoosnovani Emoušn.
Doduše u Emoušn zajedno sa Goranom Stamenkovićem ulaže, po skromnih 1500 evra, čime postaje vlasnik 49% kapitala, ovog kompanije koja je kreatora većine rijaliti šou programa u Srbiji, poput Velikog brata, 48 sati svadba, Menjam ženu i sličnih.
Valja napomenuto da je godinu dana kasnije, prihod na uloženih 1500 iznosio nešto preko 3,5 miliona evra. Uspešno oplodjen novac.


Dragan Djilas je danas apsolutni gospodar srpskih medija, pre svega, preko monopola koji ima u prodaji reklamnog prostora.
Marionete na mestima direktora javnih preduzeća poput Telekoma i Lutrije Srbije, kao i konstantni politički pritisak na velike kompanije, obezbedio je Djilasovom banditsko-političkom konglometaru monopol u prodaji reklamnog prostora, pa se ni u jednom štampanom ili elektronskom mediju ne može ništa loše pročitati, čuti ili videti o ovom stravičnom silovanju demokratije kao i kršenju slobode javne reči.
Nepodobni novinari lako dobijaju otkaze po političkim direktivama, a mediji imaju ozbiljne finansijske probleme, ako na bilo koji način dotaknu zabranjene teme, poput Dragana Djilasa, Borisa Tadića, Ivice Dačića, Mirka Cvetkovića, ali i dobrog prijatelja ovog "češkog biznismena" Aleksandra Vučića.


O ovome se može čitati samo na internetu.

::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

TanjicA

Nikola, nadam se da nisi to tek sad shvatio, pa on je sve pare pokupio i obezbedio svoje čukunčukun unuke :)

Najveća je ironija kad pokupi narodu pare za most na adi, pa ga onda "poklanja" Srbiji i Beogradu, kao da je iz svog džepa dao nešto...
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

bomberman

Most na Adi je super................za gledanje i slikanje kao uspomena iz Beograda. Što se tiče same funkcionalnosti istog, nikakva. Da bi sišao na Adu moraš skakati sa mosta(ako si samoubica, popneš se na pilon pa skočiš odatle). A sama lokacija mosta je pogrešna. Troškovi adaptacije zemjišta i izgradnje pristupnih saobraćajnica su verovatno ogromni, odnosno most nije ni trebalo da bude na toj lokaciji.

P.S.
Nisam pripadnik ni simpatizer nijedne opozicione političke stranke.

NiKooLaa

Most na Adi je vrlo funkcionalan, i već sad (iako most nije u poptunosti pušten za prelaz) se može osetiti rasterećenje u saobraćaju na sajmu, adi i mostaru.
Što se tiče lokacije, ne znam gde bi drugo mogao da bude, jer od ade ka centru zapravo i nema gde da se pravi most, pogotovu ne od gazele pa na bliže, jer bi morali da ruže objekte, zgrade etc...
Što se mosta tiče, Đilasu skidam kapu jer je pogurao realizaciju istog, iako sam svestan da je njegov novčanik znatno teži od kad su se realizovali radovi na mostu.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

bomberman

Januar 16, 2012, 00:15:48 #7 Poslednja Izmena: Januar 16, 2012, 00:18:48 od bomberman
Nije ovde poenta što je napravljen most baš preko Ade, bilo da je napravljen za vreme mandata npr. Žike, Pere, Mike, ili trenutnog gradonačelnika. To je nebitno. Naravno da se oseća tzv rasterećenje saobraćaja, odnosno smanjen intenzitet na dosada napravljenim mostovima. Sve dok se ne realizuje ideja o letećem automobilu, pa za prelazak bilo kakav most neće ni biti potreban.
A što se tiče same lokacije, mogla je da bude izabrana lokacija blizu petlje na Čukaričkoj padini, gde postoji izlaz na Ibarsku magistralu. Naravno, tada bi bio sagrađen manji most, ali bi troškovi adaptacije zemljišta i izgradnje pristupnih saobraćajnica bili neuporedivo niži.