Photo info The oldest way to fly
Hot air balloons at the Albuquerque International Balloon Fiesta in Albuquerque, New Mexico
© gmeland/Shutterstock

AutoMoto Zanimljivosti & Tehnika+Saveti

Započeo MarkoKg, Maj 31, 2010, 18:36:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

OasisProbleme može da stvara i prljavština na motoru. Najštetnija je prljavština na spoljašnjem delu hladnjaka, jer otežava izmenu toplote i hlađenje motora. Zbog toga je pre odlaska na put preporučljivo proveriti ispravnost motora i detaljno ga oprati sredstvom za čišćenje i vodom pod velikim pritiskom (posebno hladnjak).

Postoje dva izuzetka od pravila da pregrejan motor treba pustiti da nekoliko minuta radi u praznom hodu. Prvi je ako se ne okreće ventilator (zbog pregorevanja elektromotora ili otkazivanja termoprekidača). Drugi je još neprijatniji - ako je pukao kaiš koji pokreće pumpu rashladne tečnosti i ona se ne okreće. Tada treba odmah ugasiti motor, jer rashladna tečnost ne cirkuliše i može doći do opasnog lokalnog pregrevanja i uništenja motora. Motor se posle gašenja više ne sme pokretati kako ne bi nastalo još veće oštećenje. Dakle, auto treba odšlepati do mehaničara.Šta uraditi kada kazaljka temperature motora uđe u crveno polje? Mnogi tada odmah gase motor, što je pogrešno, jer trenutno prestaje cirkulacija rashladne tečnosti i ulja i može doći do porasta temperature na kritičnim mestima motora. Zbog toga treba pustiti da motor nekoliko minuta radi u praznom hodu. Klima-uređaj i sve ostale potrošače (radio, CD, svetla...) treba isključiti, a (iako zvuči paradoksalno) korisno je uključiti i grejanje kabine, i to na maksimum, zajedno s ventilatorom. Tada veliki deo toplote motora odlazi u unutrašnjost automobila i motor se hladi. Hlađenju motora pomaže i podizanje haube. Posle nekoliko minuta, kada kazaljka merača temperature počne da pada, motor treba ugasiti.

Turbo punjač se kod turbodizel motora zagreva do 900° C, a kod turbobenzinskih motora i više. Po pravilu se hladi uljem kojim se i podmazuje, a kada se užareni turbo punjač naglo ugasi, trenutno prestaju cirkulisanje ulja i hlađenje. U takvim uslovima motorno ulje izgori, a može doći i do deformacije osovine i ležajeva. Izgorelo motorno ulje može da zatvori uljne kanale, pa je posle ponovnog pokretanja motora podmazivanje otežano ili onemogućeno. Zbog toga, posle velikog opterećenja, nemojte odmah ugasiti motor. Pustite ga da radi nekoliko minuta u praznom hodu pa ga zatim ugasite.

n1rossi


markosvaba

Najbolje je da se auto redovno cisti i nece biti problema

mrmotlsd

podela automobila po klasama

Gradski automobili su automobili niske klase, prilagođeni gradskoj vožnji. S obzirom da su male veličine, lako se nalazi mesto za parkiranje takvih automobila u gradu, obično su mali potrošači goriva imaju povoljnu cenu i jeftini su za održavanje. Microvan pripada niskoj klasi i podrazumeva mali gradski auto sa istim izgledom kao minivan ili kombi. Ova vrsta automobila nije naročito popularna, a primeri microvana su Opel Aguila i Renault Modus. Hatchback automobili imaju troja ili petoro vrata, sa ,,odsečenim" zadnjim delom, tako da je gepek smešten u putničkoj kabini iza zadnjih sedišta. Kada se posmatraju sa strane liče na manje karavan automobile. Pripadaju niskoj ili nižoj srednjoj klasi automobila. Kabrioleti su automobili na kojima postoji mogućnost spuštanja krova, a njegove podvrste su kupe kabriolet (auto koji sa podignutim krovom ima oblik kupea) i targa (sportski kupe koji ima mogućnost ručnog pomeranja krova). Kupe automobili imaju dvoja vrata sa strane, trovolumenski oblik karoserije, a gepek je odvojen od putničke kabine. Limuzine su automobili sa četvoro vrata na kojima je gepek odvojen od putničke kabine. Karavan automobili su iste veličine kao i limuzine, ali imaju petoro vrata, krov im se nastavlja sve do zadnjeg kraja tako da im se gepek nalazi unutar putničke kabine. Gepek im je tako veći i postoji mogućnost utovara veće količine predmeta. Minivan je po veličini između karavana i kombija. Gepek je smešten iza zadnjih vrata unutar putničke kabine, a može imati jedan ili dva reda zadnjih sedišta, kojih ukupno može biti od 5 do 8. Primer takvog automobila je Renault Scenic. Kamioneti su automobili koji imaju iza putničke kabine otvoren tovarni prostor.

Somali Pirate

http://autootpad.net/ Sajt za pretragu auto otpada u Srbiji.
CitatSajt autootpad.net  služi da pronađete odgovarajući auto otpad na željenoj lokaciji. U našoj bazi nalaze se svi autootpadi u Srbiji, stoga možete naći najbliže, najpovoljnije i najjednostavnije rešenje za Vaš automobil. Izaberite u pretrazi željeni model vozila i odgovarajuću lokaciju i pronađite najbliži auto otpad, prodavnicu novih i polovnih delova i auto opreme, servis, automehaničarske, autolimarske, autoelektričarske i ostale usluge, a takođe možete da pronađete najbolju cenu za otkup Vašeg starog automobila.

mrmotlsd

Jedan od najboljih auta u svojo klasi

Opel Astra K 1.6 CDTI Sports Tourer automatic