Photo info The oldest way to fly
Hot air balloons at the Albuquerque International Balloon Fiesta in Albuquerque, New Mexico
© gmeland/Shutterstock

Moto GP (2012)

Započeo Đagi, April 30, 2012, 11:40:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Stoner slavio na ,,Heresu"


Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Kejsi Stoner trijumfovao je na drugoj trci sezone, Velikoj nagradi Španije.

Stoner je do svoje prve pobede na stazi ,,Heres" došao u vremenu od 45:33.897 minuta, sa skoro sekundom prednosti u odnosu na Horhea Lorenca na Jamahi.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Stonerov timski kolega Dani Pedrosa, koji je uspeo da se odupre napadima Kala Kračloua na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3.

Druga trka sezone u najjačoj klasi pružila je dosta uzbuđenja i veliki broj preticanja pred preko 100.000 gledalaca na stazi ,,Heres". Uprkos lošem startu, Stoner je uspeo da dođe do vođstva posle samo par krugova, a iako mu je Lorenco nekoliko puta pripretio, odlično se branio i ostao u vođstvu do kraja. Odličnu trku imao je i Kračlou, koji je bio na korak velikog iznenađenja, ali su mu za to zafalile četiri desetinke.

Od starta u Heresu je poveo Pedrosa, ispred Lorenca, Kračloua, Nikija Hejdena na Dukatiju, drugog vozača Jamahe Teh 3 Andree Dovicioza i Bena Spiza na Jamahe, dok je Stoner pao na sedmu poziciju. Posle greške Kračloua, pretekao ga je Hejden, ali je posle nekoliko krivina došlo do kontakta, a sve to je iskoristio Doviciozo da se probije do drugog mesta, ispred Lorenca i svog timskog kolege i Stonera.


U drugom krugu čak šestorica vozača se borilo za prvu poziciju, a prvi je grešku napravio Doviciozo, koji je pao na peto mesto, ispred Kralčoua. Tada je Pedrosa vodio ispred Stonera i Lorenca, kojeg je Austrijanac vrlo brzo pretekao, dok se devetostruki svetski šampion Valentino Rosi do tada probio na deseto mesto, posle starta sa 13. pozicije. Na početku trećeg kruga Pedrosa je izgubio tri pozicije u samo jednoj krivini, pošto su ga pretekli Stoner, Lorenco i Hejden.

Aktuelni šampion je tada vozio najbrže krugove na stazi pa je malo i uspeo da se odmakne od Lorenca i Hejdena, dok je Doviciozo pretekao Pedrosu za četvrto mesto. Špancu je odmah pripretio i Kračlou, koji je bio najbrži na stazi, ali nije uspevao da ga pretekne, dok su se vodeća dvojica do petog kruga već odvojili na sekundu od Hejdena. Amerikanac je posle nekoliko krugova izgubio tri pozicije, pošto su ga pretekli Pedrosa, Doviciozo i Kračlou.

Španac je bio taj koji se probio na treće mesto, ispred Kračloua i Dovicioza, a Rosi se do polovine trke probio na deveto mesto, pošto je pretekao Barberu, a prethodno vratio poziciju od Spiza. Hejden je do tada pao na osmo mesto, iza vozača San Karlo Honde Gresini Alvara Bautiste i Štefana Bradla na LCR Hondi, a ispred Rosija, koji je imao osam sekundi zaostatka u odnosu na njega.

Na deset krugova do kraja Stoner je sigurno vodio ispred Lorenca, ali je baš tada napravio grešku i otišao široko, pa mu je Španac prišao na samo pola sekunde. Osam krugova pre kraja viđeno je prvo odustajanje, pošto je trka bila gotova za Mikelea Pira. Borba između Stonera i Lorenca je trajala i šest krugova do kraja, kada je Španac napravio grešku, ali je srećom po njega izgubio samo malo vremena, dok se Pedrosa primakao na manje od dve sekunde od njih. Rosi je tada pao na deseto mesto, pošto ga je Barbera pretekao, ali mu je 'Doktor' vrlo brzo uzvratio.

U poslednjem krugu Randi de Punije je morao da se parkira pored staze, dok je pre njega odustao i Džejms Elison, a samo nekoliko trenutaka kasnije Stoner je uspeo da se odbrani od Lorenca i dođe do prvog trijumfa sezone. Pedrosa je na kraju imao oko dve sekunde zaostatka u odnosu na njih, dok su iza sledili Kračlou, Doviciozo, Bautista, Hejden i Bradl. Prvu desetoricu na drugoj trci sezone kompletirali su Rosi i Barbera.


Rezultati trke za Veliku nagradu Španije:

1. Kejsi Stoner (Australija) Repsol Honda 45:33.897
2. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 0.947
3. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 2.063
4. Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 +2.465
5. Andrea Doviciozo (Italija) Monster Jamaha Teh 3 + 18.100
6. Alvaro Bautista (Španija) San Karlo Honda Gresini + 21.395
7. Štefan Bradl (Nemačka) LCR Honda + 28.637
8. Niki Hejden (SAD) Dukati + 28.869
9. Valentino Rosi (Italija) Dukati + 34.852
10. Hektor Barbera (Španija) Pramak Dukati + 35.103
11. Ben Spiz (SAD) Jamaha + 38.041
12. Aleks Espargaro (Španija) Pauer Elektroniks Aspar ART + 1:12.728
13. Danilo Petruči (Italija) Kame Joda Rejsing + 1:18.669
14. Matija Pasini (Italija) Spid Master ART + 1:29.142
15. Ivan Silva (Španija) Avintija Blusens BQR + 1:32.478
16. Kolin Edvards (SAD) NGM Mobajl Forvard Suter + 1:40.577
17. Karel Abraham (Češka) Kardion AB Dukati + jedan krug
odustali:
Randi de Punije (Francuska) Pauer Elektroniks Aspar ART
Džejms Elison (Velika Britanija) Pol Brd Motorsport ART
Mikele Piro (Italija) San Karlo Honda Gresini FTR
nije startovao:
Joni Ernandes (Kolumbija) Avintija Blusens BQR

Generalni plasman vozača:

1. Horhe Lorenco 45
2. Kejsi Stoner 41
3. Dani Pedrosa 36
4. Kal Kračlou 26
5. Andrea Doviciozo 22
6. Alvaro Bautista 19

Generalni plasman timova:

1. Repsol Honda 77
2. Jamaha 55
3. Monster Jamaha Teh 3 48
4. Dukati 31
5. San Karlo Honda Gresini 19
6. LCR Honda 17

Generalni plasman konstruktora:
1. Honda 45
2. Jamaha 45
3. Dukati 18
4. ART 7
5. Suter 4

Đagi

Stoner: Ne povlačim se


Šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Kejsi Stoner negirao je spekulacije da će se povući na kraju sezone.

Australijancu ističe sadašnji ugovor sa Repsol Hondom baš po završetku ovogodišnjeg šampionata, a španski mediji su zbog toga pre nekoliko dana objavili da je povlačenje realna opcija za 26-godišnjeg Stonera, koji je nedavno postao otac.

Stoner je pred početak trkačkog vikenda na stazi ,,Eštoril", gde se za vikend vozi Velika nagrada Portugala, naglasio da ne planira povlačenje, ali da ne zna još uvek ništa o svojoj budućnosti.

,,Vidim da su svi dobri u izmišljanju priča. Mnogo puta sam ranije rekao da moja karijera neće trajati još mnogo dugo, ali to je značilo da neću voziti dok budem u tridesetim godinama. Još uvek ništa nisam odlučio i, naravno, niko drugi to neće znati dok ne objavim zvanično. Ali, kao obično, pojavljuju se glasine i svi veruju u njih. Sve dok ne čujete nešto od mene, ne verujte u to", naglasio je Stoner.

Na kraju sezone moglo bi da dođe do zanimljivih transfera, pošto većini vozača na kraju sezone ističu ugovori, ali Stoner ističe da to uopšte nema uticaja na njegove planove.

,,Nekolicini vozača ističu ugovori, ali po pitanju mog povlačenja, nema osnova za te priče. Naravno, to je nešto o čemu moram da razmislim, o svojoj budućnosti i koliko godina još želim da vozim, ali ima vremena za to", istakao je Stoner.

Akcija na stazi ,,Eštoril" počinje u petak slobodnim treninzima koje su na programu od 11.10 i 15.10 po srednjeevropskom vremenu. Poslednji trening vozi se u subotu od 11.10, a kvalifikacije od 14.55, dok trka za Veliku nagradu Portugala startuje u nedelju u 14 časova.

Đagi

Spiz i Stoner na vrhu u Portugalu


Vozači Jamahe i Repsol Honde Ben Spiz i Kejsi Stoner bili su najbrži pred treću trku sezone Moto GP šampionata, Veliku nagradu Portugala.

Spiz je imao najbrže vreme tokom prepodnevnog treninga na stazi "Eštoril", koja se u tim trenucima sušila, a tada ga je sledio dvojac Dukatija, Niki Hejden i Valentino Rosi.

Stoner je tada bio četvrti, sa više od sekunde zaostatka, ispred Alvara Bautiste na San Karlo Hondi Gresini i vozača Jamahe Teh 3 Kala Kračloua i Andree Dovicioza, i timskog kolege Danija Pedrose.

Prvi trening obeležilo je i odsustvo drugog vozača Jamahe Horhea Lorenca, koji je u petak napunio 25. godina. Španac uopšte nije izlazio na stazu, a da li je time nešto i propustio videće se tokom vikenda u zavisnosti kakvi vremenski uslovi budu.

Aktuelni šampion je na drugom treningu bez problema preuzeo prvu poziciju, krugom od 1:38.396 minuta. Tri desetinke iza njega našao se Spiz, a sledili su ih Kračlou, Pedrosa, Lorenco, Bautista, Hejden, Hektor Barbera na Pramak Dukatiju, Rosi i Doviciozo.

Poslednji trening vozi se u subotu od 11.10, a kvalifikacije od 14.55, dok trka za Veliku nagradu Portugala startuje u nedelju u 14 časova.

Đagi

Stoner bez premca na "Eštorilu"


Vozač Repsol Honde Kejsi Stoner u potpunosti je dominirao na trećoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Portugala.

Australijanac je do druge pobede ove sezone, a svoje prve u karijeri na stazi "Eštoril" došao u vremenu od 45:37.513 minuta.

Drugo mesto, sa više od sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa.

Velika nagrada Portugala u potpunosti je protekla u znaku Stonera, koji nije vodio samo posle samog starta, ali je posle samo nekoliko krivina preuzeo prvu poziciju, koju nije ispuštao do cilja. Lorenco jeste tokom većeg dela trke bio odmah iza njega, ali nije imao nijednu pravu priliku da ga pretekne, dok je Pedrosa bio blizu, ali nijednog trenutka se nije umešao u borbu za pobedu, osim na startu. Na taj način Stoner je ujedno kompletirao pobede, pošto sada ima pobede na svim stazama na kojima se vozi Moto GP šampionat, dok se Pedrosa po 100. put u karijeri našao na podijumu.

Najbolji posle starta je bio Pedrosa, ispred Stonera i Lorenca, ali je Španac na čelu vrlo brzo izugubio dve pozicije i pao na treće mesto. Iza su sledili Ben Spiz na Jamahi, vozači Jamahe Teh 3 Kal Kračlou i Andrea Doviciozo, vozač San Karlo Honde Gresini Alvaro Bautista, devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, Niki Hejden na Dukatiju i vozač LCR Honde Štefan Bradl. Aktuelni šampion je već posle nekoliko krivina uspeo da se odvoji od pratilaca, između kojih su razlike bile minimalne. Na samom startu drugog kruga, Rosi je uspeo da se nađe ispred Bautiste, a iako je Španac pokušao da uvrati, devetostruki svetski šampion se odlično odbranio.

Samo nekoliko trenutaka kasnije Spiz je napravio grešku i otišao preširoko, pa su ga pretekli Kračlou i Doviciozo, dok je Rosi odmah krenuo u napad na njega. Ipak, 'Doktor' nije uspeo da ga realizuje, što je iskoristio Bautista i pretekao ga, a Španac se odmah potom našao i ispred Spiza. Lorenco je do petog kruga uspeo da se primakne na sekundu od Stonera, dok je Doviciozo uspeo da pretekne svog timskog kolegu za četvrto mesto.

U sedmom krugu, Spiz je izgubio dve pozicije u roku od samo nekoliko trenutaka, pa se Rosi probio na sedmo mesto, a Bradl na osmo. Lorencov zaostatak u odnosu na Stonera već tada je bio manji od sekunde, ali bar u tim trenucima nije imao priliku da ga napadne. Veliku borbu iza vodili su i Kračlou i Dovicioza, a razlika između njih dvojice bila je ispod pola sekunde.

U 13. krugu viđeno je prvo odustajanje, kada se Ivan Silva parkirao u garaži, a samo nekoliko trenutaka kasnije sa staze je izleteo Matija Pasini. Lorenco je u tada bio odmah iza Stonera, ali i dalje nije bilo nikakvih napada, dok se u međuvremenu Spiz našao ispred Bradla, a trke je bila gotova i za Jonija Ernandesa i Džejmsa Elisona.

Rezultati trke za Veliku nagradu Portugala:

1. Kejsi Stoner (Australija) Repsol Honda 45:37.513
2. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 1.421
3. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 3.621
4. Andrea Doviciozo (Italija) Monster Jamaha Teh 3 + 13.846
5. Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 16.690
6. Alvaro Bautista (Španija) San Karlo Honda Gresini + 21.884
7. Valentino Rosi (Italija) Dukati + 26.797
8. Ben Spiz (SAD) Jamaha + 33.262
9. Štefan Bradl (Nemačka) LCR Honda + 35.867
10. Hektor Barbera (Španija) Pramak Dukati + 53.363
11. Niki Hejden (SAD) Dukati + 1:02.630
12. Aleks Espargaro (Španija) Pauer Elektroniks Aspar ART + 1:20.736
13. Randi de Punije (Francuska) Pauer Elektroniks Aspar ART + 1:23.483
14. Mikele Piro (Italija) San Karlo Honda Gresini FTR + 1:37.905
15. Danilo Petruči (Italija) Kame Joda Rejsing Prodžekt + jedan krug
odustali:
Karel Abraham (Češka) Kardion AB Dukati
Džejms Elison (Velika Britanija) Pol Brd Motorsport ART
Joni Ernandes (Kolumbija) Avintija Blusens BQR
Matija Pasini (Italija) Spid Master ART
Ivan Silva (Španija) Avintija Blusens BQR
nije startovao:
Kolin Edvards (SAD) NGM Mobajl Forvard Rejsing Suter

Generalni plasman vozača:

1. Kejsi Stoner 66
2. Horhe Lorenco 65
3. Dani Pedrosa 52
4. Kal Kračlou 37
5. Andrea Doviciozo 35
6. Alvaro Bautista 29

Generalni plasman timova:

1. Repsol Honda 118
2. Jamaha 83
3. Monster Jamaha Teh 3 72
4. Dukati 45
3. San Karlo Honda Gresini 31
6. LCR Honda 24


Generalni plasman konstruktora:


1. Honda 70
2. Jamaha 65
3. Dukati 27
4. ART 11
5. Suter 4
6. Joda 4

Đagi

Britanci šalju 'Doktora' u penziju


Britanski "Telegraf" u izdanju od utorka objavio je da će se Valentino Rosi povući iz Moto GP šampionata na kraju ove sezone, a 'Doktor' to oštro negira.

Italijanu ugovor sa Dukatijem ističe krajem godine, a iako je u januaru rekao da bi voleo da potpiše dvogodišnji produžetak saradnje, to se do sada nije desilo.

Poslednjih nedelja zato su se pojavile spekulacije o njegovom povratku u Jamahu ili Hondu, ili kao deo fabričkog ili privatnog tima, ali izvori "Telegrafa" bliski Italijanu ističu da će se on povući.

Zanimljivo je da je vest o Rosijevom povlačenju napisao Tom Keri, koji je u "Telegrafu" zadužen za praćenje Formule 1, dok su novinari koji su redovni na Moto GP trkama već objavili da ga nisu videli ni na jednoj u tom šampionatu. Iz Rosijevog tabora odmah duhovito odgovorili rečima da su takve izveštaje i očekivali, ali da je to daleko od istine, da bi se na kraju oglasio i sam 'Doktor'.

"Glasine da se povlačim na kraju sezone su neistinite", napisao je Rosi na svom profilu na društvenoj mreži Twitter.


Rosi trenutno iza sebe ima 18 problematičnih meseci u Dukatiju, pošto je za to vreme došao do samo jednog podijuma. Ove sezone, 'Doktor' je najbolji rezultat ostvario na "Eštorilu", gde je prethodnog vikenda bio sedmi, a iako je rekao da je zadovoljan napretkom, istakao je da je taj rezultat daleko od onoga što želi.

Mnogi Rosijevi navijači su razočarani poslednjim razvojem događaja, kao i njegovi prijatelji, a prema "Telegrafu" upravo oni ga savetuju da se povuče, da ne bi nepovratno uništio svoj doskora besprekoran ugled. Isti izvori ističu da je on svom ocu Gracijanu i menadžeru Davideu Briviju, rekao da se neće takmičiti posle ove sezone, a da je tome doprinelo i povlačenje njegovog mentora Džeremija Burdžisa, iz privatnih razloga. Brivio to oštro negira, ali je sigurno da ćemo na Rosijevu konačnu odluku o tome da li će se povući ili nastaviti karijeru morati da čekamo još nekoliko meseci i da se on neće tako lako predati.

Zanimljivo je da se pre nekoliko dana pojavila informacija da će se i Kejsi Stoner povući na kraju sezone, ali je Australijanac to demantovao na sličan način kao Rosi.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se 20. maja Velikom nagradom Francuske u Le Manu, gde je 'Doktor', inače, došao do svog jedinog podijuma tokom prošle sezone.

Đagi

Pedrosa na pol poziciji u Le Manu


Španac Dani Pedrosa startovaće sa pol pozicije na četvrtoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Francuske.

Vozač Repsol Honde je do prvog pola ove sezone došao krugom na stazi ,,Bugati" u Le Manu u vremenu od 1:33.638 minuta, sa tri desetinke prednosti u odnosu na timskog kolegu Kejsija Stonera.

Njima dvojici će se na startu trke, u nedelju od 14 časova, u prvom redu pridružiti Andrea Doviciozo na Jamahi Teh 3.

Kvalifikacije u Le Manu bile su veoma uzbudljive, pošto su vožene na stazi koja se sušila od kiše, pa se u jednom trenutku desilo čak da je ruki Štefan Bradl na LCR Hondi bio u vođstvu. Tada su iza njega bili vozači Dukatija Valentino Rosi i Niki Hejden, ali na pneumaticima za suvo niko nije mogao da parira dvojcu Respol Hondi.

Pred sam finiš kvalifikacija, u vođstvu je bio Doviciozo, pre nego što ga je pretekao Stoner, a potom i Pedrosa, dok je brze krugove u samom finišu Australijancu i Horheu Lorencu na Jamahi pokvarila kiša, koja je tada počela ponovo da pada. I dok je Stoner uspeo da zadrži mesto u prvom redu, Lorenco je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, ispred drugog vozača Jamahe Teh 3 Kala Kračloua, timskog kolege Bena Spiza, Rosija i Alvara Bautiste na San Karlo Hondi Gresini. Prvu desetoricu na startu trke kompletiraće vozač Pramak Dukatija Hektor Barbera i Karel Abraham na Kardion AB Dukatiju, dok će Hejden biti 11. Među vozačima na CRT timovima najbolji je bio domaći vozač Randi de Punije, na 12. mestu.

Đagi

Trijumf Lorenca, Rosi na podijumu


Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na četvrtoj trci sezone u Moto GP šampionatu, kišovitoj Velikoj nagradi Francuske.

Španac je do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 40. u karijeri, došao u vremenu od 49:39.743 minuta, sa skoro deset sekundi prednosti u odnosu na devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija, koji je tako došao do tek drugog podijuma na Dukatiju. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se aktuelni šampion Kejsi Stoner.

Četvrta trka sezone protekla je u potpunoj dominaciji Lorenca, koji je vođstvo preuzeo posle nekoliko krivina u prvom krugu i nije ga ispuštao do cilja. Iza njega vodila se velika borba za mesta na podijumu između Rosija, Stonera i dvojca Jamahe Teh 3, Kala Kračloua i Andree Dovicoza. Na kraju je kao pobednik iz nje izašao 'Doktor', koji je bez sumnje u Le Manu izvozao svoju najbolju trku od prelaska u Dukati, i to baš na istoj stazi gde je pre tačno godinu dana došao do svog prvog podijuma u italijanskoj ekipi.


Od starta je poveo vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, koji je bio na pol poziciji, ispred Stonera, Lorenca, Dovicioza, Rosija i Kračloua, dok je Randi de Punije pao na samom startu. Do kraja prvog kruga, Rosi je pretekao Dovicioza, dok se Lorenco probio u vođstvo. U drugom krugu je viđen je novi pad, pošto se pored staze našao Ivan Silva, dok se De Punije domogao boksa i uzeo novi motor.

Stoner je pretekao Pedrosu, kojeg je pritiskao Rosi, dok se iza vodila velika borba između Dovicioza, Kračloua, Štefana Bradla na LCR Hondi i vozača San karlo Honde Gresini Alvara Bautiste. Lorenco se do kraja trećeg kruga odvojio na dve sekunde od Stonera, dok je 'Doktor' pretekao Pedrosu i krenuo u poteru za Australijancem. Pedrosa je na startu četvrtog kruga izgubio još dve pozicije, pošto su ga obišli Doviciozo i Kračlou.


Drugi vozač Jamahe Ben Spiz je u petom krugu imao mali izlet sa staze, ali je uspeo da se vrati kao 14. Lorenco je u tim trenucima bio najbrži na stazi pa se bez problema odvojio na više od četiri sekunde od Stonera, dok je Rosi bio odmah iza. Posle nekoliko krivina toj borbi su se pridružili i vozači Jamahe Teh 3, dok je Spiz posle velikih problema otišao u boks, a vratio se na stazu posle dva kruga.

Rosi je do devetog kruga malo izgubio korak za Stonerom, koji je tada bio najbrži na stazi, ali se vrlo brzo vratio. U međuvremenu, Kračlou je pretekao Dovicioza u borbi za četvrto mesto, pa je 'Doktor' uspeo da se odmakne malo od njih, ali samo na kratko, pošto mu se Britanac primakao i vrlo brzo krenuo u napad, ali bez uspeha.

U 12. krugu Kris Vermulen i Karel Abraham na Kardion AB Dukatiju povukli u svoje garaže, dok se Australijanac malo kasnije vratio na stazu. Tada se najveća borba vodila između Rosija, Kračloua i Dovicioza, a iz nje je u tim trenucima kao pobednik izašao Britanac, a potom je i njegov timski kolega pretekao 'Doktora'. Doviciozo je vrlo brzo obišao i Kračloua, dok je Stoner smanjio zaostatak u odnosu na Lorenca na oko dve i po sekunde.

Na polovini trke poredak je bio: Lorenco, Stoner, Doviciozo, Kračlou, Rosi, Pedrosa, Bradl, Niki Hejden na Dukatiju. Rosi je ubrzo napao Kračloua i ponovo se domogao četvrte pozicije, dok je četiri kruga kasnije Britanac proklizao sa staze. 'Doktor' je samo nekoliko trenutaka kasnije agresivno krenuo u napad na Dovicioza, što mu se isplatilo, pa se vratio ponovo na treću poziciju.


Kračlou se do tada vratio na stazu kao osmi, dok je Lorenco tada već bio više od šest sekundi ispred Stonera. Od tada Rosi je iz krivine u krivinu smanjivao zaostatak koji je imao u odnosu na Australijanca, a pet krugova pre kraja bio je na pola sekunde od njega. Doviciozo se još neko vreme držao uz njih pre nego što je tri kruga do kraja izleteo sa staze, ali je uspeo i on da se vrati, a nekoliko trenutaka kasnije 'Doktor' se našao ispred Stonera, koji je odmah uzvratio.

Rosi se našao ponovo ispred Stonera u pretposlednjem krugu, da bi najbolje ostavio za sam kraj i na polovini poslednjeg kruga ponovo napao i uspeo da pretekne Australijanca, a potom i da se odmakne. Pedrosa se do cilja probio na četvrto mesto, ispred Bradla, Hejdena, Dovicioza i Kračloua, dok su prvu desetoricu kompletirali Hektor Barbera na Pramak Dukatiju i Bautista.
Rezultati trke za Veliku nagradu Francuske:

1. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha 49:39.743
2. Valentino Rosi (Italija) Dukati + 9.905
3. Kejsi Stoner (Australija) Repsol Honda + 11.298
4. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 29.361
5. Štefan Bradl (Nemačka) LCR Honda + 32.477
6. Niki Hejden (SAD) Dukati + 32.842
7. Andrea Doviciozo (Italija) Monster Jamaha Teh 3 + 59.759
8. Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 1:05.152
9. Hektor Barbera (Španija) Pramak Dukati + 1:07.846
10. Alvaro Bautista (Španija) San Karlo Honda Gresini + 1:13.193
11. Džejms Elison (Velika Britanija) Pol Brd Motorsport ART + 1:26.663
12. Matija Pasini (Italija) Spid Master ART + 1:27.633
13. Aleks Espargaro (Španija) Pauer Elektroniks Aspar ART + jedan krug
14. Mikele Piro (Italija) San Karlo Honda GresinI FTR + jedan krug
15. Joni Ernandes (Kolumbija) Avintija Blusens BQR + jedan krug
16. Ben Spiz (SAD) Jamaha + jedan krug
17. Kris Vermulen (Australija) NGM Mobajl Forvard Rejsing Suter + dva kruga
18. Ivan Silva (Španija) Avintija Blusens BQR + dva kruga
odustali:
Danilo Petruči (Italija) Ajoda Rejsing Prodžekt
Randi de Punije (Francuska) Pauer Elektroniks Aspar ART
Karel Abraham (Češka) Kardion AB Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 90
2. Kejsi Stoner 82
3. Dani Pedrosa 65
4. Kal Kračlou 45
5. Andrea Doviciozo 44
6. Valentino Rosi 42

Generalni plasman timova:
1. Repsol Honda 147
2. Jamaha 108
3. Monster Jamaha Teh 3 89
4. Dukati 75
5. San Karlo Honda Gresini 39
6. LCR Honda 35

Generalni plasman konstruktora:

1. Jamaha 90
2. Honda 86
3. Dukati 47
4. ART 16
5. Suter 4
6. Ajoda 4

dzoony990

Valentino Rosi kraljina