Photo info Blurring the lines with wearable art
Infini-D, modeled during the World of WearableArt Awards in 2019 in Wellington, New Zealand
© Hagen Hopkins/Getty Images for World of WearableArt

Tarot

Započeo MarkoKg, Oktobar 06, 2009, 23:22:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

TarotTarot, (fr. Le Tarot, ital. tarocchi) je špil od sedamdeset i osam karata. Postoje četiri boje, kao i u savremenim kartama za igranje, koje su iz njega nastale ali u Tarotu postoje četiri ,,Dvorske karate" (dvorske karte:Kralj, Dama, Žandar, Vitez) umesto tri (dvorske karte:Kralj, Dama, Žandar). Pored toga, postoje i dvadeset i dve karte koje se nazivaju "Aduti" koji se u Tarotu nazivaju Velika arkana. Pored Velike arkane postoji i Mala arkana. Kada se od špila karata Tarota oduzme Velika arkana i po jedna, četvrta Dvorska karta, ostaju 52 karte koje se i danas upotrebljavaju u raznim igrama sa kartama. Aduti - 22 karte Velike arkane nemaju zajedničke simbole i svaka karta je karta za sebe. Mala arkana je podeljena u 4 grupe po 13 karta koje imaju zajednički simbol i boju. Tri karte pripadaju ,,Dvorskim kartama" - Kralj, Dama i Žandar, a ostalih 10 karata su numerološke karte porežane od broja 1 do 10. Male arkane, kao i naše savremene karte za igranje, imaju četiri simbola ili "boje" sa po deset brojčanih karata. Četiri znaka Tarota zovu se:

    * Špade (ital. Spade) - Mačevi
    * Kupe (ital. Coppe) - Pehari
    * Dinari (ital. Denari) - Dinari
    * Baštuni (ital. Bastoni) - Štapovi

Ti znaci su se pretopili u današnje

    * Pik ♠
    * Tref ♣
    * Herc ♥
    * Karo ♦.

"Tarot se služi jezikom simbola - jezikom nesvesnog koji nam, ukoliko mu pravilno pristupimo, može otvoriti skrivene odaje naše duše. Um koji se bavi tarotom razotkriva značenja koja često ne mogu biti jasno definisana u svetlu i svetu razuma. Tarot tako spaja čovekovu realnost s realnošću duha, povezujući različite nivoe stvarnosti i otvarajući nam vrata kroz koja ranije nismo mogli prolaziti." Alfred Daglas - Alfred Douglas (The Tarot: The Origins, Meaning and Uses of the Cards, Penguin Books ).
Istorija [uredi]

U XIV veku karte su se u Italiji zvale Naibi - Naibi, a u Španiji Naypes - Najpes, izvedeno od arapske reči Nabi - Nabi - prorok. Neki istraživači Tarota postavljaju hipotezu po kojoj su Templari preuzeli ove simboličke pločice od tajnog bratstva Druza u Libanu. Tarot započinje sa egipatskim piramidama,put ga vodi preko Balbeka, Akre sve do Pariza, stecišta reda Templara. Christian Pitois, bibliotekar u Ministarstvu obrazovanja (u vreme vladavine Napoleona)piše da su najveće naučne tajne bile ugravirane na malim tablicama Tarota. Sam naziv ,,Nabi" otkriva proročku dimenziju tarota.

Po mnogima, pa i po Jungu, ključ rešenja enigme je sadržan u dvadesetprvoj karti Tarota, karti Svet ili Univerzum. Poslednja karta, XXI - Svet, ima ,,glavne" znake Zodijaka - Vodoliju, Škorpiju, Lava i Bika u četiri ugla karte u liku Ribe, Orla, Lava i Bika, koji su bili dobro poznati Egipćanima. Karta uspostavlja istorijsku vezu sa Egiptom. Sfinga je bila naslikana na starim freskama u ljudskom liku, sa telom bika, nogama lava i krilima orla koji korenspondiraju sa četiri Zodijačka znaka karte Univerzum, ova "kosmička" karta sa zodijačkim znacima i slikama Isusa, Univerzuma ili Kosmičke Majke predstavlja i astrološko značenje Tarota. Zodijački krug predstavlja četiri elementa u njihova tri stanja: Rađanje ili početak evolucije, kulminaciju i pad ili involuciju. Znakovi vatre, zemlje, vazduha i vode koji se rađaju sa Ovnom, Bikom, Blizancima i Rakom kulminiraju u Lavu, Devici, Vagi i Škorpiji, a kreću se u smeru pada sa Strelcem, Jarcem, Vodolijom i Ribama.

U delu La Monde Primet (1773-1783) Antione Court de Gebelin, sa Kraljevske Akademije u Rošelu, poziva se na staru egipatsku knjigu koja je spašena iz požara u aleksandrijskoj biblioteci u vreme Cezarove invazije na Egipat. ,,Ona sadrži njihovo učenje o neprestanom preobražaju ličnosti i prirode. Ova knjiga dnevnog Egipta jeste drevna i za Tarot, koji mi imamo u kartama, samo što mi u kartama umesto sfinginog lika stavljamo lik Papese. Ime Tarot se dovodi u vezu sa Istokom, gde je Visoki Sveštenik u drveno doba bio pripadnik državnog kulta."

Antonio Dragoni pisao je, 1814. godine da je Pitagora preneo egipatsku okultnu doktrinu i pretočio je u Tarot. Ako se ne broji karta Luda, sa brojem 0, ostaje u Tarotu 77 karata, dakle 11h7. Tih 77 karata su podeljene u dve grupe - 3h7=21 karta sa simbolima ili Velika arkana i 8h7=56, Mala arkana.

Elifas Levi je objavio 1856. godine knjigu ,,Dogma i ritual visoke magije" u kojoj dovodi u vezu slova hebrejske azbuke sa kartama Velike arkane, a povezao je i 4 boje sa pentagrama i simbolici istinitog imena Božijeg.

Mek Gregor Maters 1888. godine u knjizi ,,Tarot" navodi nekoliko anagrama za reči Taro:

    * Tora - Zakon na hebrejskom
    * Troa - Vrata na hebrejskom
    * Rota - Točak na latinskom
    * Orat - Govor, moliti, hvaliti na latinskom
    * Taor/Taur - Egipatska boginja tame
    * Ator/Athor - Egipatska boginja radosti - Hathor

Martiano da Tortona u svom tekstu koji je napisan 1418. godine tvrdi da su se karte za igranje pojavile u Evropi negde oko 1377. godine, a Tarot karte 40 godina kasnije. On napominje da su te karte bile, u simboličkom smislu povezane sa Grčkom mitologijom, i da su se na kartama nalazili crteži Grčkih božanstava.


MarkoKg

Sagledavanje buducnosti

Kažu da se ne dogadja, niti ce se dogadjati, što se vec nije zbilo, a sve što predstoji u našim životima zabilježeno je negdje u Univerzumu. Tu supermemoriju okultni filozofi antike nazivali su Dušom svijeta, ili latinski - Anima mundi!   


EKSLUZIVNO: EKSPEDICIJA "RAPA NUI 2002"
Epizoda 1
   
Epizoda 2
   
Epizoda 3
   
Epizoda 4
Epizoda 5
   
Epizoda 6
   
Epizoda 7
   
Epizoda 8
Proricanje: TAROT (1)
Sagledavanje buducnosti
Kažu da se ne dogadja, niti ce se dogadjati, što se vec nije zbilo, a sve što predstoji u našim životima zabilježeno je negdje u Univerzumu. Tu supermemoriju okultni filozofi antike nazivali su Dušom svijeta, ili latinski - Anima mundi!

"Anima mundi", ukoliko se slozimo sa brojnim uglednim filozoifia i sljedbenicima znamenitog psihologa Karla Gustva Junga, predstavlja neku vrstu memorije svijeta, u kojoj su registrovana sva iskustva svih bica koja su ikada zivjela na nasoj planet. U ovoj cudesnoj planetarnoj memoriji, koja ispunjava sve sto vidimo i sto mozemo pojmiti, nisu sadrzani samo dogadaji koji su se u proslosti zbivali. Naprotiv, u njoj su zabiljezene i sve filozofske, religiozne, misticne i okultne teorije. stavise – sve nade, strepnje i strahovi covjecanstva!
"Anima mundi", dakle, predstavlja cudesnu riznicu kolektivne mudrosti covjecanstva. Proslost, sadasnjost i buducnost.
Razradujuci dalje ovu fascinantnu teoriju tvrdi se da je u najdubljem nivou nesvjesnog um svih nas dirketno povezan sa supermemorijom "anima mundi" i da, s vremena na vrieme, iz toga sveobuhvatnog uma univerzuma, crpimo iskustva i direktive.
"Anima mundi" zna nasu proslost, poznaje nasu sadasnjost i, reklo bi se, na izvjestan nacin odreduje nasu buducnost. U teoretskom smislu, onaj ko posjeduje kljuc "anima mundi", on je istinski vladar svijeta!
A kljuc, tvrde mnogi svjetski majstori proricanja, predstavlja TAROT, karte koje imaju moc da se za vrijeme mijesanja i bacanja ukljucuju u "anima mundi" i odatle da crpe neizmjernu mudrost. Zbog toga se tarot i smatra jednim od najubjedljivijih nacina predskazivanja buducnosti.
spil tarot karta 78 i sacinjen je od Male arkane i Velike arkane.

    MALA ARKANA ima 56 karata i to:
    • Set (boja) palica:
    • Set (boja) pehara:
    • Set (boja) maceva:

Svaki set ili boja ima 14 karata – od jedan do deset – te cetiri takozvane dvorske karte: kralja, kraljicu, viteza i paza.
VELIKA ARKANA zapocinje kartom koja nosi ime Luda i u vecini spilova oznacena je nulom (0) ili je bez broja, a zavrsava se kartom zvanom Svijet, koja je oznacena brojme XXI.
Da bi se uspjesno gatalo vrlo bitno je kako se karte mijesaju. Od toga, naime, zavisi njihovo uspjesno ukljucivanje i koristenje mudrosti iz "anima mundi".
Tarot karte se ne mijesaju kao obicne, jer je prilikom gatanja vrlo vazno da li likovi kod otkrivenih karta stoje pravilno (uspravno) ili obrnuto (sa glavom nadolje). Zbog toga prilikom mijesanja uvijek morate imati na umu da je otprilike pola spila okrenuto naopacke. To se, zapravo, radi na sljedeci nacin:

    1. Presijecite spil na dvije jednake polovine!
    2. Jednu polovinu okrenite naopacke i stavite je na drugu polovinu!
    3. Dobro promijesajte karte!
    4. Ovaj postupak treba ponoviti jos dva puta!
    5. Na ovaj nacin karte se mijasaju svaki put kada ih koristite!
    6. Nakon mijesanja karta morate izabrati kartu koja ce predstavljati onog kome proricete sudbinu. Naravno, ponekad ste to vi, ponekad vas prijatelj ili prijateljica.

Kako se to radi?
Najjednostavnije je birati jednu od "dvorskih karata" iz Male arkane: kralja, kraljicu, viteza ili paza. Zbog toga nasumice presijecite spil i odredite kojem setu ili boji pripada karta koju ste presjekli. Ako je, ipak, presjecena karta iz Velike arkane oznacena od 0 do XXI, vratite je, karte ponovo promijesajte, pa ih ponovo presijecite. To ponavljate sve dok ne dobijete jednu od karta iz setova illi boja Male arkane. Tada pazljivo procitatje prorocko znacenje sveka "dvorske" karte iz doticnog seta, odnosno boje, pa tek onda odlucite koja je po opisu najslicnija karakteristikama osobe kojoj gledate u buducnsot. Ta karta - najcesce su to Kraljica, ako se gata zeni, ili Kralj, ako se gata muskarcu – predstavljace onoga kome se prorice buducnost i naziva se – Karta zainteresiranog!
Ali, prije nego sto vas upoznamo sa najjednostavnijim nacinima bacanja tarot-karata i njihovim tuacenjima recimo da svaka karta, pored detaljnog opisa, ima MISTIČNO i PROROČKO znacenje, koje, zavisi i od toga da li izvucena karta stoji uspravno ili naopacke!

Proročko značenje seta Palica
AS: Pocetak necega. Obnavljanje ili rodenje, stvarno ili metaforicno. Aktivnosti vode uspjehu. Velika vjerovatnoca da ce cilj biti postignut. Obrnuta karta: neuspjeh kao rezultat prevelike ambicije ili nedovoljne upornosti.
DVA: Moc, bogatstvo, sreca, ali ne uvijek u trajnom obliku. Obrnuta karta - vjerovano da ce se nesto neocekivano desiti.
TRI: Uspjeh, u materijalnim ulaganjima, posebno ako se radi o zajednickim ili poslovima vezanim za umjetnost. Obrnuta karta: zavisno od drugih bacenih karta – moze da oznacava da ce poteskoce biti prevazidene ili da ce pretjerana ambicija dozivjeti neuspjeh.
CETIRI: Uspjesno okoncanje neke situacije ili posla. Zadovoljstvo u domu, za starije – sretna mirovina. Obrnuta karta: uglavnom isto.
PET: Rasprave, sudenja i borbe; uspjeh postignut nakon mnogo truda. Obrnuta karta: svade i diskusije koje ce se okrenuti u korist zaintereovanog.
ŠEST: Uspjeh uz naporan rad. Skori dolazak vaznijih vijesti ili dogadaja. Obrnuta karta: nevjernost medu prijatlejima. Izdaja.
SEDAM: Prijetnja koja se moze prevazici samopouzdanjem i voljom. Obrnuta karta: ne budite neodlucni. To je opasno.
OSAM: Jurnjava, brzina, okoncanje necega. Hitne poruke koje cekaju odgovor. Neslaganje u braku ili zaljubljenost u nekog drugog. Obrnuta karta: svade i ljubomora u kuci.Krada ili prevara u buducnosti.
DEVET: Suzdrzana snaga, otpor, upornost. I pored neprijatnih odlaganja, zelje ce biti ostvarene. Ako se gata bolesnom, ova karta oznacava potpuno ozdravljenje. Obrnuta karta: neugodna odlaganja, koja sprecavaju uspjesno okoncanje zelja.
DESET: Uzaludni trud, sebicnost, nepravda... Materijalni neuspjeh ili uspjeh koji nece donijeti zadovoljstvo. Obrnuta karta: materijalni gubitak, prevara.
PAŽ: Privlacan, smion i zanesen mlad muskarac ili zena. Moze oznacavati i stranca koji ulazi u zivot zainteresiranog. Ako se gata zeni – najava vjernog ljubavnika. Ova karta simbolizira prijem pouzdane informacije. Ako se nalazi uz paza iz seta pehara najavljuje pojavu opasnog protivnika. Obruta karta: brbljivac, i nepouzdan mlad covjek. Prijem nepouzdane vijesti.
VITEZ: Odlucan, plemenit, ali pomalo nepredvidljiv muskarac. Covjek koji ima mnogo energije, ali je ne koristi uvijek na najboljinacin. Najava nepromisljenje i ishitrene odluke. Upozorenje da se pazljivije razmisli o sivm narednim odlukama. Obrnuta karta: uskogruda, ponekad okrutna osoba. Svade, prekidi, odlasci, tegoban i nesreden zivot.
KRALJICA: Zrelija zena koja sa smirenoscu i sarmom obavlja sve poslove. Moze da bude i snob i prilicno nepriajtna. Simbolizira i finansijski uspjeh. Obrnuta karta: oznacava cestitu, ali impulsivnu zenu, sitnicavu i uvrdljivu, koja ide iz krajnosti u krajnost.
KRALJ: Zreo muskarac snaznog karaktera. Simbolizira postenog, plemenitog covjeka starinskog kova i izrazitog osjecaja za humor. Takav covjek staozeno donosi sve odluke vezane za sebe, ali i za druge. Karta oznacava i najavu srecne ljubavne veze ili dobitka nekog nasljedstva. Obrnuta karta: muskarac koji svoju volju namece drugima. Primanje korisnog savjeta.

Proročko značenje seta Mačeva
AS: Ova karta je posebno vezana za musku seksualnost i moze oznacavati pocetak trajnih odnosa. Napetost moze dovesti i do uspjeha, a i do neuspjeha. Obrnuta karta: znacenje je isto, ali izrazitije i obicno skodljivije.
DVA: Simbol uravnotezene snage: napetosti predstavljene asom su u stanju ravnoteze i harmonije. Kraj boli, fizicke i emocionalne Kraj neslaganja i svada. Obrnuta karta: nevolja i izdaja, kao rezultat aktivnosti nekog ko uziva u svadama i sukobima.
TRI: Karta prekida, neuravnotezenosti i rastanka. Razdor, ljubavne svade, razvod, privremeni rastanak zbog drugog odsustva ili putovanja. Obrnuta karta: konfuzija, bitka i nevolja.
CETIRI: Kraj konflikta, povratak harmonije, smanjenje napetosti. Karta ne ukazuje na smrt, ali ima cudnu vezu sa grobljem, i cini se ponekad predskazuje dogadaje s tim u vezi. Obrnuta karta: budite oprezni!
PET: Karta koju mnogi poznavaoci tarot nazivaju "Gospodaricom poraza". Simbolizira neuspjeh, brige i depresije. Ukazuje da neko uporno radi protiv interesa zainteresiranog. Obrnuta karta: isto, mozda cak i izrazitijeg, nepovljnog znacenja.
ŠEST: Uspjeh uz napor. Situacija koja se popravlja. Sretno putovanje, mozda u inostranstvo. Ponekad simbollizuje vazne vijesti. Obrnuta karta: neko iznenadenje, najcesce u vezi sa emotivnim zivotom zainteresiranog. SEDAM: Nepouzdana osoba ukljucena u zivot i poslove zainteresiranog. Upozorenje da se do uspjeha dolazi upornoscu, a ne kompromisima. Obrnuta karta: neciji dobar savjet ili mudrost.
OSAM: Kriza. Budite suzdrzani. Upozorenje da se prilikom donosenje odluka analiziraju sve moguce implikacije. Obrnuta karta: iznenadenje, obicno neprijatno.
DEVET: Nesreca, neuspjeh, patnja zbog drugih. Obrnuta karta: nepouzdana osoba, opravdana sumnja, najava totalne usamljenosti.
DESET: Mozda najgora karta u tarotu. Obicno oznacava duboku tugu ili razorene nade. Ipak, treba naglasiti da to nisu uvijek, nade zainteresiranog. Prema simbolici drugih karata u nizu moze da ukazuje i na ojadenost protivnika zainteresiranog. Ponekad simbolizira i "psiholosku smrt" - gubitak laznih nada i iluzija. U spoju sa asom maceva ukazuje skora ogranicenja i suzdrzanost. Obrnuta karta: prolazni uspjeh. Ugladen, taktican i svjestan osjecanja drugih. Ponekad – vesela djevojka. Obrnuta karta: vragolasta i tasta osoba, u cije se price ne moze pouzdati. Neocekivane novosti ili nenadani preokret u necemu vaznom.
VITEZ: Veoma dominantan muskarac, koji zeli druge da pokori svojoj volji. Dobar prijatelj, ali opasan protivnik. Karta ukazuje da je u necemu ukljuceno licno neprijateljstvo. Obrnuta karta: dominirajuca, ali nepouzdana osoba. Ako je zainteresirani zena – protivnik koji ce biti porazen!
KRALJICA: Zrela zena, rastavljena ili udovica. Karta predskazuje nesrecu uzrokovanu usamljenoscu. Obrnuta karta: simbolizira zlobnu zenu koja pravi neprilike. Licemjerstvo u seksualnom zivotu drugih ljudi.
KRALJ: Ako je zainteresirani – stariji muskarac na odgovornom polozaju. U gatanju: muskarac bilo koje starosti – mozda ljekar, advokat, uvazen covjek. Muskarac koji zivi u laznom uvjerenju da je prakticar i da donosi ispravne odluke. Obrnuta karta: sebican, proracunat i prilicno zao muskarac. Veoma nepouzdan.

Proročko značenje seta Pehara
AS: Veoma sretna karta. Predstavlja obilje i plodnost. Majcinstvo ili dobru zetvu. Blagostanje. Simbolizira i skladnu ljubav, ugodniju fazu u emotivnom zivotu ili braku. Obrnuta karta: nevjernost, neprijatan kraj neceg ili pocetak nekih novih zbivanja koja ce imati sretno okoncanje.
DVA: Simbolizira skladan brak, duboku ljubav ili prijateljstvo. Predstoji period ugodaja, odmor, igra, i sl. Obrnuta karta: period ugadanja vlastitim sklonostima. Moguc kraj prijateljstva ili prekid emotivne veze.
TRI: Sreca i obilje. Povoljan ishod svega sto ste zapoceli. Lak uspjeh. Zadovoljstvo cula bez stetnih posljedica. Obrnuta karta: pretjerano zadovoljstvo cula. Brzo i sretno okoncanje planova ili poslova koje je zainteresirani zapoceo.
CETIRI: Napetost izmedu dobre i rdave srece. Mogucnost da se ne produzi sretni period. Stagnacija i period dosade, ali jos ne treba da vas hvata panika. Najava nepovoljnih dogadaja koje izazivaju drugi, ali ne zbog toga sto su prema vama zli, nego nespretni. Obrnuta karta: predstoji znacajne promjene.
PET: Razocarenje u prijateljstvu i ljubavi. Prijatne aktivnosti zavrsavaju se u tugi i suzama. Opstije: neocekovane reakcije a odgovor na vase aktivnosti. Na primjer, grubost i zaljubljenost onih prema kojima ste bili plemeniti. Obrnuta karta: neocekivane stvari, planovi koji ce se izjaloviti nenadani dolasci, ali i odlasci.
ŠEST: Karta polarnosti. Njeno tumacenje ovisi o rasporedu drugih karata. Bavi se i prosloscu (nostalgija za necim) i buducnoscu (uspjeh nakon truda i borbe). Obrnuta karta: nesto ce se desiti vrlo, vrlo brzo.
SEDAM: Karta koja simbolizira porok, posebno sekusalni porok i zloupotrebu talenta. To je karta iluzije i laznog sjaja – ako je rijec o uspjehu, on nije ni stvaran, a ni trajan. Potrebno je da se otrijeznite. Obrnuta karta: simbolizira zelje i planove koji ce se ispuniti, jedino ako je pored "trojke Pehara".
OSAM: Obilje. Neopravdano nezadovoljstvo. Ponekad znaci novi put u zivot, iznenadnu realizaciju nekog bitnog plana ili zelje. Obrnuta karta: opsta sreca, veselje, bezbriznost....
DEVET: Dobra sreca, finansijska dobit. Ispunjenje zelje. Zdravlje (potpuno ozdravljenje). Posebno sretna karta ako gatate u ishod neke fizicke aktivnosti. Obrnuta karta: greske i pogresni proracuni: napori koji ne donose adekvatan uspjeh.
DESET: Slicno znacenje kao u "devetke". Zadovoljstvo i sreca. Blagostanje, period uspjeha u svim aktivnostima. Ispunjenje zelja. Trijumf. Obrnuta karta: svada, neugodne diskusje, izljevi bijesa.....
PAŽ: Zgodan mladic ili djevojka. Simbolizira njeznog sanjara, romantika, ali ne i prakticara. Nekog ko je spreman da pomogne. Iako nije snazng karaktera, dosta je pouzdan. Opstije, najava neke preokupiranost, prispjece dobrih illi losih vijesti. Obrnuta karta: nevjeran ljubavnik ili ljubavnica. Lazljivac koji zeli da zavede one do kojih mu je stalo. Laz, nevjernost, obmana...
VITEZ: Prijatan i romantican covjek. Karta simbolizira ljude sklone prolaznim odusevljenjima, nestabilne i neodlucne licnosti. Opstije, karta ukazuje na nedavni ili predstojeci dolazak neke poruke ili prijedloga. Obrnuta karta: totalno nepouzdana osoba. Opstije – obmana i prevara.
KRALJICA: Dobrodusna vremesna zena. Simbolizira zensku osobu koja je ljubazna i spremna na pomoc, ali sve dotle dok to njoj odgovara. Moze predstavljati i mastovitu zenu, sanjara, ne toliko dubokih emocija – zenu koja mnoge ohrabruje, ali se nikome do kraja ne predaje. Opstije, karta simbolizira predstojeci flert. Obrnuta karta: neodlucna zena, ponekad zla zena. Simbol lukavstva i zlobe.
KRALJ: Zreo i ambicioizan muskarac. Karta simbolizira upravo takvog muskarca koji je na polozaju, kome se dive, ali koji je spreman da pomogne samo onima koji su mu od koristi. Opstije, karta pokazuje da je pretpostavljeni neprijateljski raspolozen. Obrnuta karta: zao i neposten muskarac koji je na polozaju. Opstije - nepostenje i obmana.

Proročko značenje seta Zvijezda
AS: Najsretnija karta kada se pojavi u nizu, pogotovo ako se gata u uspjeh. Ona ukazuje na napredak, sigurnost i uspjesnu karijeru. Obrnuta karta: uglavnom isto, ali sa najavom nekih negativnosti – pohlepe i beskrupuloznosti u poslu.
DVA: Materijalne suprotnosti – uspjesni i neuspjesni projekti. Dobra i losa sreca. Psiholoske suprotnosti - raspolozenje i neraspolozenje. Simbolizira nagle obrte i rpomjene. Obrnuta karta: stvari nisu onakve kakve vam se cine. Budite oprezni.
TRI: Opste poboljsanje situacije. Veoma sretna karta u gatanju koje se odnosi na neki predstojeci plan. U karijeri moze da oznacava skoro unapredeje ili povecanje prihoda. Obrnuta karta: sve suprotno.
CETIRI: Karta materijalnog uspjeha i dostignuca. Sigurnost u svemu vezanom za novac, status i karijeru. Ponekad najavljuje dobre vijesti koje ce donijeti neka zena. Obrnuta karta: odlaganje, neizvjesnost, nesigurna situacija, dileme...
PET: Briga zbog materijalnih stvari, finansija i karijere. Gubitak novca, posla ili nekog materijalnog dobra. Prolazne nevolje. Pocnite stediti! Obrnuta karta: opasnost od velikih finansijskih gubitaka. Cuvajte se kocke i spekulacija!
ŠEST: Napredak zahvaljujuci pomoci drugih. Obrnuta karta: finansijske promjene i gubici izazvane zaviscu ili pohlepom zainteresiranog ili nekog drugog.
SEDAM: Nesto je krenulo pogresno. Mozda pogresan proracun. Neuspjeh i finansijama i u karijeri. Gubitak na kocki. Obrnuta karta: isto, ali uz vece brige i razocarenja.
OSAM: Mali profiti, poboljsanje u poslovnom zivotu. Ne trosite mnogo energije na nevazne stvari. Obrnuta karta: cuvajte se prevare i finansijskih gubitaka!
DESET: Materijalno blagostanje. Veliki profit. Moguce nasljede. Sklad sa drugima. Sreca. Obrnuta karta: neugodne rasprave. Gubici zbog krade ili prevare.
PAŽ: Mlad muskarac ili zena, prakticari. Simbolizira metodicnu osobu, racionalnu sa novcem, ali ne i skrtu. Ostije: simbolizira mudrost i dobro rukovodenje. Obrnuta karta: simbolizira lakomislenu osobu, nemarnost, besmislene troskove, losu vijest.
VITEZ: Prilicno nespretan muskarac. Simbolizira vrijednu i savjesnu osobu, kojoj nedostaje zivahnosti. U opstijem smislu simbolizira korist, dar, ali i dosadu. Obrnuta karta: lijena i nemarna osoba, bezvoljnost, tromost, neraspolozenje...
KRALJICA: Prakticna i zrela zena. U kartama predstavlja istu vrstu zene: osjetljiva, pna razumijevanja i srdacna, ali joj nedostaje zivost. Najava plemenitosti i iskrenosti. Obrnuta karta: nepouzdana i nepredvidiva zena.
KRALJ: Muskarac zrelih godina. Prakticar. U kartama simbolizira naizgled pasivnog muskarca. Ipak, on je cesto vrlo uspjesan u poslovima. Djeluje nezanimljivo, ali u sustini to nije. Odan prijatelj ili ljubavnik. Moze da bude vrlo neugodan protivnik. Tiha energija, upornost i neumoljitovost. Obnurta karta: okrutan i kvaran muskarac. Neugodnost i nelagodnost.

O (nula) LUDA
Opis: Crtez pokazuje renesansnu Ludu obucenu u komicnu, sarenu odjecu. Preko ramena nosi motku na kojoj visi improvizovana torba. Pas bijesno rezi iza njega.
Misticno znacenje: Mnogi okultisti Ludu poistovecuju sa Parsifalom iz legende o svetom Gralu – sveto i nevino lice koje uspijeva tamo gdje nikakva mudrost ne uspijeva. Luda je videna kao ludak ili glupak koji je blizi bozanskim realnostima nego mi. Neki okultisti tumace Ludu kao dah spiritualnog zivota.
Prorocko znacenje: Neobicnost, ekscentricnost, glupost, cak ludost. Neocekivan dogadaj koji je zapanjio ili ce zapajiti zainteresiranog. Obrnuta karta: oklijevanje, odgadanje za drugi dan. Bezbriznost, lijenost, nesposobnost ili nezeljenost da se donese neka odluka.

I ČAROBNJAK
(U nekim spilovima – zongler, Opsjenar)
Opis: Iluzionista. Pred njim je mali sto na kome se nalaze noz i drugi sitni prdmeti na koje pokazuje nevelikom palicom. Njegov ogromni sesir podsjeca na brojku osam.
Misticno znacenje: Ova karta simbolizira ravnotezu elementarnih sila koje kontrolise um. Ipak, ona oznacava i kreativnost koja muskarce i zene povezuje sa visim silama.
Prorocko znacenje. Rizici u svakodnevnom zivotu. Incijative, vjestina i opsta prilagodljivost. Najava neceg ili nekog novog u zivotu zainteresiranog. Obrnuta karta: neizvjesnost, konfuzija, svjesna ili nesvjesna prevara. Ukazuje na osobu (obicno mladeg muskarca) koja je spremna da vara.

II VISOKA SVEŠTENICA
(U nekim spilovima – Papa)
Opis: Crtez prikazuje zenu u svestenickoj odjeci sa trostepenom papskom krunom. U rukama drzi otvorenu knjigu, vjerovatno - misal.
Misticno znacenje: zena koja ne obavlja samo svestenicke funkcije vec je uistinu vrhunski svestenik. Simbolizira i lunarne sile, kao sto su to bile Artemida i Izida. Stubovi izmedu kojih sjedi nisu samo masonskog i okultnog znacenja nego i stubovi Seta, egipatskog boga koji je ubio Ozirisa, supruga Izide.
Prorocko znacenje: Predosjecanje nekih predstojecih dogadaja. Dolazak neceg novog. Upozorenje da se ne treba isuvise odusevljavati i radovati. Obrnuta karta: seksualna strast koja vodi ka nepromisljenim i opasnim vezama.

III CARICA
Opis: Vladarka sa krunom, odjevena u zivopisnu carsku odoru. Drzi skeptar i spokojno sjedi na prijestolju. U jednoj ruci drzi stit ukrasen likom orla, simbolom svetog rimskog carstva.
Misticno znacenje: Carica simbolizira arhitip plodne ljubavi. Predstavlja osobine koje posjeduje Afrodita, boginje ljubavi.
Prorocko znacenje. Najava istinske srece, kreativnih akcija koje vode prijatnim iskustvima. Zadovoljstvo koje prerasta u kreativnost. Obrnuta karta: nerad, konflikt, svada i neslaganje, uzaludan napor, neproduktivna osoba, obicno zena.

IV CAR
Opis: Sjedi okrenut profilom sa sestokrakom kurnom na glavi, sa skiptrom u desnoj ruci, sa stitom na kome je naslikan orao, oslonjen na lijevu stranu carskog trona.
Misticno znacenje: Pozitivna i kreativna muska energija. Osvajac u ratu, u miru, u ljubavi. Snaga i cist razum. Veza sa zodijackim znakom Ovna.
Prorocko znacenje: Uspjeh, kreativnost i autoritet. Ambicije zainteresiranog, ali zavisno od rasporeda drugih karata, moze da simbolizira i ambicije drugih. Obrnuta karta: prepreke i ogranicenja svake vrste. Nedostatak napretka i pored napora. Brze i nepromisljene akcije. Opasnosti zbog pretjeranog povjerenja.

V VISOKI SVEŠTENIK
Opis. Crtez prikazuje svesteno lice – Papu na tronu, sa krunom na glavi. U ruci drzi skiptar. Ispred njega su dva akolita (bogoslova).
Misticno znacenje: Mnogi okultisti povezuju ovu kartu sa zodijackim znakom Bika ili ga izjednacuju sa Apisom, svetim bikom iz Memfisa, anticki Egipat. Drugi smatraju da simbolizira autoritet, natcovjeka po svemu, gospodara spiritualnog razvoja covjeka.
Prorocko znacenje: Savjet i pomoc prijatelja. Brak ili intimni odnosi bazirani na ljubavi i obostranom interesu. Religiozni, misticni i ezotericne sklonosti. Obrnuta karta: savjet od drugih. Lazno ponasanje. Nevjeran prijatelj.

VI LJUBAVNICI
Opis: Crtez pokazuje muskarca koji stoji izmedu starije i mlade zene dok iznad njegove glave Kupidon, obucen u sunce, gada strijelom iz svog luka.
Misticno znacenje: Neki tumace verziju sa Persejom i Andromedom kao mac inspiracije, koji raskida okove materijalizma i nudi prosvjetljenje. To je dualisticko vjerovanje po kome je materija zlo, te iskrena ljubav mora iskljucivo da bude duhovna!
Proroko znacenje: Ljubav i seksualna privlacnost. Dileme. Izbor treba da napravi zainteresirani, a on je povezan sa emotivnim zivotom. Obrnuta karta. Rastanci i odlasci. Raskid veza, prijateljstva, cak i braka. Nemoguce da se donese valjana odluka!

VII KOČIJE
Opis: Kralj sa krunom u tipicno otvorenim kocijama, koje vuku dva konja.
Misticno znacenje: Prema nekima simbolizira suprotnosti, pozitivne i negativne (sto ne znaci zle) aspekte stvarnosti na fizickom, emocionalnom, mentalnom i spiritualnom planu postojanja. Ove suprotnosti vuku kocijasa do zanosa u kome se oslobada svih zemaljskih poimanja.
Prorocko znacenje: Uspjeh i pored poteskoca. Savladivanje prepreka i ogranicenja. Predstojeca putovanja. Nova prijateljstva. Neocekivane promjene. Obrnuta karta: neprijatne novosti, neocekivano losa sreca!

VIII PRAVDA
Opis: Simbolizira pravdu: mac u jednoj a vaga u drugoj ruci, dok je lik pravednog i smirenog izgleda.
Misticno znacenje: Simbol pravde i vrline. U sirem znacenju – savjest, ravnoteza suprotnosti, smirenost... Pomirenje suprotnosti, skladnost u svemu.
Prorocko znacenje: Period u kome zainteresirani treba da donese neku odluku. Povoljno vrijeme. Obrnuta karta: nepravda, nepostenje, prevara...

IX PUSTINJAK
Opis: Na crtezu je star covjek sa visoko podignutim fenjerom, koga djelomicno zaklanja njegov ogrtac. U drugoj ruci cvrst stap koji mu pomaze pri hodu.
Misticno znacenje: Mudrac koji trazi istinu i obasjava pomrcinu, odnosno materijalisticki svijet. Neki ga tumace kao musku seksualnu simboliku, oslanjanje na vlastite unutrasnje snage. Mudrost i iskustvo.
Prorocko znacenje: Mudrost i takt. Polozaj da vam se ponudi pomoc i da je prihvatite. Starija osoba. Obrnuta karta: pretjerana briznost i tajnost mogu da rezultiraju neuspjehom. Najava perioda odlaganja odluka i neaktivnosti.

X TOČAK SREĆE
Opis: Tocak na kome se muskarci i zene uzdizu i spustaju. Ponekad zivotinje (obicno magarci ili majmuni) zamjenjuju ljudske figure, a na vrhu je Sfinga.
Misticno znacenje: Okretanje iskustva i napretka, promjenljiv uticaj svjetla i tame, vremena i vjecnosti, dobra i zla. Osovina u sredini tocka simbolizira mirno srce promjenljivog svijeta, dok pokreti naprijed nazad, dolaze preko suprotnih kretanja. "Brak neba i pakla" - kako bi rekao pisac R. Kevendis. Bez suprotnosti i nema napretka: privlacnost i odvratnost, razum i energija, ljubav i mrznja. Strast i smirenost. Dobro se skriva u pasivnosti, a zlo izbija iz energije!
Prorocko znacenje: Sreca i uspjeh u finansijama. Povoljne promjene. Obrnuta karta: nepovoljne promjene u nacinu zivota ili intimi.

XI SNAGA
Opis: zenska osoba sa sesirom ciji je obod nalik matematickom simbolu beskonacnosti silom otvara (zatvara) usta potcinjenog lava.
Misticno znacenje: Karta ponekad simbolizira kontrolu nizih nad visim sposobnostima covjecanstva. Zemaljske strasti kojima upravlja energija duse. Drugo tumacenje: lav je kreativna snaga koja se moze kontrolisati tako da preraste u dragocijeno zlato zanesene srece.
Prorocko znacenje: Hrabrost, unutrasnja snaga i samokontrola. Uticaj zene koja je sklona zainteresiranom. Obrnuta karta; neraspolozenje, bolest, nedostatak kontrole. Oznacava i zlu zensku osobu koja ima nepovoljan uticaj na sredinu ili odredenu situaciju.

XII OBJEŠEN ČOVJEK
Opis: Covjek objesen za glezanj visi na vjesalima podignutim sa tri grubo otesane grede, dvije uspravne i jedna poprecna. Situacija u kojoj se nalazi objesenog covjek kao da ne brine – njegovo lice je mirno i, reklo bi se, ravnodusno.
Misticno znacenje: Okulista V. Veskot smatra da simboliku ove karte mogu shvatiti samo vidovite i intuitivne osobe. To je ubijeni i uzdignuti kompleks ideja, umiranje, ali i vaskrnuce, odlazak u legendu i besmrtnost.
Prorocko znacenje: Ekcentricno ponasanje, patnja i zadovoljstvo. Istinska zrtva, ali i samopozrtvovanje. Obrnuta karta: bol i patnja. zrtva sredine.

XIII SMRT
Opis: Simbol smrti – skelet koji kosi – u polju iz kojeg sa rodom izbijaju ruke i noge. Pored kose dvije glave, jedna je zenska, a druga (krunisana) muska.
Misticno znacenje: Karta simbolizira prolaznost svega, pa i zivota, promjenhljive sile i zakone prirode. Drugim rijecima, smrt ne simbolizira stvarno ili metafizicko umiranje, vec obnavljanje kroz smrt i poslije smrti. Prema nekim razumijevanje ove karte zahtijeva dugo posmatranje procesa transformacije u tranmutaciju u zivotu: velike promjene u zivotu.
Prorocko znacenje: Neuspjeh, razocarenje, odlasci bez srece, gubitak prijatelja ili prijateljstva. Obrnuta karta: dug zivot ili vazna promjena u zivotu. Rodenje. Povlacenje iz svakodnevnih problema i nedaca.

XIV UMJERENOST
Opis: Nevjesto nacrtan andeo koji sipa tecnost iz jedne posude u obliku vaze u drugu.
Misticno znacenje: Karta se na jednom nivou izjednacuje sa zodijackim znakom Strijelca. Most izmedu svjesnog i nesvjesnog, duha i materije, dobra i zla, vode i vatre.
Prorocko znacenje: Uspjesno partnerstvo, dobro rukovodenje. Zdravlje ili ozdravlenje. Sretan ishod neke teske sitacije. Obrnuta karta: neslaganje, rasprave, lose rukovodenje. Ulazak u tesku situaciju. Nerjesiv problem.

XV VRAG
Opis: Vrag kakvog su zamisljali u srednjem vijeku, rogat i krilat, stoji na pijedestalu, drzeci u jednoj ruci plamenu baklju. Sa strane, stoje poludemoni vezani za pijedestal.
Misticno znacenje: Suprotnost Carobnjaka i predstavlja sile okultnog – inteligenciju, kreativnost i zle namjere, otpor materije duhu, forma snage.
Prorocko znacenje: Iskusenje i opsesije, posebno one u vezi sa fizickom seksualnoscu, pitanjem novca i materijalnih dobara. Uopste muska seksualnost. Neizbjezan dogadaj s dobitkom. Stamena volja. Obrnuta karta: glupost, zloba, materijalizam. Nesrecan, ali neizbjezan dogadaj ili iskustvo.

XVI TORANJ
Opis: Crtez prikazuje kulu koju je pogodila munja. S nje padaju dvije ljudske figure i veliki broj okruglih predmeta, koji mogu da budu i komadi otopljenog olova ili smole.
Misticno znacenje: Simbol rusenja. Prema nekima Toranj predstavlja inerciju, a munja energiju koja izbacuje one duse koje bi se zatvorile od zivota iza kamenih zidova navika i tradicije. Drugim rijecima, unistenja laznih vrijednosti i iluzija.
Prorocko znacenje: Neocekivana pomoc, iznenadujuci darovi ili neocekivan sretan dogadaj. Obrnuta karta: manje-vise obrnuto znacenje – neocekivani troskovi, preokret u sreci...

XVIII MJESEC
Opis: Zlokobni sjaj Mjeseca nad pejzazom kojim dominira u dvije mracne kule u pozadini. U prvom planu rak izlazi iz mrtvog jezera pored kojeg stoje dva psa ili vuka koji zavijaju.
Misticno znacenje: Znacenje ove karte je u skladu sa izgledom – Mjesec zlokobnog izgleda. Psi i vukovi su bili sveti Hekati, kraljici svih vjestica iz vjerovanja drevnih Grka. Prema nekima kule u daljini simboliziraju kapiju izmedu svijeta materije i duha.
Prorocko znacenje: Rizik i avantura. Zbunjenost, cak i strah zbog situacije u kojoj se nalazi zainteresirani. Ukazuje na promjenu u zivotu, ali ovisi o drugim kartama. Obrnuta karta: neznatni propusti, greske, male promjene u zivotu i ponasanju.

XIX SUNCE
Opis: U prvom planu: zid ispred kojeg je dvoje djece sto se grle na zarkom suncu. Oko njih lete kapljice.
Misticno znacenje: Zid predstavlja zodijacki pojas kroz koji se krecu sve planete i Sunce, saljuci zrake posredstvom 12 horoskopskih znakova. Djeca su, na jednom nivou, "par suprotnosti", snaga i forma, svjetlo i tama. Smatraju ih i simbolima radosti, cednosti i slobode.
Prorocko znacenje: Napredak i uspjeh. Sreca na svim nivoima zivota i svijesti. Sretne ljubavi i brakovi. Zadovoljstvo u svemu. Obrnuta karta: Pun pehar, ali se iz njega ne prelijeva.

XX POSLJEDNJI SUD
Opis: Adekvatan nazivu: andeo na vrhu kaarte duva u posljednju trubu. Ispod, zemlja se odrice mrtvih koji u cudenju gledaju, jer im je vracen zivot! Moze da simbolizira i trokute.
Misticno znacenje: Ezoteristi ovu kartu porede sa alhemijskim elementom vatre i njenim uticajem na covjecanstvo. U izvjesnom smislu to je ona ista vatra u kojoj je izgorio legendarni Feniks da bi se iz pepela ponovo rodio!
Prorocko znacenje: Rjesenje starog plroblema. Vrata se i otvaraju i zatvaraju, ostavlja se jedan posao, a zapocinje drugi. Vazna odluka ili sastanak. Obrnuta karta: odlaganje, konfuzija zbog neodlucnosti. Zbrka, polurijesn problem.

XXI SVIJET
Opis: Crtez polunage zene koja plese u okviru ovalnog vijenca. U lijevoj ruci drzi palicu, preko lijevog ramena lentu. U uglovima karata su Kerubini (glave lava, orla, vola i covjeka).
Misticno znacenje: Simbol materijalistickog i duhovnog. zena, koju identificiraju s egipatskom boginjom Hator, tumaci se koa "kosmicko jaje", a ples sa uspostavljanjem harmonije univerzuma. Skladnost.
Prorocko znacenje: Izvjesan uspjeh, sretna putovanja, priblizavanje cilju. Obrnuta karta: neuspjeh, dosada, opsta stagnacija. Napor koji ne donosi adekvatne rezultate.

NiKooLaa

Bacanje i tumacenje
Za najjednostavnije bacanje potrebnu su, izuzev Karte zainteresiranog, još samo dvije karte. Ovo bacanje daje adekvatne odgovore samo na jednostavna pitanja.

Izvucite Kartu zainteresiranog iz spila i stavite je na sto. Promijesajte ostatak i gornju kartu stavite na desnu, a sljedecu kartu na lijevu stranu od glavne karte. Karta s lijeve strane uvijek predstavlja buducnost (ali ne smeta ako strane i zamijenite), a desna proslost.
Pretpostavimo da ste pitali: hoce li se moj finansijski saldo poboljsati sljedece godine? Poslije pravilnog mijesanja dobili ste sljedece karte (pored Karte zainteresiranog):

    • Osmica Maceva – s lijeve strane;
    • Svijet (XXI) – s desne strane.

Krenimo od karte koja objasnjava proslost, dakle od Svijeta (XXI) koje ima znacenje uspjeha i putovanja (stvarnog ilimetaforickog ) do zeljenog cilja.
Osmica, koja ovdje simbolizira buducnsot, moze se tumaciti kao kriza koja cesto namece ogranicenja i suzdrzanost.
Ako spojimo znacenja bacenih karata dobijamo odgovor: u proslosti je bilo izvjesno da cete imati finasijskog uspjeha i da cete ostvariti ono sto ste zeljeli, ali sljedece godine proci cete kroz finansijsku krizu koja ce ograniciti vasu slobodu djelovanja!
Ako ste prije bacanja odredili da vam karta s lijeve strane oznacava proslost, a s desne buducnost, tumacenje ce biti drugacije. Ovako: u proslosti ste bili u finansijkoj kri ...
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Metoda Unutrašnjeg reda
Tajna ovog metoda bacanja tarota nekada je bila najcuvanija tajna Unutrašnjeg reda, misterioznog okultnog društva, kojem su pripadali mnogi znamenite licnosti!Varijanta koju vam nudimo neslto je pojedinostavljena, ali morate imati na umu da ovaj metod trazi podosta pronicljivosti i s njim ne smijete eksperimentirati. Nikako ne bi trebalo da koristite ovaj metod ako niste savrseno mirni, ako osjecate radost ili tugu zbog nekog dogadaja, nadu ili strah, simpatije ili antipatije prema nekoj osobi. Onaj ko cita tarot po ovom metodu mora biti savrseno ravnodusan i da ga buducnost, odnosno predmet gatanja interesuje ne zbog dokone znatizelje, zluradosti i neceg drugog, nego zbog samog znanja.
Ipak, nemoguce je da se upotpunosti oslobodimo emocija. Zato, pokusajte da se smirite i da karte tumacite bez ikakvih emocija i predrasuda, kao sudija kada presuduje o nekom slucaju. Metoda "Unutrasnjeg reda" sacinjen je od vise stepeni.
PRVI: Izaberite Kartu zaitneresovanog, ali je ne vadite iz spila. Promijesajte karte na uobicajeni nacin misleci na ono sto je predmet gatanja. Potom spustite karte i presijecite ih na dva otprilike podjednaka dijela. Gornji dio stavite petnaestak centimetara lijevo od ostatka spila. Presijecite prvo lijevu, a onda desnu hrpu formirajuci nove dvije hrpe postavljene u jedan red, stavljajuci ih uvijek na lijevu stranu.
DRUGI: Cetiri hrpe karata koje ste dobili simboliziraju cetiri elementa (Zemlju, Vazduh, Vatru i Vodu) kojima su se bavili alkemicari i okultisti proslosti. U gataju oni predstavljaju razlicite aspekte postojecih kvaliteta temperamenta, sto svi posjedujemo. Svako od nas svojim ponasanjem odaje elemenat koji je u njegovom karakteru dominantan: spremnost na salu, svadalacku narav, pomirljivost, zlobu, itd., itd.ZEMLJA -VAZDUH -VODA -VATRA
S desna nallijevo cetiri hrpe simboliziraju: Vatru, Vodu, Vazduh i Zemlju.

• hrpa Vatra (krajnja desno) predstavlja posao i karijeru, ali ne i pitanje finansija, to jest novca;
• hrpa Voda (druga zdesna) simbolizira ljubav, brak i zadovoljstva svake vrste – ali samo njihove pozitivne aspekte;
• hrpa Vazduh (druga s lijeva) simbolizira neslogu, gubitke, razdore, svade;
• hrpa Zemlja (krajnja lijevo) simbolizira imetak, akcije, novac, profit, stanje u kuci i sl.
Pazljivo prekontrolisite da li je Karta zainteresiranog izlozena u jednoj od hrpa koja sadrzi aspekte zivota onog kome gatate. Ako nije, ne idite dalje, jer je to znak da nije povoljno vrijeme za gatanje. Novi pokusaj ucinite poslije dva sata, a ako ni tada ne bude izlozena Karta zainteresiranog, onda sacekajte da prode 12 sati. Ako ni tada, opet sacekajte 12 sati i sve tako dok se Karta zainteresiranog konacno ne nade u grupi. Tada predite na stepen broj.
TRI: Od hrpe u kokjoj je Karta zainteresiranog nacinite s desna nalijevo (pogledajte ilustraciju), to jest, postavite najgornju kartu iz hrpe kao "kamen temeljac" s desne strane mosta i dijelite nalijevo. Zatim pogledajte u kom smjeru gleda Karta zainteresiranog, to jest da li je glava lika na karti nagnuta naprijed ili u profilu – lijevo ili desno kako lezi u luku. Ako je "zainteresirani" obrnut, gledace u suprotnom pravcu od onog kada je karta pravilno postavljena.CETIRI: Uzimajuci "zainteresiranog" kao kartu broj jedan, brojite od nje u pravcu u kome lik s nje gleda i to deset karta ako je Karta zainteresiranog Kralj, Kraljica ili Vitez, a sedam ako je - Paz.
Na komadu papira zabiljezite kartu na koju pada broj 10 ili 7, a zatim brojte od karte cije ste ime upravo zabljezili, brojeci tu kartu kao jedan u skladu sa sljedecim:
• "Dvorska karta" broje desete od svake karte, izuzev Paza od kojeg se broji sedam;
• Asovi broje pet;
• Svaka boja od dva do deset broji vrijednost svoje karte:
• Luda, Obješeni i Sud broje tri;
• Čarobnjak, Visoka sveštenica, Carica, Točak sreće, Toranj, Sunce i Svijet broje devet;
• Za svaku drugu tarot kartu brojite dvanaest.
Upamtite: uvijek brojite u istom pravu kome gleda Karta zaintereovanog. Kada stignete do kraja luka, nastavite brojanje s drugog kraja.
PETI: Zapisite naziv karte na kojoj se zavrsilo vase drugo brojanje i onda pocnite trece brojanje u skladu sa procedurom opisanom ranije. Zabiljezite naziv karte, ponovo brojite i nastavite dok ne zavrsite na karti cije ste ime zapisali. Proces brojanja da mozete zakljuciti sukcesivno brojanje sa nazivima samo dvije ili tri zapisane karte ili mozete zapisati nazive velikog broja karta - ponekad svaku kartu u luku.
ŠESTI: Razvijte tumacenje na osnovu karata kojim ste zakljucili svako naredno brojanje. Ako tumacite svoju ili neciju srecu u opstem smislu, onda te karte objasnjavaju proslost. Ako medutim, nastojite da dobijete odgovor na neko pitanje karte ce da ukazu na porijeklo dogadaja o kome zelite znati.
SEDMI: Ako vas zanimaju dodatne informacije o proslosti ili genzi neke nastale situacije, koju biste zeljeli da protumacite, karte citajte praveci cijeli luk u parovima – sparite krajnju llijevu sa krajnjom desnom kartom i tako redom, do kraja.
Par se tumaci u skladu sa znacenjem dvije karte koje su u vezi jedna s drugom. Tako, na primjer, "sestica palica" i "Paz zvijezda" mogu da oznace vazne vijesti!
OSMI: Skupite cijeli spil, ukljucujuci i karte u luku, promijesajte ih na ubocajeni naci i podijelite u 12 odvojenih grupa!
DEVETI: Pogledajte grupe i potrazite onu u kojoj je Karta zainteresiranog, vodeci racuna da ne poremetite red karta. Podijelite tu hrpu koja ce sadrzavati sest ili sedam karata u drugi luk!
DESETI: Ponovite stepene od cetiri do sest sa novim lukom. Protumacite karte cija ste imena zabiljezili, a ukazuju na sadasnje okolnosti u zivotu zaitneresovanog ili sadasnju situaciju u vezi sa pitanjem koje vas zanima. Ako trazite vise inforamcija o sadasnjosti, nastavite postupak sa sparivanje, karata kao u stepenu broj sedam (pogledaj ilustraciju!).JEDANAESTI: Promijesajte cijeli spil i podijelite na 10 hrpa. Uzmite hrpu u kojoj je Karta zainteresiranog i podijelite kao treci luk. Ponovite stepene od cetiri do sest, ovoga puta uzimajuci karte koje ukazuju na opstu buducnost zainteresiranog. Za sve dalje informacij nastavite proces sparivanja kao u stepenu 7.
Ovaj metoda Unutrasnje reda poznat je i kao Otvaranje kljuca. Instrukcije nisu komplikovane kao sto, mozda, izgleda. Ono sto morate upamtiti jeste da brojanje zapocinje od Karte zainteresiranog, ukljucujuci i nju u brojanje, da se broji u pravcu u kome lik sa karte gleda i da se zavrsava kada se brojanje zakljuci na karti ciji je naziv vec zapisan. Na primjer: ako je "Kralj pehara" Karta zainteresiranog i ako gleda na lijevu stranu, podjela, odnosno brojanje karata ce se, otprlike, ovako odvijati:

    1. Kralj pehara
    2. Devetka palica
    3. Petica maceva
    4. Desetka zvijezda
    5. Vitez pehara
    6. Trojka pehara
    7. Vitez palica
    8. Paz palica (tako do krajnje desne strane i)
    9. sestica maceva
    10. As zvijezda (prva karta koja je zapisana)

Od Asa racunamo novih pet karata:

    1. As zvijezda
    2. Dvojka zvijezda
    3. Petica pehara
    4. Osmica pehara
    5. Desetka pehara (druga karta koju treba zapisati!)

U kartama od dva do deset brojimo njihove vrijednosti, u ovom slucaju – deset:

    1. Desetka pehara
    2. Kraljica pehara
    3. Paz pehara
    4. Kralj maceva
    5. Paz zvijezda
    6. sestica palica
    7. Tocak srece
    8. Kralj pehara
    9. Devetka palica
    10. Petica maceva (treca karta koju treba zapisati!)

Od Petice maceva brojimo pet karta:

    1. Vitez maceva
    2. Desetka zvijezda
    3. Vitez pehara
    4. Trojka pehara
    5. Vitez palica (cetvrta karta koju treba zapisati!).
    Svaka "dvorska karta" ima vrijdnost 10, ukoliko nije Paz.

I brojimo:

    1. Vitez palica
    2. Paz palica – krajnje desno i
    3. sestica maceva
    4. As zvijezda
    5. Dvojka zvijezda
    6. Petica pehara
    7. Osmica pehara
    8. Desetka pehara
    9. Kraljica pehara
    10. Paz pehara (peta karta koju treba zabiljeziti!).

Od Paža, znamo, brojimo samo sedam:

    1. Paz pehara
    2. Kralj maceva
    3. Paz zvijezda
    4. sestica palica
    5. Tocak srece
    6. Kralj pehara
    7. Devetka palica (sesta karta koju treba zapisati!).


Od Devetke brojimo devet karta:

    1. Devetka palica
    2. Petica maceva
    3. Desetka zvijezda
    4. Vitez palica
    5. Paz palica – krajnje desno i
    6. Vitez palica
    7. Paz palica – krajnje desno i
    8. sestica maceva
    9. As zvijezda

Ovo brojanje, koje smo uzeli za primjer, zavrsilo se na Asu zvijezda, karti ciji smo naziv vec zapisali, kada je zavrseno prvo brojanje. To znaci da je sada brojanje zavrseno i da se karte mogu protumaciti. Zabiljezene karte su:

    • As zvijezda
    • Desetka pehara
    • Vitez palica
    • Paz pehara i
    • Devetka palica

Ovo je, naravno, prvi luk odredenog proricanja, luk koji govori o proslosti i posto je dobijene od hrpe koja sadrzi cetvrtinu spila, ima prilicno mnogo karta. Dva sljedeca luka bit ce sacinjena od sest, sedam ili osam karata i s njimaje proces brojanja znatno jednostavniji.
Ako se pravilno izvodi, metoda nutrasnjeg reda je najboji nacin za proiricanje.

VELIKI KRST

Izaberite kartu zainteresiranog na uobicajeni nacin i stavite je na sredinu stola. Ostale karte promijesajte, a onda podijelite prvih deset karta na sljedeci nacin:Karta 1 se stavlja preko Karte zainteresiranog. Dok se stavlja, obicno se kaze: "Ovo ga pokriva!";
Karta 2 se stavlja preko karte 1 i pod pravim uglom i kaze se: "Ovo ga krsti!";
Karta 3 stavlja se iznad osnovne karte i kaze se: "Ova ga kruniše!";
Karta 4 stavlja se ispod karte zainteresiranog i kaze se: "Ovo mu je
pod nogama!";
Karta 5 se stavlja lijevo od karte zainteresiranog i kaze se: "Ovo mu je za leđima!";
Karta 6 se stavlja desno i kaze se: "Ovo je ispred njega!";
Karte od 7 do 10 stavljaju se u stupcu od cetiri, desno od ostatka karta.
Stubac se gradi prema gore, tako da je karta 7 na dnu, a karta deset na vrhu.

Značenja ovako postavljenih karta se tumace ovako:
Karta 1 – opsti faktori ukljuceni u stvar o kojoj se pita;
Karta 2 – prepreke koje su pred zainteresiranim;
Karta 3 – zelje (svjesne i nesvjesne) u vezi sa predmetom pitanja, odnosno gatanja;
Karta 4 – pozadina stvari, na izvjestan nacin porijeklo stiuacije koja se odnosi na zainteresiranog;
Karta 5 – uticaji koji su manje vazni;
Karta 6 – uticaji koji predstoje;
Karta 7 – pozicija zainteresiranog u sadasnjosti;
Karta 8 – uticaji koji poticu iz prirode licne situacije zainteresiranog;
Karta 9 – nade ili strahovi zainteresiranog u vezi s postavljenim pitanjem;
Karta 10 – je kljucna karta. Pokazuje kako ce se stvar okoncati, kako ce se problem illi odredena situacija razrijesiti.

Ako je karta 10 "dvorska karta", onda se izvodi metoda identifikacije,
kao u slucaju kada je karta 5 "dvorska karta" u metodu PITANJE, sto smo vec obradili.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Kaca91

gde bi imalo bas te karte za tarot da se uzmu u BG-u?