Photo info Golden cliffs of deep space
Cosmic Cliffs in the Carina Nebula
© NASA, ESA, CSA, and STScI

jing i Jang

Započeo MarkoKg, Jul 05, 2009, 14:44:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Sta je Jing i Jang?Jin i Jang su simboli dva antagonisticna i komplementarna nacela cija nerazdvojna igra i stalne metamorfoze cine podlogu,samo tkivo svemira u akciji. Oni oznacavaju vecne parove suprotnosti: pozitivno - negativno, da - ne, crno - belo, dan - noc, puno - prazno, aktivno - pasivno, mushko - zensko, itd... Svaki od njih sadrzi klicu onog drugog, zato mushkarac (JANG) ima u sebi i zenski deo (JIN) i obrnuto. Par JIN-JANG je nerazdvojiv i pokretan,a svaki od delova postaje suprotan i komplementaran. To objashnjava dobro poznata tradicionalna slika.

U trenutku kad je JANG (belo,aktivno) na svom vrhuncu - JIN (crno,pasivno) zamenjuje ga neosetno i obrnuto. Jin i Jang nemaju niukom slucaju "moralni" karakter.Nijedan od tih simbola nije bolji niti slabiji od drugog. Njihova suprotnost je neophodna i medju njima nema sukoba,kao shto nema i izmedju leve i desne ruke dok pljeskaju.

Ako ste u kineskom horoskopu:
Pacov,Bivo,Mačka,Majmun,Pas ili Divlji vepar vaš znak je ( JIN.)

Ako ste:
Tigar,Konj,Zmaj,Zmija,Koza ili Petao vaš znak je onda ( JANG.)Čovek ( JIN )
Izgled (pojava):
Čovek Jin je često krupne građe,srednjeg rasta i mišicav,fizički je veoma otporan i zdravlje mu je čvrsto. Često ima okruglo lice ali se nesmeje mnogo.

Psihologija (karakter):
Čovek Jin je pre svega obuzet samim sobom;sklon je da se okreće oko sopstvenog pupka. Mada mu je ponašanje smireno,raspoloženje mu je nestabilno i zavisi od okolnosti. Mada je veoma samopouzdan,strahuje od poraza. Društven je i otvoren,optimista kad je reč o njemu i o drugima,zivot mu je aktivan, praktičan je i efikasan u poduhvatima.

Čovek ( JANG )
Izgled (pojava):
Srednje je građe,često vitak i izdužen,nasmejan je i voli žive boje. Pošto je osetljivog zdravlja savetuje mu se da sprečava!

Psihologija (karakter):
Čovek Jang je individualista okrenut ličnom istraživanju,razvoju i meditaciji. Inteligentan je,nezavisan,ponekad usamljenik. Veruje u slobodu i uopšte nema smisla za hijerarhiju. Više voli samoću i dodir s'prirodom nego gomilu. Suprotno čoveku Jin,on svoju ravnotezu traži u sebi,a ne u drugima.

Koji ste element?

U kineskoj astrologiji svaka je godina povezana sa jednim elementom. Njih ima 5. ( VODA - VATRA - METAL - DRVO - ZEMLJA )
Tako je i svaka od simboličnih životinja povezana sa jednim od elemenata. Da bi ste odredili koji element odgovara godini vašeg rođenja,pogledajte tabelu ispod.Ako se godina završava brojem - Vaš elemenat je
1 i 6 - Voda
2 i 7 - Vatra
3 i 8 - Drvo
4 i 9 - Metal
5 i 0 - Zemlja


Kombinacija iste životinje i istog elementa ponavlja se svakih 60 godina. Na primer,(Pacov-Zemlja) = 1960 -- 1900 -- 1840 -- 1780 -- 1720 itd.... Pet elemenata su suštinske snage koje deluju na svemir i u vezi su sa znacima zodijaka, to je temelj svakog horoskopa. U pokretu i toku JIN-JANG ove sile simboli su u stalnoj interakciji. Drvo radja Vatru,koja radja zemlju,ova Metal,koji radja Vodu,koja opet radja Drvo.