Photo info Blurring the lines with wearable art
Infini-D, modeled during the World of WearableArt Awards in 2019 in Wellington, New Zealand
© Hagen Hopkins/Getty Images for World of WearableArt

Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?

Započeo MarkoKg, Septembar 21, 2009, 16:40:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?


Horarna astrologija je na početku svoje "karijere" bila usuštini i jedini oblilk astrologije koja se praktikovala . Analiza natalnog čarta , godišnji i uporedni su došli kasnije . Zato , 'aj' da ovde tutnem neka osnovna pravila po kojima se postavlja pitanje i analizira horarni čart .

Citiraću text iz knjige Morisa McKana ( da ne mislite da je ovo sve iz moje glave ) :

"Prvi pisani izvori o horarnoj astrologiji datiraju od pre dve holjade godina , kada je Dorotej od Sidona postavio pravila i aforizme za "ispitivanja" , što je bio termin koji se tada koristio .

Horarna strologija se bavi pitanjima . Baš kao i u bilo kojoj drugoj grani astrologije , horoskop se pravi za trenutak rodjenja , a u ovom slučaju reč je o trenutku rodjenja nekog pitanja .

Horoskop se pravi na isti način kao i bilo koji drugi horoskop . Jedina razlika izmedju horarne i drugih vrsta astrologije jeste u oslanjanju na osnovni set pravila . Ta pravila su važna ta tumačenje ovakvog čarta . nijedna druga grana astrologije se ne oslanja na pravila u tolikoj meri kao što je slučaj sa horarnom . Odgovor na pitanje upravo zavisi od tih pravila .

Planeta koja vlada Asc' uvek označava osobu koja postavlja pitanje . Mesec je takodje vladar pitača i naziva se "kosignifikator" . Signifikator pitanja zavisi od odredjene kuće u čartu .

Obično su ove tri planete sasvim dovoljne za dobijanje željenog odgovora . Za razliku od natalne astrologije , ovde nije potrebno tumačiti ostale planete u čartu .

Sledeće što treba da se uradi je da se pogleda da li su signifikatori u aplikacionim aspektima , jer ti aspekti nam govore o budućnosti tog pitanja . Separacioni aspekti nam govore šta je predhodilo da bi pitač i postavio to pitanje .

Ponekad može da se desi da su planete u separaciji , pokazujući da ne postoji nada za pozitivnim odgovorom , ali zahvaljujući pravilima i tehnikama po kojima horarna funkcioniše , situacija se iz korena može promeniti i odgovor još uvek može biti povoljan za pitača . Te tehnike su zasnovane na kretanju planeta i ima ih PET : Četiri vrste kretanja se odnose na tri planete u odredjenim formacijama , a peta vrsta se vezuje za kretanje samo dve planete ( ovo će sve kasnije u direktnom primeru biti mnogo jasnije ) . Dve formacije mogu označiti pozitivan odgovor , a ostale tri daju negativan odgovor . Ta pravila imaju i svoje nazive :

Dva pravila o dobijanju pozitivnog odgovora : skupljanje svetlosti i prenos svetlosti .
Tri pravila o dobijanju negativnog odgovora : frustracija , prohibicija i refranacija .

Stoga postoje jasno da u horarnoj planete koje su u medjusobnom orbisu možda ne moraju završiti aspekt i mogu se posmatrati kao da uopšte nisu u aspektu . Pored toga , planete koje očigledno nisu u medjusobnim aspektima mogu se povezati usled neke akcije neke treće planete . Sve je to moguće zahvaljujući postojanju pet vrsta planetarnih kretanja koja su malopre spomenuta . Planete se neprestano kreću i u ovom trenutku .

Na najveći broj pitanja je moguće odgovoriti ili sa DA ili sa NE . Odgovor na pitanje daju glavni aplikacioni ( znači u opticaju su SAMO Ptolomejevi aspekti ~ konjunkcija , 60° , 120° , 90° , 180° ) izmedju vladara Asc' i vladara polja koje je vezano za pitanje ili izmedju Meseca i planete koja vlada poljem na koje se odnosi pitanje . Isto tako , postoji i antiscija , ali o njoj malo kasnije .

Takodje , u opticaju su , od planeta , samo : Sunce , Mesec , Merkur , Venera , Mars , Jupiter , Saturna , uz dodatak Mesečevih Čvorova i Fortune ( neki dodaju i neke arapske tačke , ali to ide od astrologa do astrologa )


~ prvo se gleda Asc' , koji je znak , gde mu je planeta vladar .

~ drugo se posmatra polje koje je vezano za pitanje koje si postavila , znači koji je znak na vrhu , koja planeta je vladar , šta ona radi , gde je .

~ treće gledamo gde je Mesec , u kom je znaku , koji su mu aspekti .

~ četrvrto posmatramo dostojanstva te tri planete

~ peto tražimo aplikacije kako bi došli do odgovora .

MarkoKg

Osnovni pojmovi :

Signifikatori :

Signifikatori su planete koje vladaju pitačem i predmetom ( osobom ) za koju se postavlja horarni čart .

Važno je znati da je signifikator osobe ~ pitača planeta koja vlada znakom koji se nalazi na Asc' , kao i da često Mesec ima ulogu kosignifikatora . Pogrešno je predpostaviti da planete koje se nalaze u I polju ili u blizini Asc' mogu da se koriste kao signifikatori pitača .

Signifikator pitanja je planeta koja vlada znakom na vrhu traženog polja . Ponovo je pogrešno predpostaviti da samo što neka planeta nadje u polju koje je vezano za predmet pitanja ima veze sa tim . Zbog toga je najbolje izbegavati napr. Veneru koja se vezuje za ljubav , ili Marsa kao vladar borbe i akcije i sl. , jer se na taj način nisu dobijali željeni rezultati .

Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znači ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Neptun i Vodolijom vlada Saturn .

Ponekad može da se desi da vam neka treća osoba postavlja pitanje koje nema direktne veze sa tim pitanjem . na primer , kada neko pita za prijateljicu koja očekuje dete . U tim slučajevima , iako će prvo polje i njegov valdar i dalje predstavljati pitača , astrolog treba da ignoriše tu planetu i da se skoncentriše samo na signifikatore koji vladaju pitanjem ~ u ovom slučaju to je XI polje i 5 od 11 ~ III polje .

MarkoKg

Sistem polja :

Po mom iskustvu , kaže Moris McKan , Regiomontanus sistem kuća pokazao se kao najuspešniji sistem u horarnoj astrologiji ( a ja dodajem ~ hvala Bogu na astro.com , pa je muka oko pronalaženja tabele Regiomontanusovih polja umanjena ) . Tokom četrdesetogodišnjeg bavljenja horarnom astrologijom , greške koje sam pravio uvek su bile usled drugih faktora , a nikada zbog korišćenja ovog sistema kuća . Ipak , možete koristiti i druge sisteme kuća . Svaki astrolog mora sam da formira tačnost omiljenog sistema kuća

Vladarstva po kućama :

I polje: pitač

II polje: novac, imovina, bilo šta što osoba poseduje

III polje: braća / sestre, komunikacije, informacije, kraća putovanja

IV polje: dom, otac, zgrada u kojoj pitač živi, krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora

V polje: ljubav (patrner u smislu zabavljanja, veza koja je još u "povoju" ), deca, kocka, špekulacije

VI polje: zdravlje i lekovi, navike, svakodnevne obaveze, javni neprijatelji (sve ono što se dešava loše po pitača, ali on nema uopšte veze sa tim )

VII polje:ljubav (partner , ne mora biti bračni, već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi, zajedno živite, ali niste još u braku ), ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa

VIII polje: partnerov (ili tudj) novac, gubici, porez, smrt (retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji, ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama)

IX polje: obrazovanje, duhovni nivo osbe, religioznost, (ne)moralnost, inostranstvo

X polje: zenit osobe, čemu pitač ustvari teži u datom momentu, posao, majka, sudnice

XI polje: prijatelji, grupne organizacije, udruženja, planovi i nade

XII polje: bolnice, institucije zatvorenog tipa, tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku)

MarkoKg

Mesec U Praznom Hodu :

Definicija: Mesec je u praznom hodu kada ne može da napravi aplikaciju ni sa jenom drugom planetom u horarnom čartu .

On dakle ne može da :
1. bude u aplikaciji ili se kreće u bilo kom glavnom aspektu sa drugom planetom
2. bude u aplikaciji ili se kreće ka paralelu ili kontraparalelu sa drugom planetom
3. bude u aplikaciji ili se kreće ka stepenu antiscije ili kontraantiscije sa drugom planetom

Mesec nije u praznom hodu ako pravi aplikacioni aspekt sa stepenom Asc' u okviru sopstvenog orbisnog luka ( malo pre navedeno ~ 12° ) .

Najbitnije: Mesec može biti u praznom hodu i na početku i na kraju znaka !

MarkoKg

Šta je antiscija ?

Prema Liliju "Znaci antiscije su znaci koji su podjednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca i u kojima kada se na njihovom stepenu nadje Sunce , dan i noć imaju istu dužinu . antiscija nam daje odgovor koji će "doći" osobu u obliku nečeg pritajenog , tajnog , "nevidljivog" ~ čitanje izmedju redova.

Primer : kada je Sunce na 10° Bika , ono je prema antisciji na 20° Lava i ako ima aspekt konjunckije ili 180° ( i samo ti aspekti dolaze u obzir ! ) sa na primer Mesecom koji je na 20° Bika ili Škorpiona , to nam donosi ideju o "tajnom" povezivanju Sunca i Meseca .

Ovo se najbolje nauči preko primera . U tradicionalnoj astrologiji antiscija je važna i za fizički izgled , ako se neko interesuje , na primer , za neku osobu ili ako želimo da detaljnije "vidimo" kakav je partner itd. itd.

Po Liliju :

Saturn (telo hladno i suvo, vitko do mrsavo, debele usne, ostra, cesto kovrdzava i suva kosa. Kada je orjentalan stas nizi, ako je latituda mala telo mrsavije, ako je velika telo deblje i mesnatije. Takodje, ako je latituda severna SA je mesnat sa vise dlaka). Cesto los SA u egzilu ili detrimentu moze ukazati na sklonost ka gojenju pa cak i gojaznost jer u tim znacima on gubi kontrolu koja je njegova osnovna simbolika.

Jupiter daje cesto krupne ljude, ovalno lice i, generalno, vrlo prijatan izgled. Korpulentnost se moze manifestovati kroz visinu ili tezinu ili oboje.

Mars daje cetvrtasto ili okruglo lice, ostar pogled, oziljak na onom delu tela na koji se odnosi znak ili kuca u kojoj se nalazi. Telo nije visoko, vrlo je muskulaturno, snazno i pokretljivo.

Sunce simbolise okruglo lice, snazan stas, veliko celo i upadljivu figuru. Kosa je cesto istaknuta po boji ili kvalitetu.

Venera daje ovalno do okruglo lice, vrlo proporcionalnu gornju i donju usnu, rupice na obrazima ili bradi. Obicno oznacava punije fizionomije mada to zavisi od znaka u kojem je i aspekta prema asc. Primetila sam da u konjunkciji sa losim SA u kvadratu, konjunkciji ili opoziciji sa asc oznacava debljinu. Slicno je i ako zajedno sa MO aspektuje asc. Izrazitija je ako je u fiksnim znacima.

Merkur daje vitke i, po mom iskustvu, sitne fizionomije, tanak nos i duge i lepe prste.

Mesec simbolise masnoce i tecnosti i najcesce pokazuje oble ljude sklone gojenju. Ovo, medjutim, vazi samo u slucajevima kada je MO u kardinalnim znacima na asc ili na meridijanskoj osi. Trigoni i sekstili nisu izrazajni niti specificni.

Dakle, planetama uvek dajem prednost i to onima koje su u egzaktnom antiscijskom aspektu sa asc ili nekom planetom.

MarkoKg

tabela za antisciju :

Znak Ovna ~ antiscija je Devica
Znak Bika ~ antiscija je Lav
Znak Blizanaca ~ antiscija je Rak
Znak Raka ~ antiscija je Blizanac
Znak Lava ~ antiscija je Bik
Znak Device ~ antiscija je Ovan
Znak Vage ~ antiscija je Ribe
Znak Škorpiona ~ antiscija je Vodolija
Znak Strelca ~ antiscija je Jarac
Znak Jarca ~ antiscija je Strelac
Znak Vodolije ~ antiscija je Škorpion
Znak Riba ~ antiscija je Vaga

Stepeni su sledeći ( prvi je stepen u horarnom čartu , a drugi je po antisciji ) :

1° ~ 29°
2° ~ 28°
3° ~ 27°
4° ~ 26°
5° ~ 25°
6° ~ 24°
7° ~ 23°
8° ~ 22°
9° ~ 21°
10° ~ 20°
11° ~ 19°
12° ~ 18°
13° ~ 17°
14° ~ 16°
15° ~ 15°

~ tr.Sunce na primer je na 16° 25' Vage , što znači da je antiscijsko Sunce na 13° 35' Riba

MarkoKg

Postavljanje pitanja :

Kako "locirati" pitanje ?

Trebalo bi da se koristi lokacija na kojoj se nalazi pitač , jer po logici stvari , pitanje se "rodilo" u njegovoj / njenoj glavi , a ne na lokaciji , tj. u glavi astrologa . Radi se o pitanju koje je postavila osoba i samo ga ona može razumeti .

Kako odrediti vreme ?

Ovde se javljaju dva pravca :

1. neki TA astrolozi insistriraju da se koristi vreme kada je osoba postavila pitanje , što nas dovodi u nezgodnu situaciju ako smo ovako kao sada na Forumu , jer ako sama osoba ne navede tačno u textu kada je postavila sama sebi , tj. nama pitanje , može doći do ~

2. toga da preovlada drugi "talas" TA astrologa koji insistiraju na vremenu kada su oni pročitali i razumeli pitanje .

Kako zaista razumeti šta je osoba htela da pita ?

Ponekad će bti potrebno da od osobe koja vam je postavila pitanje zatražite ipak neka dodatna objašnjenja jer ona neće uvek spontano otkriti značenje svog pitanja ili se neće uvek najjasnije izraziti ( iako će u 85% slučajeva pozicija vladara Asc' upravo kazati na šta je osoba u datom trenutku zaista mislila , a Mesec će nam otkriti kako se osoba zaista oseća u tom trenutku kada postavlja pitanje ) . Ovo je vrlo važno jer rad astrologa zavisi od osobe koja je postavila pitanje . To pitanje može delovati vrlo jednostavno , ali može imati mnogo dublje značenje za osobu koja ga je postavila . Astrolog neće biti svestan tih dubljih značenja ako ne postavi par pitanja toj osobi , kako bi on / ona zaista razumela pitanje .

Ponavljanje jednog te istog pitanja ~ da ili ne ?

Logično ~ nema svrhe postavljati jedno te isto pitanje dva ili više puta , jer će to samo dati netačan horarni čart . Zbog toga , jako je poželjno imati dnevnik horarnih pitanja .

MarkoKg

Kada i da li (ne)analizirati horarnu kartu ?

Uopšte uzev , u situacijama kada je :

~ Asc' izmedju 00° i 03° i kada je izmedju 27° i 29°59' , bilo kog znaka ,

~ kada je Saturn u I polju ili kada je retrogradan ,

~ kada je Mesec u praznom hodu ili je "oslabljen"

~ kada je vladar Asc' spaljen .

E , sad , najlogičnije objašnjenje ( a i da ne kućam baš ceo text koji M. Mekan daje u svojoj knjizi ) , ako se Asc' nadje na prvim stepenima , onda to znači da je "isuviše rano za postavljanje tog pitanja" , a ako je na krajnjim stepenima , onda je "kasno za postavljanje tog pitanja" ( ja lično nisam 100% ubedjena u to , al' ... 'ajd ... )

Šta znači "oslabljen" Mesec ? Po Liliju , imamo sledeću tabelu u kojoj on objašnjava na kojim se stepenima i u kojim znacima se Mesec oseća slabo koristeći Ptolomejevu tabllicu osnovnih dostojanstava i debilitacija :

Mesec na kasnijim stepenima Blizanaca :
od 21° do 25° je pod vladavinom Saturna
od 25° do 30° je pod vladavinom Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Mesec na kasnim stepenima Škorpiona ( gde mu je inače pad ) :
od 27° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° stepeni je u licu Venere

Mesec na kasnim stepenima Jarca ( gde je on inače u izgonu ) :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Kada se Mesec nadje u Blizancima ili Jarcu , on je u Licu Sunca , ako je u Škorpionu onda je u Licu Venere , te je donekle pomalo oslabljen njegov uticaj . Ipak , Mesec je na kasnijim stepenima Blizanaca peregriniran ili drugim rečima ~ potpuno je bez snage . Mesec je i peregniran i u padu kada je u Škorpionu , dok je kada je u Jarcu on je i peregniran i u znaku svog izgona , osim ako je vreme postavljanja pitanja ~ noć ~ kada je Mesec u sopstvenom ( noćnom ) triplicitetu .

Postoje takodje , jaki argumenti zbog kojih bi se Mesec na ksnijim stepenima Lava , Strelca i Riba mogao uzeti kao "oslabljen" , jer u tim znacima i na tim stepenima on ne samo da je u terminima i licima malefičkih planeta , već je i ~ peregriniran :

Mesec na kasnijim stepenima Lava :
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Marsa

Mesec na kasnijim stepenima Strelca :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Saturna

Mesec na kasnijim stepenima Riba :
od 20° do 26° je termin Marsa
od 26° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° je lice Marsa


Opcija "open&save" u word formatu

Tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija

Tabela slučajnih dostojanstava i debilitacija

MarkoKg

Greške astrologa ?

U to vreme se smatralo sledeće :

~ ako su vrh VII ili njen vladar aflikovani ili je Saturn u VII polju , ili je Mesec u praznom hodu ili na spaljenom putu ( od 15°Vage do 15°Škorpiona ) , ili su indikatori pozitivnog i negativnog odgovora isti , smatralo se da astrolog ne bi trebalo da tumači čart jer bi mogao da napravi grešku ili u proračunu ili u tumačenju .
~ ako je vrh VI polja aflikovan ili je vladar VI polja aflikovan , ili Mesec aspektuje malefičnu planetu koja je vezana za VI polje ( polje bolesti i javnih neprijatelja ) , pitač bi mogao da se razboli ili potrese ili naljuti kada dobije odgovor na pitanje koje je postavio ( moj lični komentar : )
~ a ako se Sunce nadje u VI polju , pitač je pod nekim mentalnim pritiskom koji se može pogoršati ako mu se otkriju prave činjenice vezane za njegovo pitanje ( moj lični komentar na ovo je : )

Kada se Mesec nadje na "spaljenom putu" , znači na relaciji od 15°Vage do 15°Škorpiona , astrolozi u to vreme su verovali da horarni čart ne treba tumačiti , jer po Ptolomejevoj tablici se može videti koliko je loših vladarstava i dostojanstava upleteno na toj relaciji , pa samim tim su drevni astrolozi smatrali ili da pitač neće biti zadovoljan odgovorom ili da neće poslušati savet i uraditi po svom nahodjenju .

Kada su Sunce i Mesec u tom područiju "spaljenog puta" , oni su u padu i u znacima zodijaka u kojima su malefici vrlo snažni . Stepen egzaktnog Sunčevog pada je 19° Vage ( što je samo 02° udaljeno od Satrunovog stepena egzaltacije ~ 21°Vage ) , a stepen Mesečevog pada je 03°Škorpiona , što je i u područiju sedišta i u podruiju tripliciteta i u područiju termina i u područiju lica Marsa .

Lako je razumeti zašto je Lili verovao da je Mesec u najboljoj poziciji kada je ili u Biku ili u Raku ( prvi ga egzaltira , drugi ~ sedište ) čak iako su u praznom hodu , ali da li je Lili smatrao da je Mesec u praznom hodu kada je u znaku Strelca ili Riba , s obzirom da tim znacima vlada najveći benefik ~ Jupiter , može da ostvari željeni cilj ? S druge strane Mesec u praznom hodu ako bi se našao u ovim znacima u područiju izmedju 20° i 30° , kako je moguće da je on u stanju da deluje pozitivno , shodno Lilijevim standardima , kada smo nešto ranije pokazali da je Mesec u tom razmaku i u terminima i licima malefika i dodatno je peregriniran ?! Izgleda da je Lili ponekad samo kopirao Bonatija , ne razmišljajući puno o logici onoga što se daje kao jedno od osnovnih pravila tumačenja horarnog čarta ...

MarkoKg

Pravila za dobijanje potvrdnog odgovora

Sakupljanje svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u separacionom aspektu , ali i jedan i drugi su u nekom aplikacionom aspektu sa nekom trećom planetom . Ta treća planeta je "prenosnik svetlosti" .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa Saturnom na 06°04' Riba . Merkur je na 02°19' Riba i ima apl.0 sa Saturnom . Mesec i Merkur su u sep.120° ~ znači ovde je Saturn "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Merkur na 05°33' Device , Venera na 01°40' Device , zajedno su u 0 sa Saturnovom tačkom antiscije na 09°40' Device . Ovde opet Saturn je "sakupljač svetlosti" izmedju Merkura i Venere koji su u separaciji .

Sakupljanje svetlosti 2 :

Definicija : kada dva glavna signifikatora još uvek nisu ostvarili svoj medjusobni aplikacioni aspekt , ali oboje su u aplikaciji sa nekom trećom planetom .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa retrogradnom Jupiterom na 14°01' Škorpiona . Mars je na 10°27' Riba i u aplikacionom 120° je i sa Mesecom i sa Jupiterom . Znači , Mars je ovde "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Sunce je na 15°11' Raka u apl.120° sa Saturnovom tačkom antiscije na 22°27' Škorpiona . Mesec je na 13°46' Lava i u apl.90°je sa tačkom Saturnove antiscije , a Mesec je u aplikaciji i sa Sunčevom tačkom antiscije na 14°49' Bliazanaca . Ovde dakle Saturn je "sakupljač svetlosti" .

Sakupljanje svtlosti 3 ili "perfekcija" :

Definicija : kada dva signifikatora uopšte nisu niukakvom medjusobnom aspektu , ali i jedan i drugi imaju aplikaciju sa trećom planetom .
primer : Mars je na 08° Bika , Venera je na 05°Ovna . Njih dvoje nemaju medjusobni aspekt . Medjutim , oboje imaju aplikaciju sa Jupiterom na 09° Raka . Znači , Jupiter ovde omogućava tzv. perfekciju
primer za antisciju : Mesec je na 24°Bika . Merkur je na 01°Device . Oni nisu u aplikaciji . Medjutim , Saturnova ačka antiscije je na 01°Strelca . Znači , Satrunova tačka antiscije ima plikacije sa Marsom i Venerom i tako izvršava "perfekciju"

MarkoKg

II pravilo za dobijanje potvrdnog odgovora

[ objašnjenje za "brže ~ sporije planete" ~ brzina kretanja je sledeća : Mesec , Merkur , Venera , Sunce , Mars , Jupiter i Saturn ~ znači : Mesec je najbrža planeta , a Saturn je najsporija ]

Prenos svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u nekom slavnom separacionom aspektu , a neka brža planeta dolazi kao "prenosnik svetlosti" i spaja ta dva glavna signifikatora .
primer : Venera je na 25° Strelca , mars je na 22°Lava . Oni imaju sep.120° . Njih povezuje Mesec koji je na 23°Vage i on je "prenosnik svetlosti" .
primer za antisciju : Mesec je na 13°46' Lava i ima sep.90° sa Jupiterovom tačkom antiscije na 09°13' Škorpiona , ali ima i apl.60° sa Sunčevom antiscijom na 14°49' Blizanaca . Sunce je na 15°11' Raka i ima sep.120°sa Jupiterovom antiscijom . Tako Mesec postaje "prenosnik svetlosti" od Jupitera ka Suncu .

Prenos svetlosti 2 :

Definicija : ova verzija prenosa svetlosti se dešava kada se dva glavna signifikatora u Efemeridam još uvek nisi srela i završila svoj apl.aspekt . Oni se povezuju preko dejstva aspekta sa trećom planetom , koja sa prvim ima separaciju , a sa drugim aplikaciju .
primer : Merkur je na 03° Vage . Jupiter je na 07° Vodolije . Njih dvoje su u apl.120° , ali taj aspekt još nije ostvaren . Mesec je na 06° Vage i ima sep.0 sa Merkurom i apl. 120° sa Jupiterom . mesečevo dejstvo može završiti ove aspekte pre nego što se on kkonkretno desi u Efemeridama .
primer za antisciju : Venera je na 05°40' Device . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika . Njih dvoje su u sep.120° . Jupiterova tačka antiscije je na 11°26' Škorpiona . Tako Jupiter ima apl. 60° sa Venerom , prenoseći na taj način svetlost Sunca , pre nego što Sunce koje je inače na 05°13' Lava ne ostvari aspeket od 90° sa Jupiterovom antiscijom .

Prenos svetlosti 3 :

Definicija : treća verzija se dešava kada izmedju dva glavna signifikatora ne postoji ni jedan glavni aspekt . Oni se tadaa mogu povezati dejstvom neke treće planete , obično Meseca , kao planete koja se najbrže kreće ( 1° = 2h ) , koja je u nekom glavnom separacionom aspektu sa prvim signifikatorom i u glavnom aplikacionom aspetku sa drugim signifikatorom .
primer : Venera je na 26° Ovna . Jupiter je na 07° Bika . Mesec je na 27° Lava . On ima sep.120° sa Venerom , a kada udje u znak Device , sklapa 120° sa Jupiterom . Ovo donosi potvrdan odgovor uz odredjene komplikacije ili odlaganja , ali ipak donosi pozitivan ishod .
primer za antisciju : Merkur je na 01°33' Device . Sunce je na 05°13' Lava . Njih dvoje nisu u aspektu . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika i Merkur ima sep.90° sa Suncem ( dok je bio u Lavu ) , dok je Saturnova tačka antiscije na 09°40' Device i Merkur ima apl.0 sa njim . Merkur će tada da bude prenosnik svetlosti od Sunca ka Satrunu .

MarkoKg

III pravila za dobijanje potvrdnog odgovora

Frustracija

Definicija : sama reč kaže sve što je porebno ~ dva signifikatora su u nekom glavnom apl.aspektu , ali pre nego što njih dvoje ostvare taj aspekt , neka sporija planeta presreće jednog od njih i tako "frustrira" bržeg signifikatora i tako dovodi do negatovnog odgovora .
primer : Merkur je na 08°Strelca . Venera je na 12°Strelca . Njih dvoje su u medjusobno aplikacionom aspektu . Medjutim , Mars koji je na 13°Lava prvi sklapa asp.120° sa Venerom i tako ostavlja frustriranog Merkura bez aspekta .

Prigibicija :

Definicija : odogovor će biti "ne" , ako postoji neki aspekt izmedju dva glavna signifikatora , ali neka treća planeta , obično brža od njih , presreće prvog signifikatora i tako remeti ostvarenje aspekta medju njima . Isto tako , ako se desi da bilo koja planeta pravi aplikaciju sa nekom od glavnih signifikatora to će takodje dovesti do prohibicije . To se zove "inhibicija" ...
primer : Venera je na 07°Ovna . Mars je na 10°Ovna . Njih dvoje imaju apl.0 . merkur je na 06°Ovna . On prvo pravi 0 sa Venerom , pa ondak 0 sa Marsom i to pre nego što Venera ostvari 0 sa Marsom .

Refranacija :

Definicija : kada jedan od signifikatora tokom sklapanja apllikacije sa drugim signifikatorom pre završetka aspekta promeni pravac svog kretanja ~ bilo da postaje direktan ili da postaje retrogradan .
primer : Merkur je na 29°Ovna , Venera je na 03°Bika . Njih dvoje su u aplikacionoj 0 . Ali , kada Merkur dodje na 01°Bika on postaje retrogradan ( vraća se "unazad" ) i tako ne ostvaruje 0 sa Venerom .

Spaljenost :

Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .
Isto tako , kada je Sunce u 0 sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0 sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce uma 0 sa vladarom Asc' .


MarkoKg

Prva kuca

Glavna vladarstva:
Život, vitalnost i zdravlje. Figura, boja, ten, oblik i izgled tijela. Stariji izvori navode da ima utjecaj na intelekt, nacin na koji mozak radi, i govor. Opcenito, prva kuca predstavlja žarišnu tocku osobnosti i nacin izražavanja. Kao što opisuje fizicki izgled, stanje ove kuce kao i njezina vladara pokazuje stupanj osobne vitalnosti i snage.

U Horarnoj astrologiji:
Pitaca u bilo kojem pitanju. Ako je postavljeno pitanje u vezi s mudanom situacijom s kojom Pitac nije osobno povezan ali ima jake simpatije i sklonosti, onda koristite prvu kucu da njome predstavite stranku koju Pitac favorizira i podržava. U pitanjima oko na primjer rata prva kuca significira Pitacevu zemlju, buduci da se
poistovjecuju s brigama svoje zemlje kad se pitanje postavi.

U mundanoj astrologiji:
Obican puk ili opce stanje nacije. Zemlju i njezine žitelje kao cjelinu; njezino opce stanje prosperiteta i zdravlje ili suprotno.

U tužbama ili sukobima:
Predstavlja onoga tko zapocne akciju. Pocetak sudenja, optužba.

U dogadjajima:
Opcenito predstavlja onoga tko prvi povuce potez; u poslu onoga tko da prijedlog; u ratu onoga tko prvi napadne; u igrama predstavlja domaci tim.

U medicinskim pitanjima:
Glavu i lice: oci, uši, kosu nos, jezik, zube;
Culpeper navodi: «sve ono što se nalazi iznad prvog kralješka vrata.» Saturn, Mars ili S. Cvor u ovoj kuci daju znak na licu, ili dijelu tijela koji predstavlja znak u koji pada vrh kuce;
Lilly navodi: «Kad je Ascendant u Ovnu, biljeg, mladež ili ožiljak je nepogrješivo na glavi ili licu; a ako se prvi stupnjevi znaka dižu, znak je na gornjem dijelu glave; ako je vrh kuce na sredini znaka, mladež, biljeg ili ožiljak je na sredini lica, ili blizu; ako se dižu posljednji stupnjevi, znak na licu se nalazi blizu brade, prema vratu.»

U medicinskim kartama prva kuca predstavlja pacijenta, a stanje njezina vladara pokazuje snagu vitalnosti pacijenta, suprotno od vladara 6. kuce koji predstavlja bolest. Ako je vladar prve kuce jaci od vladara 6., pacijent ce preboljeti bolest.

U trgovini:
Kupca.

Boje:
Bijela i blijede boje. Lilly navodi: «Ako se pitate koja je boja odjeca bilo kojeg covjeka, ako je njegov signifikator u 1. kuci i odgovarajucem znaku, onda je to bijela ili siva odjeca ili slicna toj boji, takoder ako je pitanje u vezi sa stokom, kad se njihovi signifikatori nadu u ovoj kuci, to pokazuje da ce biti ovakve boje ili slicne.»

Kvalitete:
Kardinalna, muška, dnevna.

Smjer:
Istok.

Povezani planeti:
Merkur je ushicen ovdje; Lilly navodi: «jer on predstavlja glavu, jezik, misli i pamcenje: kad je dignificiran i položen u ovu kucu, daje dobre govornike.» Ovan i Saturn su kosignifikatori: «jer kako je ova kuca prva, tako je Ovan prvi znak, a saturn prvi od planeta; i stoga kad je Saturn dobro položen u ovoj kuci, i u bilo kojem dobrom aspektu od Jupitera, Venere, Suca ili Mjeseca, obecava dobru kostituciju tijela, i obicno dug život.»

Nazivi:
Istocni kut, Ascendant, Horoskop ('hour watcher'), Anatole ('istok/izlazak Sunca'); Kuca
života.

Smerovi po kućama
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding

MarkoKg

Druga kuca

Glavna vladarstva:
Sredstva, materijalne stvari, zarada i sva pitanja u vezi s bogatstvom ili financijskom prirodom. Nacin stjecanja bogatstva (uzmite u obzir znak u koji pada vrh kuce, njezina vladara i njegovo stanje). Osobna dobra i imovina, stvari, prihod, novac pozajmljen drugima, profit (ili gubitak kad je aflicirana), podrška i pomoc drugih. Sljedujuce kuce opcenito pokazuju sredstva i potporu danu prethodnoj kutnoj kuci, odnosno 5. kuca ce pokazati financijski status i pomocnike oca, 8. ce pokazati bogatstvo partnera i neprijateljeva sredstva i simpatizere, a 11. ce pokazati prijatelje i simpatizere onoga tko ima moc, kao i profit koji ce se dobiti kroz posao.

U Horarnoj astrologiji:
Pitaceve financije i imovinu; svu osobnu ili pokretnu imovinu (imanje spada pod 4. kucu, iako je 2. kuca još važna u pokazivanju financijskih implikacija poslova s imovinom). Ako netko pita o financijskim izgledima prodaje svog auta – to je stvar 2. kuce jer se tice osobne imovine; u drugim stvarima auta opcenito spadaju pod 3. kucu svakodnevnih putovanja. U pitanjima oko imajte na umu stanje 2. kuce i vladara kad je važan novac – tamo gdje se traži financijski sporazum, jak vladar 2. kuce koji aplicira s dobrim aspektima pokazuje financijsku dobit za pitaca, ali slab vladar 2. kuce a jak vladar 8. kuce pokazuje gubitak njemu a dobit za drugu stranku. To je podjednako tocno i u pitanjima oko kockanja i dionica.

U Mundanoj astrologiji:
Imovinu nacije i njezin financijski status. Trezor, državna riznica, prihod i sva mjesta i radnje koje su u vezi sa zaradom novca kao što su banke, burze, financijske institucije, mjenjacnice novca i trgovine. Izvoz i novac pozajmljen drugima. Ibn Ezra vladarstvo ove kuce davao je nad hranom pa možemo pretpostaviti da u mundanim kartama utjece na status i vrijednost žitarica u državi, proizvodnju i osnovne zalihe.

U tužbama ili sukobima:
U ratnim kartama: saveznike i pristalice onoga tko zapocne konflikt. Njihovu municiju i resurse.

U tužbama:
prijatelje, pomocnike, svjedoke i one koji luže Tužiteljstvu kao izvori.

U dogadajima:
Kao što je gore navedeno, a primijenjeno na onoga tko zapocne akciju.

U medicinskim pitanjima:
Grko i vrat, prema ramenima.

U trgovini:
Financijski status kupca.

Boje:
Zelena.

Kvalitete:
Sljedujuca, ženska, nocna.

Smjer:
Istok-Sjeveroistok

Povezane planete:
Nijedan planet ne «veseli» se u ovoj kuci. Kosignifikatori su Jupiter i Bik. Lilly navodi: «ako
je Jupiter položen u ovoj kuci ili je njezin vladar, radi se o imanju ili bogatstvu. Sunce i
Mars nikad nisu dobro položeni u ovoj kuci, oba pokazuju raspršivanje materije, u skladu s
kapacitetom i kvalitetom natusa ili pitaca.»

Imena:
Anafora (rising up), Kuca bogatstva i materije.

Smerovi po kućama
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding