samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Kako šećer loše utiče na naš organizam? By: ^Tina^ Date: Decembar 21, 2020, 13:01:34
Kako šećer loše utiče na naš organizam?

Izdvajamo sedam loših stvari koje šećer čini našem telu. Istraživanja su pokazala da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučenih doza.

Šećer se nalazi u gotovo 90 posto hrane, a loša je vest što on nije nimalo dobar za naše zdravlje. Većina je ljudi svesna štetnosti belog šećera ali ipak ga i dalje konzumiramo u prevelikim količinama. Činjenica je da je nemoguće u potpunosti izbaciti šećer iz ishrane, ali moguće ga je uz promišljene prehrambene navike svesti na minimum.

Gojaznost je u svetu danas ozbiljan problem, a istraživanja su pokazala da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučenih doza. Ima veliki uticaj na naš mozak i može stvoriti zavisnost baš kao i droga, cigarete ili alkohol. Upravo se zbog tog razloga zavisnosti od šećera veoma teško rešiti.

Iako je teško smanjiti šećer u svakodnevnoj ishrani, nije i nemoguće. Važno je čitati etikete na proizvodima koje kupujete pa kad je god moguće birati sveže namirnice – poput voća i povrća.

Osim što negativno utiče na težinu tela što dovodi do debljana, šećer izaziva poremećaje u radu metabolizma i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2. Prekomerno uzimanje šećera na razne načine negativno utiče na naše zdravlje, a neke od iznenađujućih stvari koje šećer čini našem telu otkrivamo vam u nastavku.


Raspoloženje

Prekomerne nivoe šećera u telu mogu izazvati poremećaje u raspoloženju i to na način da nam najpre šećer u krvi naglo poraste, a nakon toga se naglo spušta što pak dovodi do gladi i niskog nivoa energije. Sve to na kraju izaziva nagle promene raspoloženja, umor i razdražljivost.


Starenje

U određenim slučajevima šećer može ubrzati proces starenja. Istraživanja su pokazala da prekomerne količine šećera u telu mogu izazvati upale ćelija i na taj način dovesti do raznih oštećenja na koži. Generalno je šećer loš za izgled i kvalitetu kože, a kod nekih osoba može izazvati razne upalne procese i akne.


Nizak nivo energije

Previše šećera u ishrani može negativno uticati na vašu celokupnu kondiciju. Ishrana sa visokim procentom šećera siromašna je u nutritivnom smislu pa telo neće imati dovoljno energije za vežbanje i održavanje fizičke aktivnosti.


Loša koža

Već smo ranije spomenuli da šećer negativno utiče na kvalitetu kože, a osim starenja može izazvati i mnoge druge probleme poput akni i bubuljica. Naime, previše šećera u krvi povećava nivo insulina a to može dovesti do raznih hormonalnih poremećaja čije su posledice crvenilo kože i akne.

Probavni sistem

Naš probavni sistem loše podnosi visoke nivoe šećera, naročito rafiniranog pa takva ishrana može izazvati brojne probleme sa varenjem poput upala i nadutosti. Da biste poboljšali varenje, jedite hranu koja obiluje vlaknima i drugim hranjivim materijama.

Infekcije

Ishrana bogata šećerom može doprineti razvoju raznih infekcija i gljivičnih oboljenja. Gljivice poput kandide hrane se šećerom pa biste ga svakako trebali izbaciti iz ishrane imate li problema sa takvim infekcijama.


Glad

Jedenje previše šećera može biti kontraproduktivno jer šećer često podstiče još veću glad u telu s obzirom na to da se brzo vari i izaziva nagle promene kod nivoa šećera u krvi.


Gojenje

Jedan od najpoznatijih štetnih učinaka šećera na telo je gojenje. Naime, prekomerno uzimanje šećera loše utiče na metabolizam i dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma.

Šećer je bez imalo sumnje vrlo štetan za ljudsko zdravlje, ali on je nažalost i sveprisutan pa ga je nemoguće u potpunosti izbeći. Ipak, promišljenim odlukama i zdravim prehrambenim navikama moguće ga je svesti na minimum.