samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Kako izlečiti ujed krevetnih stenica By: Jelea999 Date: Januar 12, 2018, 13:03:56
Krevetne stenice ili na latinskom Cimex lectularius su insekti koji napadaju ljude jer se hrane njihovom krvlju. To su veoma mali insekti veličine od 4-7mm. Zaobljene su i crvenkasto smeđe boje. Ovi insekti nema krila, tako da ne mogu da lete, niti da skaču i zbog toga što su jako male jako se dobro skrivaju. Krevetne stenice napadaju domaćina najčešće dok spava, i to otkrivene delove tela - lice, vrat, ruke.
Ujed stenica najčešće izaziva velike alergijske reakcije, otoke, crvenila. Svrab je nepodnošljiv, a mogu da se jave i ranice koje jako bole i koje su jako opasne ukoliko se inficiraju.

Ukoliko su Vas stenice izujedale kao najbolji 'kućni lek' jeste rastvor sode bikarbone i vode. Taj rastvor možete natopiti u neku maramicu i blagim pokretima utrljavati na mesto ujeda. Soda bikarbona deluje nežno na kožu, smiruje crvenilo i svrab. Pored sode bikarbone krema na bazi cinka je takođe jako dobra jer ima umirujuće dejstvo na kožu.
Preporučuje se ukoliko imate dosta ujeda da se tuširate blagim sapunima i mlakom vodom.
Ukoliko su otoci nesnosni preporučuje se odlazak dermatologu, kako bi Vam prepisao antialergentsku terapiju. Antibiotici u ovom slučaju ne pomažu i nema potrebe ih uzmati (kako na svoju ruku , tako i na recept) jer ujed stenice nije bakterisjkog porekla već alergijskog.

Odg: Kako izlečiti ujed krevetnih stenica By: mrmotlsd Date: Januar 27, 2018, 11:31:41
Od 1995 godine pojave stenica su sve učestalije, zahvaljujući pre svega učestalijoj razmeni dobara kao i ljudskim migracijama. One su aktivne noću, kada se izvlače iz svojih skrovišta (kreveta, dušeka, tepiha, nameštaja...) i napadaju čoveka ali i druge sisare (pacove, miševe, pse, mačke). Izuzetno su otporne na ekstremne klimatske uslove (visoke i niske temperature, procenat vlage). U povoljnim uslovima žive oko 5 meseci a hrane se na svakih 5-10 dana. Životni ciklus krevetnih stenica se sastoji od 6 stadijuma, između kojih dolazi do presvlačenja i odbacivanja starog egzoskeleta. Otkrivaju se nalaženjem razvojnih oblika ili fleka na nameštaju od njihovog fecesa. Uništavanje stenica je složen proces koji zahteva tretman pesticidima kao i mehaničke mere poput usisavanja, termičkog tretmana itd. Poseban problem predstavlja činjenica da su stenice tokom godina razvile rezistentnost na određene pesticide.