samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Kratom (Mitragyna speciosa) By: Dhampir Date: Mart 14, 2016, 19:12:41
Da li je neko probao kratom? Da li ima da se kupi u Srbiji i sa kog stranog sajta moze da se naruci?
Odg: Kratom (Mitragyna speciosa) By: MarkoKg Date: April 27, 2016, 18:44:46
Kratom je naziv za drvo Mitragyna speciosa, autohtona u Jugoistocnoj Aziji (Tajland, Malezija, Mianmar, Indonezija itd.) kao i naziv za psihoaktivni pripravak koji se radi od lišća ovog stabla.Iako se naziv Kratom koristi za Mitragyna speciosa stablo i njeno lišće tako se i proizvodi koji se rade od tog stabla takode nazivaju Krahtom, Ketum, Kakuam, Ithang, Biak ili Thom u raznim Azijskim područijima.
Kratom dolazi od Tajlandske rijeci กระท่อม koji se izgovara [krā?tʰɔ̀ːm] a preveli su ga krathom.

[img=float-left]http://www.botanicalspirit.com/catalogues/419/mitrapure_kratom_mitragynine_200x150.jpg[/img]
Kratom stablo i njegovu etnobotanicka upotreba u jugoistocnoj Aziji zbiljezio je nizozemski botaničar P.W. Korthals u 19. st. Treba naglasiti da upotreba Kratoma u njegovim autohtonim regijama ima dugu i tradicionalnu upotrebu, i kao ljekovita biljka i kao psihoaktivna.
Kratom se tradicionalno skoro uopce nije pripremao za konzumaciju, lisce bi se zvakalo ili pusilo, pripremio caj.

Sto se tice kemijskog sastava, Kratom spada u "non-opioid narcotic" zbog svojeg sedativnog djelovanja, iako treba naglasiti da je kratom i stimulativan. Kratom sadrzi 25 alkaloida od koji su najvazniji 7-Hydroxymitragynine, mitragynine, i ostali.

Tradicioanlna upotreba

Mitragyna speciosa- Kratom raste u jugoistocnoj Aziji i vrlo malo se zna o njegovoj upotrebi van Tajlanda, Malezije, Burme... razlog tome jeste sto iako se koristio u vecim gradovima, njegova upotreba je cesca u ruralnim krajevima koji se nisu puno istrazivali. Ovo stablo mozemo npr naci i u Indoneziji, Vijetnamu, Laosu i Kolumbiji - iako dokaza o konzumaciji nema, sumnja se da ljudi tog podneblja nisu znali za Kratom djelovanje. Vecina informacija o konzumaciji i upotrebi dolaze iz Malezije i tajlanda.Kratom i njegova priprema lisca tradicioanlno su se koristili kao lijek, za sirokom paletom upotrebe, kao anelgetik protiv bolova, jacanje imuniteta, lijecenje dijareje, sexualni stimulant (kao i za produzavanje sexualnog odnosa) ali i kao moderan lijek za tretiranje ovisnosti. Takoder poznati kao odlican oblog za tretiranje rana i ozljeda kao i smanjenje visokih temperatura. Poboljsava cirkulaciju krvi u tijelu, umanjuje simtome dijabetisa kao i odlican napitak za energiju.

Kao psihoaktivna droga ima zanimljivo djelovanje posto ga se moze koristiti i kao stimulant (u manjim dozama) i kao sedativ i relaksaciju (u vecim dozama)

U tradicionalnoj upotrebi najpopularniji nacin konzumacije Kratoma jeste zvakanje svjezih listova Kratoma, sto daje lagani stimulativni efekt.

Delovanje

U manjim dozama Kratom je stimulativan, no povecavajuci dozu moze biti vrlo sedativan.
Mnogi ga usporeduju sa djelovanjem kofeina, efedre, efedra i alkohol, a neki cak opisuju djelovanje kao slaba doza kokaina. Osoba se osjecam budno, manje umorno, pojacana fizicka energija, motivacija i ponekad velik libido i jaka sexualna energija.
Ovakvo djelovanje omogucava obavljanje monotonih poslova i zadataka a i za to je poznata njegova tradicionalan upotreba.

Osoba se moze osjecati komunikativijom i otvorenijom, pricljivijom i ugodnijom. No neki govore da ih djelovanje cini malo nervoznim a ne ugodnim. Stimulacija i djelovanje se smanjuju tokom vremena i osjeca se lagano sedativno djelovanje. Takoder se cesto osoba moze osjecati umorno i opusteno ali nikako pospano.

Neki riportovi spominju da redovna upotreba Kratoma ima tendenciju da uveca stimulativno djelovanje na manjim dozama, dok opet rijeda upotreba izaziva vise manje opiatsko djelovanje, sedativno djelovanje. Neki spekuliraju da stimulativni efekt stvara manju toleranciju nego sedativni, posto znamo da kratom deluje stimulativno i sedativno u tandemu, brzo navikavanje i tolerancija sedativne strane djelovanja dovodi do osjetljivije stimulacije cak i na manjim dozama.

Stimulativni i sedativni učinci Kratoma imaju simultano djelovanje, ali tolerancija se razvija brže kod sedativnog djelovanja, što uzrokuje povećanu stimulaciju tijekom vremena, čak i sa nižim dozama.

Ako govorimo o jacim dozama, slicni su kao i ostali opijati: suzenje zjenica, povecanje krvnog tlaka i lupanje srca, smanjen apetit, opustajuci ucinak na misice, sjecaj tjelesne topline, povecanje tjelesne temperature i znojenje. Ipak za razliku od drugih opijata, kratom moze dovesti do mucnine i mamurnog osjecaja no ipak ne prouzrokuje povracanje.

Psihodelcino-fizicki efekti kratoma su vrlo kompleksni i zavise od doze. Najcesce ukljucuju stimulaciju, euforiju, pricljivost i smanjenje stresa, opustanje kao i laganu pospanost i sedativnost. Sto se tice efekta na umor, moze djelovati i kao lijek protiv dok opet moze prouzrokovati nekom i nesanicu.

Vecina reportova je pozitivna i ima naglasak na euforiju i ugadan osjecaj, iako konstantna upotreba moze dovesti do lagane psihofizicke ovisnosti kod zloupotrebe i neodgovornoe konzumacije. Negativne reportove koje mozemo procitati vezani su uz prevelike doze, kod osoba koje su ovisne o biljci ili kombinacije sa ostalim drogama.

Doziranje

Treba napomenuti da se na netu mogu kupiti razni kratom pripravci koji uvelike variraju u potenciji. Znaju ih nazivati "Organic Commercial Grade" za slabo potentne (doza 5-30 gr suhoh lisca), "Premium" ili "Instant Premium" (doza 2-15 gr), "Super" (2-8 gr) or "Super Enhanced" (doza 1-5 gr). treba se uvijek raspitat.

Mucnina, nelagoda i povracanje se mogu pojaviti kod vecih doza, zato je bitno da krenete pomalo sa doziranjem da bi izbjegli negativno djelovanje.
Cajna zlicica suhoh lisca iznosi najcesce oko 1.5 do 2 gr

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Enhanced (Extract Added)
Threshold 1 grams
Light   1-2 grams
Common   2-3 grams
Strong   3-6 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Super Grade
Threshold 1-2 grams
Light   2-4 grams
Common   3-5 grams
Strong   4-8 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Premium Grade
Threshold 2-4 grams
Light   3-5 grams
Common   4-10 grams
Strong   8-15 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Low Potency (rijetko je nalazimo od 2008 god)
Threshold 3-7 grams
Light   5-10 grama
Common   10-20 grama
Strong   20-50 grama

Pocetak : 5-15 minuta
Trajanje : 2-5 sati
standardni After efekti : 3-6 sati


Priprema

postoje varijacije na temu pripreme i razni nacini kako bi bilo najbolje konzumirati kratom ali ova varijanta se pokazala kao najboljom dok sam istrazivala

Kratom u sojinom mlijeku

1. uzmite svoju salicu i ubacite 5 velikih zlica vode
2. zagrijte dok ne zavrije (ovo radimo samo da bi mogli lakse promijesati kratom)
3. ubacite zeljenu kolicinu biljnog materijala u vasu salicu i promijesajte
4. nek se ohladi nekoliko minuta
5. dodajte salicu sojinog mlijeka od cokolade
6. pricekajte, popijte, opustite se

Čitajuci sve te recepte i pripravke na kraju ispada da čaj bas nije dobra varijanta. Sve se svodi da je najbolje jednostavno ili strpati suho lisce kratoma u prazne kapsule ili napraviti ovaj pripravak od mlijeka.