samo-opusteno Nacionalizam i rodoljublje
Pages: 1
Уништено православно гробље By: Knez Danilo II Date: Jun 11, 2008, 21:08:39
Није да тражим овакве текстове, није да волим да их постављам, али шта ћу, не могу да одолим. Не кажем ја да су Срби сјајни, али ово је превршило сваку меру.

Pravoslavno groblje u Hrvatskoj uništeno bagerima

Pravoslavno groblje u Benkovcu u Hrvatskoj prekopano je i uništeno bagerima u traganju za masovnom grobnicom, saopštila je Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve.

Ovu akciju vodili su pripadnici policije i vojske sa sudskim veštacima koji su, kako se navodi u saopštenju, posle neuspele pretrage ostavili za sobom tužnu sliku uništenih grobova i nadgrobnih spomenika.
Prema rečima očevica - benkovačkog sveštenika Ljubomira Crnokraka, "čitav događaj je protekao u duhu nepoštovanja, netolarnicije, pokazivanja nadmoći i sprovođenja sile prema pravoslavnoj crkvi".
"Niko od nadležnih nije unapred obavestio vlasnika groblja (Srpsku pravoslavni crkvu) da će se u crkvenom dvorištu provoditi pretraga", navodi se u saopštenju i dodaje da se ni po završenim radovima "niko nije udostojio" da objasni o čemu je zapravo reč.
Eparhija dalmatinska izražava nadu da će se neko od nadležnih ipak oglasiti i da ovaj čin ne znači da se bez objašnjenja mogu rušiti hramovi i manastiri "pod izgovorom da se u temeljima nalaze masovne grobnice".