samo-opusteno Filozofija, Sociologija i Nauka
Pages: 1
AKO STE ROĐENI: 1950-te, 60-te !!! By: DaRkOoO Date: Maj 23, 2010, 22:30:31
Secate li se svog detinjstva i rane mladosti?
Da li mislite da je to neko, samo nase vreme, imalo prednosti nad danasnjim nacinom zivljenja...
Podelite vasa iskustva sa mladjom generacijom, a mladji neka daju svoje vidjenje vremena u kojem su njihovi roditelji bili mladi...[COLOR="Red"]
***
Prvo, preživeli smo i rođeni normalni iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.
U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Čuvati daleko od domašaja dece" na bočicama sa lekovima, vratima i ormarima.
Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i piškili u krevet.

Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdušnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rošulama.
Pili smo vodu iz creva za zalivanje bašte a ne iz flašica kupljenih u supermarketu. Delili smo flašicu Kokte sa našim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga.

Jeli smo mlečne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kokte koje su i tada bile pune šećera ali nismo bili debeli zato što smo smo se STALNO IGRALI NAPOLJU.

Izlazili smo iz kuće ujutro i igrali se celi dan, sve dok se ne upale svetla na ulici, žmurke, planova, klisa, klikera, Partizana i Nemaca, kauboja i Indijanaca, zaloga i svega ostalog što je samo dečija mašta bila u stanju da smisli.
Neretko, niko nije mogao da nas nadje po celi dan.

I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cele dane praveći trokolice od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naućili smo kako da rešimo problem.

Mi nismo imali virtuelne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u školi.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmerivača, pa smo ipak završavali nekakve škole.

Nama nisu prodavali alkohol, cigarete niti drogu ispred škole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (već samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......
MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO IŠLI NAPOLJE
DA SE DRUŽIMO S NJIMA!
Padali smo sa drveća, znali se poseći na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.

Igrali smo se lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preživeli bez posledica!

Išli smo biciklom ili peške do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su često strožiji nego sam zakon!
Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kuću i jednu porodicu.

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji čovečanstva.

Naše generacije su proizvele najbolje izumitelje i naučnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost.
I naučili smo da živimo s tim !

I ti pripadaš toj generaciji?

ČESTITAM!
Odg: AKO STE ROĐENI: 1950-te, 60-te !!! By: samky Date: Jul 12, 2011, 14:55:15
" Naše generacije su proizvele najbolje izumitelje i naučnike do danas."
   Ovo baš i ne bih potpisao, jer su izumi po kategorijama "mali - valiki - najveći" relativni po važnosti, po struci a i po mnogo čemu još. Da se podsetimo Nikole Tesle:
osmislio je proizvodnju i (efikasan) prenos električne energije na daljinu, preko provodnika, pa čak i bežično. Ja bih rekao: pronalazak nad pronalascima, jer pokriva mnoge pojave i proizvode bez kojih bi danas život bio "nezamisliv". A neko bi mi parirao nekim drugim naučnikom ili pronalaskom, koristeći svoje "mesto" pogleda.
  A u istoriji je bilo mnogo sličnih naučnika ili pak otkrića (pronalazaka). Po meni tu su još i Njutn, Laplas, Paster... Zapravo, trebao bih mnogo razmišljati i praviti "moj spisak najvećih" - slično kao na forumu za najbolje gitariste, a rezultat bi bio simpatičan samo meni. Prema tome liste najboljih - najvećih - itd su uvek relativne po svom rezultatu. Za tako nešto neophodne su sveobuhvatnije analize i svakako učešće kompetentnih stručnjaka. No, za amaterski nivo "naj" neka ostane i ovako.
  Ako bih u listu stavio i Nobela, Kalašnjikova i slične, uz svakog bih stavio napomenu "sa velikom kolaterarnom štetom".

Odg: AKO STE ROĐENI: 1950-te, 60-te !!! By: dobana Date: Septembar 27, 2011, 08:49:47
Rodjena sam lepe davne 60-te i ponosna sam na sve sto si tako lepo napisao ! Svaka ti cast , svaka ti je na mestu !
Bez obzira na sve sto nam je zivot kasnije priredio i sto su trazili od nas da se odreknemo svega sto nam se protkalo kroz mladost , to i takvo detinjstvo je dobro odradilo svoj posao !  :ok
Cestitamo !
Odg: AKO STE ROĐENI: 1950-te, 60-te !!! By: waleri7 Date: Jun 01, 2012, 08:16:54
Generacijo, divno da nas ima i ovde.
Dakle jos uvek smo aktivni, i beskrajno radoznali, zeljni znanja. Ponosna sam na to. Uz beskrajno lepo i mirno detinjstvo i mladost, u stanju smo da prebolimo izgubljeno, da se nadamo i radujemo buducnosti, da istrazujemo, i da mladi, kojih je ovde definitivno mnogo vise, ipak pozele da nas cuju. Ma svaka nam cast. Samo napred.