samo-opusteno Zdravlje na dlanu
Pages: 1
endometrioza By: TanjicA Date: Jun 11, 2012, 18:48:50
Šta je endometrioza?

Postoji više teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja promenu normalnih ćelija perimetrijuma (potrbušnice) u ćelije endometrijuma (sluzokože materice).Endometriozu je prvi opisao Rokitanski 1860. godine.

Uzrok

Postoji više teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja promenu normalnih ćelija perimetrijuma u ćelije endometrijuma. Druga teorija pretpostavlja izlazak krvi i ćelija endometrijumaa kroz jajovode tokom menstruacije i njihovo nasađivanje po trbušnoj duplji.

Budući da postoje poremećaji imunog sistema kod žena koje boluju od endometrioze, postavljena je i autoimuna teorija - teorija po kojoj bolest nastaje kao reakcija imunioloških ćelija protiv vlastitog organizma.

Nasledni faktori su takođe važni jer kod krvnih srodnika postoji veća verovatnoća za oboljevanje.

Prirodni tok bolesti

Podaci o prirodnom toku endometrioze vrlo su oskudni. Po nekim istraživanjima, kod polovine bolesnica praćenjem tokom 6 meseci nađeno je nepromenjeno stanje ili poboljšanje, dok je kod druge polovine bolest napredovala. Dokazana je mogućnost spontanog povlačenja bolesti u blažim oblicima bolesti, dok trudnoća dovodi samo do prolaznog poboljšanja.

Simptomi

Zavise od mesta gde se nalaze razmešteni komadići endometrijuma. Proširenost bolesti i simptomi nisu obvezno podudarni tako da i teži stepeni bolesti mogu biti bez značajnijih simptoma. Bol u karlici je vodeći simptom.

Bol se javlja kao bolna menstruacija ili bolan polni odnos. Isto tako, bol može da se javi i kao proširen, neodređeni, stalni bol. Pri pregledu doktor obično nalazi bolne čvoriće u maloj karlici, bol pri pomeranju maternice, bolne i povećane jajnike i učvršćenost jajnika i materice prema nazad.

Kad se ćelije endometrijuma nalaze u vagini, urinarnom sistemu, organima za varenje, plućima, mišiću, kostima, središnjem nervnom sistemu, mogu se javiti brojni različiti simptomi.

Uzrok bola koji se javlja kod endometrioze nije poznat. Istraživanja ukazuju da bol može nastati zbog ukopavanja ćelija endometrijumaa u novi okoliš i povezanosti između jačine bola i dubine do koje su se ćelije ukopale.

Dijagnoza


Za početak je potrebno obaviti sa doktorom detaljan razgovor nakon čega sledi detaljan pregled polnih organa, a isto tako i završnog dela debelog creva.

Pregled je najbolje obaviti u periodu pre menstruacije, a ako se ponavlja treba je uskladiti s fazom ciklusa u kojoj je urađen prethodni pregled. Ultrazvuk ima ograničenu dijagnostičku vrijednost.

Endometrioza, plodnost i rađanje

Kod bolesnica s endometriozom tipično je:
- ranija prva menstruacija
- obilnija produžena krvarenja
- kasnija prva trudnoće
- kraće dojenje
- smanjen potencijal za reprodukciju

Za smanjenje plodnosti najznačajniji su mehanički razlozi - poremećaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, prirasline. Česti su rani spontani pobačaji.

Lečenje

Lečenje endometrioze zasniva se na tri načela:
- smanjenje proširenosti bolesti
- smanjenje ili otklanjanje bola
- poboljšanje plodnosti

Smanjenje proširenosti bolesti postiže se lekovima pri čemu se koriste gestageni, danazol, analozi GnRH, serum, antiangiogenici, modulatori ekstracelularnog matriksa, hirurškim lečenjem i kombinovano - lekovi pa hirurški zahvat ili hirurški zahvat pa lekovi.

Umanjena plodnost se u I i II stepenu bolesti lekovima ne poboljšava. Naprotiv, dokazan je pozitivan učinak elektro i laserskog otklanjanja endometrijskih ćelija.

U III I IV stepenu efikasne su samo hirurške metode. Ukoliko su problemi začeća teški i dugotrajni, preduzima se veštačka oplodnja.