samo-opusteno Život u braku
Pages: 1
Dok mame i tate pričaju telefonom... By: Karudijan Date: Maj 29, 2012, 10:19:59
Dok mame i tate pričaju telefonom...


... deca odjednom postaju veoma neposlušna. Izgleda kao da svi klinci imaju neku "tajnu zaveru" protiv roditeljskih telefonskih razgovora.

Evo šta možete da učinite da olakšate telefonsku komunikaciju kada je dete u blizini.

Pored telefona držite "sakrivene" igračke

Kada poželite da na miru porazgovarate sa svojom drugaricom, dajte detetu skrivenog medu, lutku ili slikovnicu - koje ste baš za takve prilike ostavili. Bez ovog "aduta u rukavu" ne pomišljajte na telefoniranje.

Iskoristite opcije "hold" i "mute"

Ukoliko imate telefon sa opcijama "hold" i "mute", a većina novih telefona ih ima - onda što je moguće više koristite mogućnosti koje su vam pružene. U slučaju da prilikom razgovora vaše dete počne da "divlja", pritisnite "mute" dugme. Na taj način ćete i dalje jasno da čujete sagovornika, ali ćete mu "uskratiti zadovoljstvo" da čuje nestašluke vašeg mališana. Dugme "hold" će vam omogućiti da pauzirate razgovor, ako morate da pomognete detetu u nekoj od neizbežnih aktivnosti kao što je pripremanje za nošu.

Osmislite tajne signale

Ako je vaše dete starije od tri godine, probajte da zajedno smislite "tajne signale", pomoću kojih ćete oboje da raspoznajete za vas važan poziv - to može da bude jednostavno podizanje ruke uvis. Na taj način će dete imati osećaj da zajedno sa vama učestvuje u nečemu veoma važnom, a vi ćete, nadamo se, dobiti mogućnost da na miru obavite poslovni razgovor.

Definišite "važne" poruke

U slučaju da vaše dete, ipak, želi da vam nešto saopšti dok telefonirate - naučite ga da tu svoju želju sa vama podeli na "tajni način" - neka je napiše, ako to ume da uradi, ili nacrta. Objasnite mu da mama i tata imaju pravo na telefoniranje bez ometanja, a da može da vas prekine samo u situacijama kada je to zaista neophodno - odlazak u toalet, glad, povreda...

Uvedite negativne poene

Ako vaš mališan i dalje nastavlja sa vikom, urlanjem i raznim drugim sredstvima skretanja pažnje, primenite sledeći "režim": za svako ometanje telefonskog poziva neka ide na spavanje petnaest minuta ranije.

Nemojte malom detetu da dajete slušalicu dok telefonirate

Ta situacija, eventualno, može da bude simpatična ukoliko vas zovu bliski prijatelji ili rođaci i ako žele da čuju glasić vašeg mezimca... Ali, ako imate poslovni poziv, vaš šef ili saradnik, teško će rado prihvatiti "razgovor" sa dvogodišnjakom ako očekuje važne informacije od vas, ili pomoć, u sred radnog vremena.
Odg: Dok mame i tate pričaju telefonom... By: gonss Date: Maj 29, 2012, 12:53:14
Ja sam kao mali sakrivao fiksi telefon, zato što je po ceo dan zvonio i mama se nije obazirala na mene. Sada se smeje kada joj to kažem. :)