samo-opusteno Trudnoća i porođaj
Pages: 1
Seks i intima posle porođaja By: Karudijan Date: April 30, 2012, 14:51:35
Seks i intima posle porođaja


Đina Ford, autorka knjige The Contented Mother's Guide, smatra da je jako bitno da žene nakon porođaja održavaju intimnost sa svojim partnerom i da što pre ponovo stupe u seksualne odnose.

Ovaj savet je izazvao burne reakcije u Velikoj Britaniji. Svaka žena je drugačija i ne postoji univerzalni savet koji se može dati, kaže dr Eli Kenon. Neke su upuštaju u seksulani odnos nakon samo nekoliko nedelja, drugima, pak treba i po nekoliko meseci da se vrate "u normalu".

Najbitnije je, pre svega, da razgovarate sa svojim partnerom o mogućim problemima koji izazivaju odbojnost prema seksu.

,,Seksualni odnosi već posle 4 nedelje su sasvim normalni, ukoliko se žena oseća spremnom fizički i psihički", kaže dr Kenon. Ipak, ona preporučuje oprez porodiljama koje su imale carski rez, bilo kakvo ušivanje ili neke postanatalne infekcije. U ovakvim slučajevima, trebalo bi da žena prvo uradi uobičajeni pregled nakon 6 nedelja i uveri se da je sve u redu.

,,Ne postoji 'normalan' period kad treba ponovo početi sa seksualnim odnosima. Tako bismo samo povećali već postojeći fizički i psihički pritisak na žene. One koje su imale bilo kakve komplikacije pri porođaju, trebalo bi posebno da 'oslušnu' svoje telo a ne da prate bilo kakve vremenske odrednice".

Ukoliko i dalje niste spremne da se vratite svom seksualnom životu ni 3 ili 4 meseca posle porođaja, trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom jer u tom slučaju moguće je da patite od nekog fizičkog ili psihičkog problema koji bi trebalo da se leči.

,,Potpuno je normalno da neke žene veruju kako nikada više neće moći da imaju snošaj i da pomisao na to kod njih izazove anksioznost, posebno ako su se porodile prirodnim putem", smatra dr Kenon.

Ali, kad god da osete spremnost za povratak intimi, žene obavezno treba da koriste kontracepciju. ,,Žena ovulira već 28 dana nakon porođaja što znači da je tad opet plodna. Postoje slučajevi gde su žene zatrudnele već 3 meseca nakon porođaja. Kontracepcija zavisi od toga da li ste dojili vašu bebu ili ne, ali izbor je uvek veliki. Ukoliko ne želite da ponovo ostanete u drugom stanju, nemojte se oslanjati na dojenje kao moguću kontracepciju".

U Đininoj knjizi piše da se muškarci ponekad osećaju ,,emotivno odsečeni" nakon ženinog porođaja. ,,Najbitnije je da održavate svoju vezu, ma koliko to bilo teško nakon rođenja deteta. Pokušajte da rano uspavate bebu i ostavite vremena za vas i vašeg partnera. Takođe, bez ustručavanja prihvatite pomoć vašeg prijatelja ili roditelja pri čuvanju deteta", savetuje dr Kenon.