samo-opusteno Trudnoća i porođaj
Pages: 1
Kućice za podoj beba podelile Novosađane By: Karudijan Date: April 29, 2012, 09:26:05
Kućice za podoj beba podelile Novosađane


Podeljena mišljenja javnosti o odluci gradske vlasti Novog Sada da postavi drvenu kućicu za podoj beba. Udruženja "Bebac" i "Roditelj" pripremaju kontraakciju za slobodu dojenja na svakom mestu.

Novi Sad je u sredu postao prvi grad u Srbiji sa kućicama za podoj beba, a ova akcija Gradske uprave za zdravstvo odmah je podelila javnost. Drvena kućica postavljena je u Limanskom parku, ima šest kvadrata, trenutno je bez klupa, a grad je namenio majkama da u njoj mogu da podoje svoje bebe.

Zašto je, u vreme kada se sve evropske zemlje zalažu za promovisanje dojenja na javnom mestu, bez stida i srama, Gradska uprava odlučila da napravi izolacijsku stanicu za hranjenje novorođenčadi, nije jasno mnogim majkama, pa ni osnivačima udruženja "Bebac" i "Roditelj", pišu "Novosti".

Nezadovoljni činjenicom što je Grad, kako kažu, poslao lošu poruku onim majkama koje bez ustezanja podoje decu onog trenutka kada ona ogladne, tako što im je jasno označio mesto u kom je dojenje dozvoljeno, ova dva roditeljska udruženja odlučila su se za - kontraakciju.

Ideja je da na protestu protiv drvenih kućica sve majke zajedno podoje decu na javnom mestu, usred parka.

"Ova necivilizacijska tekovina, koja je postavljena u sredu u Limanskom parku, nije nimalo u duhu Novog Sada, koji je do sad bio poznat u promovisanju pravih sistema vrednosti", kaže za "Novosti" osnivač roditeljskog portala "Bebac" Vladimir Ješić. "Majke treba da budu motivisane da doje, a to se može postići, ukoliko im se konstantno daje do znanja da je dojenje potpuno prirodan čin i da u njemu nema stida i srama."

Ješić kaže kako je već stupio u kontakt sa udruženjem "Roditelj", koje je takođe zatečeno činom Grada da napravi ćošak za majke u kojem mogu da hrane decu, te da će datum održavanja akcije obelodaniti vrlo brzo.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Aleksandar Kiralj rekao je kako je ideja za postavljanje kućice za podoj potekla od nekoliko majki sa Limana.

"One su podnele zahtev Mesnoj zajednici pre nekoliko meseci, a mi smo samo imali sluha za njihove potrebe", tvrdi Kiralj. "One žene koje osećaju nelagodnost dok doje sad će imati slobodan prostor za tu namenu. Druga kućica biće postavljena na Štrandu."