samo-opusteno Život u braku
Pages: 1
Mame nemaju vremena za sebe By: Karudijan Date: April 24, 2012, 11:07:43
Mame nemaju vremena za sebe


Kada postanu majke, žene više nemaju vremena da se posvete sebi. Slobodno vreme koje su ranije trošile na svoje potrebe, poklanjaju isključivo deci.

Kada postanu majke, žene više nemaju vremena da se posvete sebi. Slobodno vreme koje su ranije trošile na svoje potrebe, poklanjaju isključivo deci, jer majčinstvo je posao sa radnim vremenom od 0 do 24 časa.

Studije pokazuju da to nije bio slučaj pre samo nekoliko decenija jer je ritam života bio sporiji, pa su žene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka majčinstvo lakše podnosile nego danas.

Današnje majke, moraju da ,,žongliraju" između poslovnih i materinskih obaveza, a vremena za sebe gotovo i nemaju. Ali, bez obzira na to, osećaju grižu savesti i čak 88 procenata njih smatra da ne provode dovoljno vremena sa svojim mališanima.

Istraživanje britanskih psihologa, koje je obuhvatilo 1.000 majki, pokazalo je da trećina žena smatra da ima manje vremena za sebe nego što su imale njihove majke. Stručnjaci su precizno izračunali da se sebi posvećuju 26 minuta dnevno, odnosno tri časa nedeljno.

Osim toga, 64 odsto majki veruje da je najveći ,,krivac" za nedostatak slobodnog vremena njihov posao, a trećina priznaje da žive pod hroničnim stresom u nastojanju da budu dobre majke.

Prosečna zaposlena majka u Evropi svojim mališanima posvećuje svega 81 minut vremena, dok majke koje ne rade samo na decu svakodnevno potroše 2,5 časa.

Odg: Mame nemaju vremena za sebe By: Hana Date: April 25, 2012, 11:31:35
Danas je radno vreme od 8-16, a u većini firmi se ostaje prekovremeno. Da ne govorim da većina poslodavaca gleda da svaka subota bude radna. Obdaništa su puna bolesne dece, tako da dete obično ide dve nedelje u obdanište, a dve nedelje je bolesno. Treba odvesti decu, dovesti, svatiti u prodavnicu, odvesti kod lekara, kuvati, peglati, spremati, vaspitavati. Odakle onda vreme za sebe?!

Ovo naravno nije problem svih mama, a sigurno je problem većine, bar u našoj dragoj Sribiji.