samo-opusteno Zdravlje na dlanu
Pages: 1
Kandida - pobedite je ishranom By: Oasis Date: Februar 28, 2012, 16:49:36
Kandida - pobedite je ishranom

Gljivica Candida albicans je normalni stanovnik sluzokoža čoveka. Kada se prekomerno namnoži može da dovede do zdravstvenih problema. Ako Vam je nos stalno zapušen, teško se koncentrišete, jede vam se stalno slatko i dijagnostikovana vam je kandida, probajte ishranu protiv kandide.


Veliki značaj prekomernog razmnožavanja gljivice, Candide albikans, prvi put je istaknut osamdesetih godina prošlog veka. Dok neki lekari odmahuju rukom, sve je veći broj lekara i nutricionista koji smatraju da je ova gljivica veliki zdravstveni problem, koji treba rešavati lekovima i ishranom.


Prekomerno razmnožavanje gljivice sprečavaju bakterije normalni stanovnioci sluzokoža. Postoje stanja koja remete ravnotežu u korist gljivice. Tada dolazi do njenog prekomernog razmnožavanja (kandidijaza ili infekcija Candidom albikans). To se ispoljava brojnim simptomima:


Proliv, grčrvi u stomaku, nadimanje i vetrovi, podrigivanje.
Od strane polnih organa: svrab, pečenje i pojačan beličast sekret.
Kijanje, zapušen nos, kašalj, bol u grlu, astma.
Hronični umor
Anksioznost, depresija, razdražljivost, slabo pamćenje i slaba koncentracija.


U stolici se normalno nalazi do 20 kolonija kandide. Ako ih ima više lekar će vam prepisati neki lek iz grupe antimikotika (nistatin, flukonazol, ketokonazol...). Uz njih je neophodno da se koristi odgovarajuća ishrana. Mnogi se sa dijetalnom ishranom bolje osećaju već za dve do četiri nedelja. Kad nestanu simptomi i broj kolonija kandide se normalizije, postepeno se vraća na uobičajenu ishranu.


Principi dijete kod kandidijaze:

U ishrani se koristi dosta dijetnih vlakana, a izbacuju se rafinisani šećeri. U prve 2-3 nedelje smanjuje se unos ugljenih hidrata. Hrana koja sadrži malo ugljenih hidrata je meso, piletina, morska hrana i povrće, sem pasulja i krompira.Nedozvoljena hrana:

Šećer-Treba izbaciti beli i smeđi šećer, med i džem.Takođe i namirnice koje ga sadrže. To su sve namirnice u čijoj deklaraciji piše : saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, sorbitol, galaktoza, monosaharidi , polisaharidi. Izbaciti keks, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu, ali i kečap i neke gotove sosove.
Voće-sveže, suvo, konzervirano, zamrznuto, voćni sokovi.
Kvasci-hleb i peciva sa kvascem nisu dozvoljeni. Može da se koristi hleb i pecivo od integralnog brašna, bez kvasca ili sa praškom za pecivo.
Sirće-salate sa sirćetom, majonez, kečap, senf, soja sos, konzervirane masline, kiseli krastavci, paprika i drugo ukiseljeno povrće.
Pečurke takođe izbaciti.
Kikiriki, puter od kikirikija i pistaći nisu dozvoljeni jer često sadrže plesni.
Alkohol-izbacuju se sve vrste alkohola.
Kafa i crni čaj nisu poželjni, izabrati biljne čajeve bez šećera, vodu, sveže sokove od povrća
Sirevi zreli i plesnivi treba da se izbace iz jelovnika. Zrele sireve će te poznati po tome što su tvrdi, žuti i masni.
Prerađevine od mesa nisu povoljne: salame, kobasice, viršle, konzervirana i sušena riba.
Takođe i konzervirana, obrađena i rafinisana hrana nije poželjna.Hrana koja treba da se ograniči :

Unos mlečnih proizvoda se smanjuje, pre svega slatko mleko, većina sireva i sladoled. Povoljan je nemasni probiotski jogurt.Hrana koja se preporučuje

Na prvi pogled se stiče utisak da ništa nesme da se jede. Međutim ima hrane koja sme da se jede i poželjna je. Zeleno povrće (kiselo zelje, blitva, spanać) je posebno korisno jer ubrzava izbacivanje gljivica iz organizma. Koristiti žitarice sa celim zrnom: integralni pirinač, ječam, proso, ražani i kukurizni hleb, kokice, svežu ribu. Za uklanjanje gljivica posebno su korisni maslinovo ulje i beli luk, svež i kratko prokuvan. Izuzetno je korisno kiselo zelje, koje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija, koja ograničava razmnočavanje kandide). Preporučije se da se svakodnevno koristi jogurt probiotski ili običan (nikako voćni) i kiselo zelje. Integralni pirinač, krompir i ražani hleb se koriste u umerenim količinama.


Povrće - svevrste povrća i to žto više sveže ili kuvano. Koristiti sve salate (naravno bez sirćeta), kiselo zelje, spanać, blitvu, krastavac, kupus, crni i beli luk, sokove od povrća bez dodatka šećera.
Posebno je korisna hrana koja sadrži dosta dijetnih vlakana, koja mehanički uklanjaju gljivice: integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, karfiol, brokoli, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje i suplementi sa vlaknima.
Voće - posebno je koristan limun (lemon).
Meso - živina, divljač, riba, rakovi i bistre supe od mesa.Šta se osim lekova (antimikotika) koristi protiv kandide?


Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: Oasis Date: Februar 28, 2012, 16:51:12
Kandida (Candida albicans) je sve češći izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa. Kod čoveka može da se pojavi u svakom životnom dobu, ali je najčešća kod odojčadi i staraca. Ova gljivica se nikada ne nalazi kao slobodna u prirodi. Normalni je stanovnik čovekovih organa za varenje. Kod zdravih može da se nađe u ustima ili vaginalnoj sluzokoži, ali samo u obliku spore.Uzrok bolesti


Do bolesti dolazi u slučaju slabljenja imuniteta. Gljivica ima veliku sposobnost prianjanja za ćelije sluzokože, što je posebno izraženo u prisustvu šećera, ugljen dioksida i niže pH vrednosti (kiselija sredina).Bolest se češće javlja kod dece, starijih ljudi i trudnica. Redovno se javlja kod osoba sa deficitnim imunitetom, urođenim ili nastalim kao posledica tumora, leukemije, limfoma, SIDE i slabe ishranjenosti. Kandidiaza je često posledica korišćenja antibiotika, kortikosteroida i imunosupresivnih lekova. Prati pojedine bolesti kao što su dijabetes, hipotireoza, Kušingova bolest, Adisonova bolest, smanjenje i defekt linfocita, smanjenje neutrofila i defekt polimorfonukleara. Često se javlja kod osoba koje su dosta u dodiru sa šećerom kao poslastičari, kuvari i domaćice, kao i kod onih sa oštećenom kožom.


Soor (mlečac)

Ovaj oblik oboljenja se najčešće javlja kod novorođenčadi koja se inficiraju od majke tokom prolaska kroz porođajni kanal. Odrasle osobe oboljevaju u slučaju smanjenog lučenja pljuvačke, kod šećerne bolesti, imunodeficitarnih stanja, nošenja proteze i loše higijene usne duplje.

Na sluzokoži usta, jeziku, desnima, mekom i tvrdom nepcu vide se beličaste naslage koje liče na krpice mleka (imaju sirast ili membranozni izgled). Mehanički se teško skidaju, a ispod njih ostaje crvena, oguljena sluzokoža. Ako duže traje sluzokoža postaje istanjena i sjajna. Kandidijaza može da se proširi iz usta u jednjak.

Beličaste naslage mogu da se skidaju gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone. Za bebe se preporučuje 0.1% rastvor gencijane violet. Majka treba posle podoja da prebriše bradavice gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone.Angulus infekciozus oris – žvale (infekcija uglova usana)


Ova infekcija gljivicom kandidom je lokalizovana u uglovima usana. Koža zahvaćenog ugla usana je crvena, ljušti se, vlaži, lako se oštećuje, puca i krvari. Bolest ima hroničan tok. Slično izgleda infekcija streptokokama, kao i promena koja se javlja zbog manjka vitamina B grupe. Leči se Nistatinom u obliku kapi ili masti.


Candida vulvovaginitis


Najčešće se javlja kod žena u trudnoći, obolelih od dijabetesa, kod žena koje koriste oralna kontraceptivna sretstva, ali može da se javi i kod devojčica. Ubraja se u polno prenosive bolesti, mada su mogući i drugi putevi prenošenja.

Zapaljenje vagine i spoljačnjih polnih organa (vaginitis i vulvovaginitis) izazvano gljivicom kandidom se ispoljava svrabom i pojačanim lučenjem belog, gustog, sirastog sekreta. Koža zahvaćenih spoljašnjih polnih organa i sluzokoža vagine su intenzivno crveni.

Na kandidijazu može da liči infekcija gonokokom i trihomonasom. Dijagnoza se postavlja pregledom vaginalnog sekreta (VS) na stepen čistoće. To je VI grupa VS. U terapiji se koriste Nistatin vaginalete i tablete, Diflukan tablete i Kansen vaginalete. U poslednnje vreme se uspešno primenjuje lečenje jednom vaginaletom Kanestena uz lečenje partnera oralnim tabletama antimikotika (piju se Nistatin ili Diflukan tablete).


Candida balanitis (Balanoposthitis)

Najčešće se javlja kod dijabetičara, jer oni imaju glukozu u mokraći koja omogućava razmnožavanje gljivice i njeno prianjanje za sluzokožu. Češće se javlja kod osoba sa fimozom, a infekciji pogoduje i loša higijena.


Na glaviću penisa i sa unutrašnje strane prepucijuma vide se plihčići koji pucaju i slivaju se stvarajući jarko crvene površine koje se ljušte po ivici. U lečenju se koriste antimikotske masti (Nistatin, Kansen) i tablete (Nistatin, Diflukan). Steroidne masti se ne primenjuju zato što pogoduju rastu kandide.Candida intertrigosa, kandida ojed


Intertrigozna kandidijaza se javlja na površitama koje se međusobno taru. Česta je kod odojčadi u analnom i genitalnom predelu. Javlja se i kod odraslih u velikim pregibima i ispod dojki. Pojavi ove infekcije pogoduje dijabetes, gojaznost, znojenje, neadekvatna odeća i obuća.

U pregibu upaljena koža je crvena, glatka, vlaži i oštećuje se. Ivice promene su neravne, malo ljuskave. U okolini mogu da postoje plihovi. Promene se šire i slivaju. Praćene su svrabom. Infekcija kandidom može da se javi i između prstiju, pa liči na tineu pedis. Tu se vidi crvenilo, erozija kože i beličaste naslage. Kandida ojed može da liči na kontaktni dermatitis i inverznu psorijazu.


Kandida se retko javlja na zdravoj koži. Koža je predhodno oštećena dermatitom, vlagom i pregrevanjem. Da bi se sprečila infekcija kožu u pregibima posle kupanja treba dobro osušiti i zaštititi kremom sa lanolinom ili cinkom. Nositi komotnu odeću od prirodnih materijala koja ne favorizuje znojenje. Kod beba često menjati pelene. Kandida infekciju lečiti antimikotskim kremama.Paronihija – kandida nokta

Kandida nokta (paronychia) se najčešće javlja kod domaćica i poslastičara kojima su ruke često u dodiru sa vodom i šećerom. Kod dece se ne javlja. Nokatna ploča je poprečno izbrazdana i lomljiva. Okolina je crvena i natečena. Promena je bolna i na pritisak može da se iscedi kap gnoja u kojoj može da se dokaže uzročnik.


Lečenje je dugotrajno (3 do 6 meseci). Sprovodi se lokalnim i sistemskim antimikoticima (kreme i tablete). Da bi se sprečilo ponavljanje infekcije ruke treba zaštititi od vode i šećera.
Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: Jecajecaa Date: Novembar 30, 2012, 14:04:49
Lecenje kandide traje jako dugo, ja sam imala kandidu na noktu i lecila sam svacim oo godinu dana dok nisam kupila canesten u vidu tecnosti jer on najlakse prodire ispod nokta i nakom 6 meseci intenzivnog mazanja sam se izlecila.
Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: TanjicA Date: Novembar 30, 2012, 14:09:46
Kandida (Candida albicans) – lečenje prirodnim sredstvimaKandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to »prijateljska« bakterija koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako mogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi. Kad se to dogodi ne samo da se ova gljiva širi i gnezdi po našem telu nego izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.


Simptomi:
U toj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova; proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, itd. migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Činioci koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:
Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu Kandidu u crevima;
Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
Visok nivo šećera u telu i krvotok;
Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Candide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)... Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezučtat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive; problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim osmatranjem simptomske slike (koja je prethodno opisana) i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih obolenja.Prirodno lečenje: Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna obolenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide. Tretaman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Takav program zahteva:
Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:
Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenja prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i Bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput (ukoliko je stanje teško dvaput) dnevno sa vodom između obroka;
Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
Kapricin (Capricin). To je masna kiselina ekstrahovana iz kokosovog oraha koja uništava gljivice, nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.
Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: MarkoKg Date: April 27, 2016, 18:49:30
Lečenje kandidijaze pravilnom ishranom

Novija naučna istraživanja pokazuju da se Candida albicans i nekoliko drugih njoj srodnih gljivica ubrzano šire i razmnožavaju naročito kod onih ljudi koji imaju probleme sa digestivnim i drugim metaboličkim neuravnoteženostima, te je značaj pravilne ishrane u lečenju kandidijaze i nekih drugih gljivičnih oboljenja zaista velik. U sledećem iscrpnom tekstu možete pronaći veliki broj saveta koji se tiču kandidijaze.


Kandida se nalazi i u normalnim, zdravim organizmima, ali je u njima njen nivo kontrolisan. U zdravom sistemu organa za varenje prisutne su kulture bakterija Lactobacillus acidophilus kao i drugi mikroorganizmi neophodni za pravilnu apsorpciju hrane. Kandida ima njima suprotno delovanje: ona inhibira asimilaciju esencijalnih amino kiselina i drugih hranljivih materija, što kod osoba koje pate od kandidijaze vodi ka postepenom slabljenju imunološkog sistema.

Kandida iz digestivnog trakta može ,skliznuti' kroz oslabljene crevne zidove ili se može iz anusa raširiti i u reproduktivni sistem (naročito kod žena) i odatle u krv i druga tkiva. Ovakve migracije kandide kroz ceo organizam obično se završavaju potpunom ,opsadom' organizma i, ukoliko se ne leče, mogu imati fatalan ishod (na primer kod ljudi koji imaju SIDA i druge degenerativne bolesti virusnog porekla). Po mišljenju dr Kurta Donzbaha (dr Kurt Donsbach) iz, za kandidijazu specijalizovane, Bolnice Santa Monika u Meksiku dejstvo kandide omogućava pojavu svih značajnijih bolesti.

Borba sa toksičnim nus proizvodima kandide, kod kandidijaza u poodmaklom stadijumu, potpuno zaokupljaju imunološki sistem i on tada ne uspeva da odgovori na druge viruse ili štetne supstance. Konačno, imunološki sistem se slama pod pritiskom i to otvara slobodan put autoimunim bolestima ili bolestima poput raka i SIDA. Ukoliko ne dođe do ovako ozbiljnog razvoja situacije, stanje zatrovanosti organizma kandidinim toksinima može uzrokovati npr. alergijske reakcije na minorne atmosferske ili dijetetske toksine i, ako se dozvoli da se stanje dalje pogorša, osoba sa kandidijazom može razviti preosetljivos tj. postati alergična na skoro sve.


Simptomi preteranog rasta kandide u organizmu
Neki od simptoma kandidijaze su hronična premorenost, mentalna inertnost, hronični vaginitis ili prostatitis, svrab anusa, nadimanje i drugi digestivni problemi, loš zadah, preosetljivost na duvanski dim i hemijska isparenja, sluz u stolici, česte prehlade, konstantna glad za slatkom hranom i kvasnim hlebom, česte pojave gljivičnih infekcije (kao što je npr. atletsko stopalo), slab imunitet. Ljudi u poodmaklom stadijumu kandidijaze imaju velikih problema da se usredsrede, imaju problema sa memorijom i gubitkom pamćenja, a u težim slučajevima mogu doći i u stanje mentalnih poremećaja kao što je manična depresija i halucinacije. Vrlo česta je i pojava alergičnosti na različite namirnice i supstance.

Kandidijaza se često javlja uz sledeće simptome: osećaj težine, usporenosti, tromosti, mentalne umrtvljenosti.Uzroci problema sa kandidom
Orijentalna tradicija uzrok pojave kandide vidi, između ostalog, i u hrani koja stvara vlažno stanje organizma. To su namirnice koje hlade organizam, previše su slatke ili slane, namirnice koje stvaraju sluz, bajata ili užegla hrana. Unošenje prevelikih količina presne hrane takođe može oslabiti varenje, što se ogleda u vrlo mekim ili tečnim stolicama. Namirnice koje pogoduju razvoju gljivica su i kvasni hlebovi, alkoholna pića, većina opijata. Složena jela sa mnogo različitih sastojaka takođe mogu pogodovati razvoju gljivica. Jednostavno kombinovanje namirnica je dobar kontrolor gljivica (više o Kombinovanju hrane uskoro na našem sajtu).

Faktor koji najviše pogoduje razvoju kandidijaze i slabljenju snage sistema za varenje je korišćenje velikih količina antibiotika širokog spektra ili njihova učestala upotreba. Ovakvi antibiotici uništavaju sve mikroorganizme u digestivnom traktu – pa i one korisne i neophodne za funkcionisanje zdravog organizma, a samim tim pripremaju pogodan teren za razvoj gljivica. Ukoliko je uzimanje antibiotika neophodno preporučuje se da se u toku i nakon terapije antibioticima konstantno obnavlja i flora acidofilnih kultura, da se unose namirnice kao što su ukiseljeno povrće, povrće bogato hlorofilom (tamnozeleno povrće), zelena magma, male količine miso supe. Treba imati u vidu i da svakodnevno unosimo određene doze antibiotika ukoliko jedemo meso, jaja, mlečne proizvode, piletinu, ćuretinu iz industrijske proizvodnje (većina stoke uzgojene u kombinatima i fabrikama tretirana je velikim količinama antibiotika).

Žene koje koriste oralnu kontracepciju u većoj su opasnosti od kandidijaze. Iako precizna etiologija nije još uvek utvrđena, jasno je da konstantna neprirodna stimulacija hormonalnog sistema narušava uravnoteženost upravno onih organa – jetre i pankreasa – koji podržavaju zdravu digestivnu sredinu.

Po kineskoj tradicionalnoj fiziologiji stanja zabrinutosti i uznemirenosti takođe bitno doprinose razvoju preterane vlažnosti organizma i razvoju gljivica.


Kako ishranom kontrolisati kandidu?

Složeni ugljeni hidrati
Hranu bogatu ugljenim hidratima treba umereno konzumirati zato što ona često pogoduje stvaranju sluzi i povećava kiselost organizma. (Kod ljudi koji nemaju kandidijazu svojstvo integralnih žitarica i drugih nerafinisanih složenih ugljenih hidrata da stvaraju nešto sluzi može biti dobrobitno. Dobrim žvakanjem i umerenim konzumiranjem povećava se alkalnost složenih ugljenih hidrata i smanjuje se njihova sposobnost da pri varenju formiraju sluz.)

Mada se svi lekari po ovom pitanju ne slažu ipak smatramo da je za osobe sa kandidijazom preporučljivo korišćenje žitarica u ishrani: one su dobar izvor lignina i nekih supstanci koje inhibiraju rast gljivica i anaerobnih bakterija. Preporučuju se žitarice: proso, pečenu heljdinu prekupu (heljdina kaša), raž, ovas, ječam, amarant, kinou. (Žitarice kao što su mrvljena raž i ječam treba samleti neposredno pred upotrebu kako bi se izbegla užeglost. Lagano skuvane klice ječma, pirinča, prosa bogate su  digestivnim enzimima i kineska herbologija preporučuje ih u slučajevima digestivne stagnacije kao i za poboljšanje asimilacije hranljivih materija. Ove klice, kao i izdanci raži, kinoe i ovsa, izuzetno su efikasan lek u kontroli preteranog rasta gljivica. U dijeti za kontrolu kandide gore navedene žitarice treba da sačinjavaju 40% ishrane, od čega barem pola treba da budu klice.

Preporučuje se i upotreba pasulja: azuki pasulja zato što on ,,suši'' preterano vlažan organizam, a mungo pasulja zato što je on dobar detoksikant. Klice azuki i mungo pasulja, kao i sojine klice takođe su blagotvorne. Sve pasulje i drugo povrće lakše je svariti ukoliko su posuti klicama ili ukoliko se jedu sa zelenim povrćem ili povrćem koje sadrži malo skroba.

Zeleno povrće je jedna od najboljih namirnica u dijeti za kontrolu kandide. Vrlo slatko ili skrobno gomoljasto povrće (slatki krompir, jam, krompir) treba izbegavati. Drugo skrobno povrće, kao što su šargarepa, paškanat, repe i cvekla mogu se normalno konzumirati. Ukupna zastupljenost povrća u ishrani može biti između 40 i 50%. Zastupljenost mahunarki (pasulja, graška, sočiva) i njihovih klica može činiti do 10% ishrane.

Jednostavni ugljeni hidrati i zaslađivači
Svi rafinisani i koncentrisani šećeri (šećeri, melase...) i voće podstiču rast gljivica u telu i treba ih izbegavati. Toleriše se upotreba samo jednog zaslađivača: lišće biljke stevije (Stevia rebaudiana).

Proteini životinjskog porekla
Sasvim dovoljno proteina unećete ukoliko jedete mahunarke i žitarice. Većina mlečnih proizvoda, jaja, crveno meso imaju sastojke koji podstiču razvoj gljivica i zato nisu preporučljivi u ishrani osoba koje pate od kandidijaze. Ukoliko vam se čini da je neophodno konzumiranje belančevina životinjskog porekla tada su riba i perad, ukoliko dolaze iz uzgoja u kojem se ne primenjuju antibiotici, dozvoljeni. Nekim osobama odgovara i unos sirovog kozijeg mleka, i u tom slučaju nije neophodno unositi niti jedan drugi proizvod životinjskog porekla.

Fermentisana (ukiseljena) hrana
Neka fermentisana hrana, kvasci i maja mogu podsticati razvog gljivica u digestivnom traktu. Miso, soja sos, tempeh i tofu, iako su fermentisana hrana, mogu se tolerisati ali samo povremeno i u maloj količini. Da bi se smanjio efekat fermentacije preporučljivo ih je malo skuvati. Ukoliko se pravilno koriste kvalitetni miso i soja sos razvijaju dobru crevnu floru. Osoba sa kandidijazom će znati da joj ovi proizvodi ipak ne prijaju ukoliko nakon njihovog konzumiranja osetiti slabost i umor. Pola supene kašike misoa ili soja sosa dnevno obično ne pravi nikakve probleme.
Konzumiranje sirovih ukiseljenih namirnica (alge, beli luk, povrće, kupus) se toplo preporučuje osobama sa kandidijazom. Ukiseljene namirnice pomažu razvoj acidofilnih kultura u sistemu za varenje. Svakodnevno treba konzumirati ukiseljene namirnice, a ukoliko to nije slučaj tada je neophodno uzimati neki dodatak ishrani.
Postoje i bolja rešenja od uobičajenih acidofilnih proizvoda. Proizvodi na bazi spora, L. sporogenes i B. laterosporus, mogu skoro uvek zameniti acidofil i biti daleko efikasniji (na primer lekovi kao što je Linex). Oni uništavaju gljivice i hrane se otpadom i crevnim patogenim bakterijama, a pri tom podržavaju stvaranje acidofila i drugih blagotvornih kultura. Uzimajte neki od ovih proizvoda jednom dnevno, na prazan stomak, ili čak dva puta dnevno ukoliko su simptomi kandide ozbiljni.
Pivski kvasac, kvasne hlebove, kao i obično sirće i alkoholna pića treba izbegavati. Prirodno dizano kiselo testo od integralnog raženog brašna može se koristiti. Visokokvalitetno sirće može takođe biti od koristi.

Ulja, orašasti plodovi i semenke
Većina ulja i uljem bogatih proizvoda kao što su komercijalni orašasti plodovi i semenke su često užegli i izvor su imuno-inhibitajućih ,slobodnih radikala'. Ukoliko se blago ispeku (tostiraju) smanjuje se užeglost oraha i semenki. Još je bolje slomiti ljusku i oljuštiti ih neposredno pre jela. S obzirom na činjenicu da uljem bogate namirnice mogu preopteretiti jetru i oslabiti rad pankreasa, i uopšte mogu povećati ,vlažnosti' i ,hladnoću' organizma preporučujemo da osobe sa kandidijazom koriste što je manje ili nimalo ovakvih namirnica (orašasti plodovi, semenke, avokado, ulja...).
Izuzetak su lan i njegovo ulja: unos do jedne kašike nerafinisanog hladno ceđenog lanenog ulja dnevno je dozvoljen. Još jedan izuzetak su i ulja bogata oleinskom kiselinom. Ukoliko se koriste u vrlo malim količinama ova ulja mogu inhibirati rast kandide. Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolji izvor oleinskih ulja. U kuvanju se dozvoljava dodavanje do jedne kašike ovakvog maslinovog ulja dnevno.

Još neke korisne informacije
Beli luk ima izuzetne anti-virusna i anti gljivična svojstva, a ne narušava zdravu stomačnu floru. Preporučena doza je pola čena dnevno, dva puta u toku dana, pre jela. Naročito se preporučuje uzimanje belog luka nakon konzumiranja zelene magme. Žitarice štite stomak i jetru od žestokih svojstava belog luka. Ukoliko za vas sirov beli luk ima prejak ukus, proizvodi na bazi belog luka bogati antigljivičnim sastojkom alicinom mogu se konzumirati u preporučenim dozama.
Beli luk je takođe i jedan od najboljih lekova za vaginalnu kandidijazu. Gljivice je iz ovog dela tela teško iskoreniti zato što se one nastane u nekoliko slojeva tkiva i postaju međućelijski paraziti, tako da i kada se površinski sloj tkiva sljušti zaraza ostaje prisutna. Lečenje vaginalne kandidijaze mora trajati makar mesec dana. Oljušteni čen belog luka kroz koji prošijete (pamučni) konac, kako biste čen lako izvadili, treba pet noći nedeljno čitavog meseca koristiti kao vaginaletu. Ukoliko se ispostavi da je ova metoda suviše žestoka onda ostavite na čenu belog luka sloj ili par slojeva njegovog prirodnog omotača. U toku dana preporučuje se vaginalno ispiranje čajem od belog luka ili od taheba. Ispiranje rastvorom vinskog sirćeta (jedna mera sirćeta i dve mere vode) privremeno otklanja simptome iritacije.Tahebo ili pau d'arco ili Ipe Roxo (Tabebuia Avellanedae ili Tabebuia Altisima) je biljka čija su lekovita svojstva do 1977 bila nepoznata zapadnom svetu a vrlo poznata u kineskoj i indijanskoj narodnoj medicini. Tahebo izuzetno dobro kontroliše kandidu. Neke druge biljke, a naročito one gorke kao čičak (Arctium lappa), takođe su se pokazale kao korisne.
Svo zeleno lisnato povrće je bogato hlorofilom, a on pročišćava organizam i sprečava širenje bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. Hlorofil podstiče rast blagotvorne stomačne flore. Peršun, kelj, zeljasto povrće, blitva, maslačak, spanać, kupus, mikro-alge (spirulina, hlorela, divlja plavozelena alga), zelena magma, izdanci pšenice i ječma (trava) – sve ove biljke sadrže veliku količinu hlorofila. Najdelotvorniji u borbi sa gljivicama su trave pšenice i ječma jer sadrže na stotine enzima koji rastvaraju supstance koje mogu biti toksične ili koje se teško vare.
Trave pšenice i ječma najbolje je koristiti u prahu ili kao tablete, a ne i kao sok (sokovi su preslatki). Preporučuje se maksimalno jedna supena kašika (10gr) praha zelene magme ili praha pšenične trave dnevno (ili odgovarajući broj tableta) neposredno pre svakog jela.

Alge imaju važnu ulogu u lečenju kandidijaze. Morsko povrće sadrži selen i mnoge druge minerale koji su neophodni za obnovu imuniteta. Osim toga, morsko povrće sadrži i jod koji enzimi u telu koriste kako bi stvorili slobodne radikale koji nose jod i koji onemogućavaju delovanje gljivica. (U prošlosti, pre kreairanja lekova protiv gljivica upravo je jod korišćen kao glavni lek.) Kada se kandidijaza javi uz rak ili tumore, tada je morsko povrće od još veće koristi. Unošenje algi, uz sva tri dnevna obroka se preporučuje.
Beleška: Kako alge hlade i čiste organizam, kontraindikovane su ljudima koji su omršaveli, imaju meku stolicu ili proliv i imaju osećaj hladnoće.

Oboleli od kandidijaze treba da konzumiraju so u vrlo ograničenim količinama – dovoljno soli unosi se konzumiranjem morskog povrća i drugih namirnica. Malo prave morske soli pri kuvanju mahunarki, povrća ipak se može tolerisati.


Tipovi ljudi i lečenje kandidijaze
Izlečiti kandidijazu samo promenom ishrane je moguće, ali zahteva strpljenje, doslednost i dobre navike u ishrani. Dva faktora – jednostavno kombinovanje namirnica i redovno koriščenje ukiseljenog povrća – posebno su važni i pomažu da se značajno skrati period oporavka.
Kod posebno teških slučajeva kandidijaze je uz pravilnu ishranu neophodna i pomoć jakih lekova. Ekstrakt semenki citrusa je verovatno jednako delotvoran kao i lekovi a još je sigurniji za upotrebu. U dobrom rastvoru ekstrakt semenki citrusa može biti korišten i za vaginalna ispiranja kao i za većinu eksternih gljivičnih infekcija (ekstrakti semenki citrusa proizvode se u različitim koncentracijama tako da za doziranje treba slediti uputstvo).
Vrlo moćna je i hiper-oksigenizacija proizvodima kao što je hlorin dioksid, hidrogen peroksid (H2O2) i ozon. Sve ovo treba koristiti uz nadzor stručnog lica.
Pri formulisanju plana ishrane treba u obzir uzeti i fizičku snagu i stanje osobe koja se leči.
Slab tip: slab, mršav, bled; sekret iz nosa, pljuvačka i/ili vaginalne izlučevine su bistre i vodenaste. Ovaj tip osobe treba da unosi više kuvane hrane, od 75% do 90% od ukupne ishrane, i možda će biti potrebno i unošenje proizvoda životinjskog porekla nekoliko puta u toku nedelje. Trave pšenice i ječma, terapije hiper-oksigenizacije, gorke biljke treba unositi u vrlo ograničenim količinama, ili ih potpuno izostaviti. Stimulansi imunog sistema (kao što su biljka tahebo ili žen šen) su korisni, kao i drugi proizvodi predloženi u ovom tekstu.
Snažan tip: rumeno lice, jak glas; sekret iz nosa, pljuvačka i/ili vaginalne izlučevine su guste i moguće žute ili zelene. Za ovaj tip osobe preporučuje se brža, pročišćavajuća dijeta sa malo ili bez proizvoda životinjskog porekla, a sirovo povrće, izdanci i klice treba da sačinjavaju makar 50% ishrane. Ovaj tip osobe može imati koristi od svih namirnica i metoda preporučenih ovim tekstom.
Većina ljudi obično je bliža jednom ili drugom tipu. Važno je i preporuke za ishranu prilagođavati u skladu sa promenama koje se dešavaju u toku procesa izlečenja.

(Ovaj tekst je priređen uz pomoć materijala iz knjige Paul Pitchford Healing with whole foods – oriental traditions and modern nutritions)

Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: Petrijaa Date: Oktobar 27, 2016, 13:03:05
Kandida u crevima simptomi i lečenje

Kandida u crevima je definitivno pošast savremenog doba . Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove  uporne gljivice može biti dugoročno neadekvatna i loša ishrana, bazirana na veoma štetnom belom šećeru, kao i belom brašnu, gaziranim zaslađenim sokovima, kafi i ostalim kofeinskim napicima, alkoholnim pićima tj. na svim namirnicima koje dosta povećavaju uobičajenu kiselost organizma. U našem tekstu saznajte kako se prenosi, koliko je opasna i kako se leči kandida u crevima. Takođe čitateljka Z.J. je podelila i svoja iskustva sa nama,te njen intervju u celosti prenosimo...


KANDIDA U CREVIMA SIMPTOMI

Gljivica kandida inače normalno živi u čovekovom organizmu, ali u razumnoj meri. Danas, usled užurbanog tj. savremenog načina života, kada nemamo vremena za ništa i koji podrazumeva na prvom mestu nezdravu ishranu (fast food) i hronični stres, često dolazi do njenog nekontrolisanog umnožavanja. To je i čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu nikako prijatne i ugrožavaju našu svakodnevicu.  Kad je kandida u crevima u pitanju, može se očekivati pojava tegoba u vidu pojačane nadutosti i pojačanog stvaranje gasova, kašastih i prolivastih stolica, ali i hroničnog zatvora, podrigivanja, mučnine, bolova i grčeva u stomaku, žgaravice, svraba anusa, analne fisure i hemoroida, sve to su dosta česti simptomi kandide u crevima. Kao reakcija na crevnu kandidijazu može se javiti i pojačano slivanje sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, što je takođe veoma nelagodna tegoba.  Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove gljivice može biti dugoročno loša ishrana, bazirana na šećeru, kvascu, belom brašnu, industrijskoj hrani, gaziranim napicima, kafi, alkoholu, tj. ishrani koja dodatno povećava kiselost organizma, a upravo takva sredina pogoduje razvoju kandide. Osim toga, dugotrajan stres postaje sve češći toga, okidač za pojavu crevne kandidijaze. Zapravo, sve ono što slabi čovekov imunološki sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije. Zato u rizičnu grupu spadaju i hronični bolesnici, dijabetičari, nije retka ni kandida u crevima u trudnoći , kao i kod osoba koje su na hormonskoj i kortikosteroidnoj terapiji. Još jedan važan i sve češći razlog usled kojeg se javlja crevna kandidijaza jeste i neracionalna upotreba antibiotika.


ISHRANA ZA KANDIDU U CREVIMA

kandida u crevima ishranaKako smo već pomenuli, kandida u crevima se intenzivnije razmnožava u kiseloj sredini, pa je samim tim alkalizacija organizma jedan od najboljih načina borbe s ovom pošasti. Zato za vreme lečenja treba da se pridržavate zdrave ph alkalne dijete, koja podrazumeva upotrebu 20 odsto kiselih namirnica i 80 odsto onih koje imaju baznu ph vrednost U kisele namirnice spada gotovo sva danas poznata industrijska hrana, šećer, sve mesne prerađevine, alkohol, kafa, veštački sokovi, lekovi, pšenica i hleb, a u zdrave  bazne – sveže voće i povrće, naročito limun, zatim proso, kinoa, amarant, med, maslinovo ulje, beli luk. biljni začini i čajevi, rogač, suvo grožđe, sveže klice, kombuha.Treba znati i da se pri termičkoj obradi povećava kiselost namirnica, kao i da beli luk doprinosi alkalnosti hrane.

KOJI SU NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI PROTIV KANDIDE

Beli luk protiv kandidijaze u crevima

    Višestruko je koristan u slučaju crevne kandidijaze, jer odlično alkalizuje organizam, prirodni je antimikotik (lek za gljivice), a potpomaže i obnavljanje narušene crevne flore. Najbolje ga je jesti u svežem obliku, ali može se uzeti i u obliku tableta ili lekovite tinkture.

Ulje divljeg origana i kandida u crevima

    Jedan je od najjačih prirodnih antibiotika i antimikotika .Mnogi se kunu u njegovu delotvomost kad je
    crevna kandidijaza u pitanju, a dokazano je i da poboljšava imunitet .Izuzetno je jakog ukusa, pa se u početku uzima jedna kap pomešana s malom kašičicom maslinovog ulja, a s vremenom se doza blago i postepeno povećeva, dok ne budete spremni da popijete odjednom četiri kapi. Ova doza se uzima triput dnevno.

Fenomenalni kurkuma začin

    Ovaj začin intenzivno žute boje ima sposobnost da uništi gljivicu kandidu i pomogne u razvoju korisnih bakterija u crevima.  Zato ga koristite kao dodatak ukusnim jelima, a možete ga uzimati i u obliku kapsula...

Umeboši šljiva i kandida u crevima

    Umeboši šljiva ublažava gotovo sva crevna oboljenja u koje se ubraja i kandida u crevima, smanjuje PH kiselost u želucu; pomaže u slučajevima kod trovanja hranom, učestalih proliva tj. dijareje, zatvora i želudačnih tegoba; sprečava i otklanja umor; stimuliše izbacivanje štetnih materija i otrova iz organizma; obnavlja energiju, podmladuje organizam i povećava opštu vitalnost. U slučaju crevne kandidijaze – korisna je i zbog svojih alkalnih svojstava.

Kokosovo ulje je odličan borac protiv gljivica

    Ukoliko  vam je dijagnostikovana kandida u crevima u većem broju, uzimajte dnevno dve do četiri kašike hladnocedenog kokosovog ulja, jer ono dokazano deluje kao antimikotik. Počnite kašičicom na dan, ako ga nikada ranije niste koristili, te postepeno povećavajte dozu. Najjednostavnije je da ga popijete tako što ćete ga rastopiti u Šolji Čaja, a možete ga jesti i kašičicom, ukoliko vam tako odgovara.

Mineral Zeolit

    U pitanju je izuzetan mineral iz prirode, nastao mešanjem vulkanske lave sa alkalnim podzemnim vodama. Koristi se za alkalizaciju i detoksikaciju  organizma,  te za  jačanjecelokupnog imuniteta. Pomaže u lečenju mnogih oboljenja, uključujući i kandidu.  Ukoliko je prisutna kandida u crevima u malom broju , dnevno se uzima  kafena kašičica razmućena u decilitru vode, najbolje posle jela . U periodu kad uzimate zeolit – treba da pijete više vode.

KANDIDA U CREVIMA LEČENJE U 5 KORAKA

     Kandida u crevima najpre treba da se dobro izgladni, tj. trebate joj oduzeti omiljenu hranu (šećere i kvasac).
    Zatim je uništite prirodnim ili sintetičkim lekovima s antigljivičnim dejstvom.(uz konsultacije sa vašim doktorom).
    Organizam ojačajte i alkalizujte kako biste ubrzali izlečenje i sprečili povratak infekcije.
    Svakodnevni stres smanjite menjajući dosadašnji  način života, razgovarajući sa vašim psihoterapeutom, odlazeći na omiljena mesta koja će vam dobro dodatno ,,napuniti baterije", uvek lagano vežbajući...
    Oštećenu crevnu floru obnovite koristeći zdrave probiotike i napravite sok od zelenog žita.

Uz pomenutih pet koraka preporučuje se i ishrana tj. dijeta za kandidu u crevima. Daćemo vam dva predloga kako bi trebao izgledati vaš tanjir tokom dana

Doručak :

    Prošeni griz 50 grama
    Švapski sir 30 grama
    Kokosovo ulje 5 grama
    Alfa-alfa klice

Ručak  :

    Crni luk 30 g
    Keleraba 20 g
    Junetina 50 g
    Kupus 150 g
    Lovor list, bosiljak, timijan
    Kokosovo ulje 10 g
    Raženi beskvasni hleb 30 g

Večera :

    Pirinčane galete 2 kom.
    Švapski sir 50 g
    Paradajz 150 g
    AB jogurt oko 1 dl

Kandida u crevima ume biti itekako uporna i vaša doslednost u ishrani  je jako bitna, i od suštinske je važnosti da se svega pridržavate,evo i predloga br.2:

Doručak:

    Proso 40 g
    AB jogurt (oko) 1 dl
    Kokosovo ulje 5 g
    Origano, bosiljak
    Pileće belo meso 50 g

Ručak :

    Junetina 50 g
    Crni luk 30 g
    Tikvice 200 g
    Proso 30 g
    Kokosovo ulje 10 g
    Paradajz 200 g
    Bosiljak
    Pirinčane galete 2 kom.

Večera :

    Pirinčane galete 3 kom.
    Cvekla 230 g
    Origano, timijan, peršun, beli luk. alfa-alfa klice
    File soma (pečeno u foliji) 120 g

Užina:

    Oljuštena jabuka ili kompot

KAKO POBEDITI KANDIDU –  ISKUSTVA NAŠE ČITATELJKE

Naša čitateljka Z. J. iz Valjeva kaže da su u njenom slučaju tegobe s probavom počele nakon jakog stresa, koji je trajao mesecima. " Nadimanje stomaka, češća kašasta stolica, učestalo podrigivanje nakon jela , povremena bol u želucu i analna fisura bili su simptomi kandide u crevima koji su me mesecima pratili, a da ja nisam znala šta mi je ,,. Kod gastroenterologa bila sam u nekoliko navrata, a rečeno mi je da najverovatnije imam gastritis . Dali su mi lekove, ali poboljšanja nije bilo, čak sam se osećala i nadutije od medikamenata koje sam uzimala. Pokušavala sam sama da pronađem odgovor i lek za svoje probleme, ali bezuspešno. Onda sam se setila jednog lekara koji se bavi i ishranom, pa sam mu se obratila za pomoć. Odmah je posumnjao da je u pitanju kandida u crevima , što je, nakon analize triju uzoraka stolice, i potvrđeno. Po njegovom savetu, odlučili smo da ,,pucamo iz svih oružja", pa sam iz ishrane isključila sve slatkiše, kvasac, belo brašno, banane, krompir, suvo voće, mleko i sir, meso i jaja svela sam na najmanju moguću meru, kafu i alkohol nisam uopšte konzumirala... Uzimala sam dosta limuna, belog luka, svežeg povrća, prosa, integralnih žitarica... Pila sam i probiotski jogurt, kefir, taheebo čaj, probiotike, sodu bikarbonu za alkalizaciju organizma...Takođe, uzimala sam ulje i čaj od divljeg origana, ehinaceu za jačanje imuniteta, ali sam pila i diflukan i mikoseb. Sve je to brzo dalo rezultate, ali su mi se tegobe nakon dva meseca vratile, jer sam prekinula dijetu. Navodno, to nije dovoljno dug period za potpuno izlečenje. Potom sam odlučila da nastavim dijetu bez šećera, kvasca, industrijske hrane, mleka i sira još šest meseci, posle čega su se simptomi potpuno povuki. Nalaz stolice je uredan, a ja već više od devet meseci ne osećam nikakve tegobe."
Odg: Kandida - pobedite je ishranom By: Petrijaa Date: Oktobar 27, 2016, 13:04:22
Kandida u crevima


Kandida u crevima je stanje uzrokovano gljivicama kvasnicama roda Candida albicans.Gljivice Candida albicans su normalno prisutne u crevima, krvi i vagini.U crevima i gastrointestinalnom traktu, nivo kandide se nalazi pod kontrolom takozvanih dobrih bakterija koje su u crevima takođe normalno prisutne.Neravnoteža može da izazove intenzivan rast kandide i dovesti u do kandidijaze creva.

Kandida u crevima simptomi

Crevna kandidijaza može da proizvede osećaj opšte malaksalosti.Ona takođe može proizvesti stanje hroničnog umora i izazvati kod ljudi nenormalno veliku žudnu za slatkišima.

Kandida u crevima može da izazove gasove, nadimanje i crevne grčeve.Kod beba se može javiti osip ispod pelena . Rektalni svrab je još jedan simptom kandide u crevima.Ljudi koji imaju crevnu kandidijazu doživljavaju stalne smene između zatvora i proliva.

Sa creva kandida tj. gljivica Candida albicans može se proširiti i izazvati kandidijazu u ustima, jasan simptom ove kandidijaze su bele fleke na jeziku.Ovi naslage izazivaju upalu tkiva i moraju da se odstrane.

Candida albicans može da utiče na nervni sistem.Simptomi mogu da uključuju depresiju i razdražljivost.Ljudi koji imaju kandidu u crevima mogu imati problema sa koncentracijom i održavanjem pažnje.

Simptomi crevne kandidijaze uključuju i probleme sa imunim sistemom, kao što su pojave alergija i osetljivost na određene hemikalije.Takođe, može biti smanjena sposobnost organizma da se bori protiv svih vrsta infekcija.

Kandida u crevima može imati efekat na hormonalni sistem.To može da proizvede nepravilnosti menstrualnog ciklusa kod žena i smanjenje libida.Takođe može postojati i vaginalna infekcija kandidom i infekcija bešike .

Kandida u crevima može izazvati nadimanje, gasove, dijareju, grčeve, sluz u stolici i česte potrebe za pražnjenjem creva. Dodatni simptomi mogu biti gubitak apetita, zatvor, zadah iz usta i loše varenje.

Nelečena kandida u crevima se širi kroz krvotok, izaziva groznicu i mogući šok, ubrzan puls, respiratorne probleme, smanjen krvni pritisak, osip na koži i oštećenja organa.

Osnovna ideja za prevenciju ali i za borbu protiv kandide u crevima se zasniva na činjenici da se gljivica Candida albicans hrani prostim šećerima, koji se najviše unose kao skrob, poput belog brašna i ostalih rafiniranih ugljenih hidrata.Gljivice u vašem digestivnom traktu se umnožavaju i hrane viškom šećera i ugljenih hidrata. Usvajanjem ishrane koja ne pogudeje razmnožavanju gljivica u suštini podrazumeva ukidanje obrađenih namirnica i umereno konzumiranje samo složenih ugljenih hidrata iz integralnih žitarice. Međutim , Maio Clinic navodi da malo kliničkih ispitivanja dokazuje valjanost ovakve ishrane za lečenje kandide u crevima. Mnogi lekari veruju da izbor više zdravih namirnica jednostavno smanjuje stres na probavni sistem i na taj način dovodi do samnjenja populacije gljivica.

Beli luk je odličan za borbu protiv kandide u crevima zbog svojih jedinjenja koja sadrže sumpor poznat kao sredstvo protiv gljivica.Koristite svež beli luk u ishrani da se borite protiv infekcija kandidom ali i kao sredstvo za prevenciju.Ovakve mogućnosti ima samo svež beli luk a ne i preparati od njega.

Dok čistimo crevni trakt od prkomerne kandide bilo pomoću ishrane ili lekova , takođe treba da uzimamo probiotik kako bi vratitili korisne bakterije koje pomažu efikasno varenje i drže populaciju kandide u crevima pod kontrolom.Ako je došlo do kandidijaze creva broj korisnih bakterija se sigurno umanjio jer su primat preuzele gljivice zato obavezno koristite probiotik.

Kao efikasan jeftin lek se preporučuje i soda bikarbona koja se može piti po tri puta dnevno po jedna kašičica rastvorena u čaši vode.Za ovu namenu treba kupiti sodu bikarbonu u prodavnici zdrave hrane ili u apoteci jer pakovanja iz supermarketa mogu sadržati aluminijum.Soda bikarbona utiče na povećanje pritiska pa se ova metoda ne preporučuje osobama koje imaju problema sa hipertenzijom.Soda bikarbona deluje na kandidu u crevima tako što stvara alkalnu sredinu i neutrališe kiselost koja pogoduje za hiper razmnožavanje kandide.