samo-opusteno Fotoaparati
Pages: 1
Nesto za pocetak o fotoaparatima By: Dzejn Date: Decembar 26, 2011, 13:33:54
Digitalni fotoaparati funkcionišu na istom principu kao klasični - objektiv fokusira sliku, otvor blende i brzina zatvarača određuju pravilnu ekspoziciju, a raznovrsni modovi su vam na usluzi. Suštinska razlika je što svetlo kroz objektiv ne pada na film već na čip koji je osetljiv na svetlo i zove se CCD (Charge Coupled Device). Kada nešto fotografišete, slika se upisuje u memorijsku jedinicu koja je neka vrsta diska ili magnetske kartice. CCD je mali silikonski čip koji sadrži na hiljade ili milione, na svetlo osetljive elemente slike koji se zovu pikseli. Svetlo koje pada na piksel izaziva generisanje električnog napona, koji se pretvara u niz digitalnih podataka koje može da pročita računar. Što više piksela sadrži CCD, bolji je kvalitet tj. rezolucija slike. Boje se upisuju tako što se svaki pojedinačni piksel pokriva transparentnim filterom. Svaka grupa od četiri filtera ima jedan crveni, jedan plavi i dva zelena piksela. Finalna boja svakog pojedinačnog piksela se određuje izuzetno složenim računom koji predstavlja proračun svih piksela u odnosu na svaki susedni.

Digitalni fotoaparati poseduju opcije kojim birate kvalitet snimka - to je ustvari kako se slika upisuje u memorijsku jedinicu - softver digitalnog aparata može da uradi kompresiju slike prilikom njenog upisa. Na Vama je da odlučite o kvalitetu. Ukoliko izaberete opciju upisa podataka bez kompresije, kvalitet slike će biti na zavidnom nivou, a ako se odlučite za kompresiju slike, kvalitet će biti manji, ali ce zauzimati četvrtinu ili manje prostora u memoriji od nekopresovane. Naravno, stepen kopresije je moguće regulisati tako da lako možete doći do rešenja koje Vama najviše odgovara. Najzastupljeniji formati fajlova kojima se vrši upis podataka su JPEG,TIFF. Neki proizvođači uspevaju povećati rezoluciju sa softwareom unutar same kamere.

Fotografije se ne moraju odmah izradjivati nego se mogu pohranjivati na komjuteru. Znači kad se kartica popuni aparat se USB kablom priključi na kompjuter i slike se arhiviraju na hard-disk, obrišete memorijsku karticu i aparat je spreman za dalje fotografisanje.

U startu su digitalni fotoaparati nešto skuplji od klasičnih analognih fotoaparata, no kasnije su i isplativiji. Isplativiji su po tome što se svaka neuspjela fotografija može obrisati i što se izradjuju samo fotografije koje Vi odaberete.
Broj fotografija koje kamera može pohraniti zavisi od izabrane rezolucije. Veća rezolucija zahteva više memorije.
Nosači podataka su ili ugrađeni u kameru ili mogu biti izmenjivi kao mali floppy-diskovi (npr. PC kartice, Smart Media kartice). Danas se na tržištu u stvari mogu naći samo kamere sa izmenjivom memorijom različitih kapaciteta od 16MB pa već i do 4GB. One omogućavaju pohranu velikog broja fotografija kada ste na putu, a kasnije ih prenesete na svoj računar. Broj fotografija je samo ograničen brojem kartica koje ste poneli sa sobom.

Kod pregledavanja fotografija na monitoru računara jednostavno spojite kameru na računar pripadajućim kablovima (obično preko USB porta) i pokrenite software koji prenosi fotografije iz kamere. Snimljene fotografije se obično pojavljuju u obliku liste. Ovaj pregled je uporediv sa index-printom kod klasičnog filma. Za pregled pojedinih fotografija samo izaberete željeni motiv i pregledate ga i/ili snimite posebno.
Adapteri za kartice koji se spajaju sa računarom preko USB porta puno su praktičniji nego spajanje samog aparata na računar.

Koja bi svojstva digitalna kamera morala imati?
To uvek ovisi o tome šta i kako želite fotografisati i, naravno, to je pitanje novca.

Bilo kako bilo, evo nekoliko stvari koje bi ste trebali znati:

Rezolucija fotoaparata
Za početnike   
cca   
3 000.000 pixela

Za naprednije    
cca   
4.000.000 pixela

Za stručnjake   
cca   
5.000.000 pixela

Standardna svojstva aparata bi trebala uključivati sledeće:
izmenjivu memoriju
autofokus
LCD display za prikazivanje fotografija
dobar objektiv
navoj za stalak
bljeskalica sa različitim funkcijama (fill-in, redukcija crvenih očiju itd.)
makro funkciju
samookidač
video ulaz
uobičajeni format baterija (premda se danas digitalni aparati isporučuju sa punjivim akumulatorskim baterijama.
kablovi i software

Sofisticiranija (naprednija) svojstva mogu isto tako uključivati sledeće:
zoom objektiv,
mogućnost audio-zapisa
moguće manualnog nameštanje vremena ekspozicije
moguće manualno nameštanje dužine ekspozicije
manualni white balance
upotreba vanjskih bljeskalica
panoramska funkcija
funkcija videokamere